01/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισραηλινή επίθεση στη… λογική

ΣΥΡΙΑ Την ώρα που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση καταστροφής τους και η Δαμασκός δεν έχει τη δυνατότητα παραγωγής χημικών όπλων, το Τελ Αβίβ πλήττει με αεροσκάφη στόχους εντός συριακού εδάφους.
      Pin It

→ΣΥΡΙΑ Την ώρα που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση καταστροφής τους και η Δαμασκός δεν έχει τη δυνατότητα παραγωγής χημικών όπλων, το Τελ Αβίβ πλήττει με αεροσκάφη στόχους εντός συριακού εδάφους

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν χθες το βράδυ στρατιωτική βάση κοντά στο λιμάνι της Λατάκια στη Συρία και, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου, πρόκειται για επίθεση κατά αποθήκης πυρομαχικών. Στρατιωτικές πηγές του Λιβάνου ανέφεραν ότι έξι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο με κατεύθυνση τη Λεβαντίνικη ακτή της Συρίας. Αραβικά δίκτυα ισχυρίστηκαν ότι στην αποθήκη οπλισμού που χτυπήθηκε υπήρχαν πύραυλοι και οπλισμός που προοριζόταν για την αντιστασιακή σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολά.

 

Το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την τακτική που κράτησε και στις άλλες πρόσφατες επιθέσεις κατά συριακών στόχων, δεν επιβεβαίωσε επισήμως την είδηση, αλλά την άφησε να διαρρεύσει μέσω «ανώνυμων» κυβερνητικών αξιωματούχων.

 

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες αφότου οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) βεβαίωσαν ότι «η Συρία ολοκλήρωσε την καταστροφή όλου του σχετικού εξοπλισμού για την παραγωγή και συναρμολόγηση των χημικών της όπλων».

 

Πλέον, η Δαμασκός δεν έχει τη δυνατότητα παρασκευής χημικών όπλων και οι επιθεωρητές, που βρίσκονται στην περιοχή από την 1η Οκτωβρίου, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη φάση της επιχείρησης, ενώ σφράγισαν και τα αποθέματα των χημικών παραγόντων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε 20 εγκαταστάσεις ανά τη χώρα. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ, Κριστιάν Σαρτιέ, δήλωσε ότι 1.000 τόνοι χημικών στοιχείων, 290 τόνοι χημικών όπλων και 1.230 χημικές γομώσεις οβίδων που δεν είχαν συναρμολογηθεί σφραγίστηκαν επί τόπου στις αποθήκες με τρόπο που είναι αδύνατον να παραβιαστούν.

 

Δύο εγκαταστάσεις δεν έγινε δυνατόν να ελεγχθούν, καθώς βρίσκονται σε περιοχές που μαίνονται συγκρούσεις και είναι -προς το παρόν- αδύνατον στους επιθεωρητές να τις προσεγγίσουν.

 

Ωστόσο, το καθεστώς της Δαμασκού βεβαίωσε ότι όσοι χημικοί παράγοντες ήταν αποθηκευμένοι εκεί, έχουν από καιρό απομακρυνθεί και έχουν μεταφερθεί σε άλλες, ήδη ελεγμένες τοποθεσίες.

 

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΟΑΧΟ αναμένεται να συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου για να καταλήξει στον «οδικό χάρτη» και στις 15 στο χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της επιχείρησης, που είναι το σχέδιο καταστροφής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, τα απαγορευμένα χημικά θα μεταφερθούν εκτός Συρίας και θα απενεργοποιηθούν στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο, που έχουν την τεχνογνωσία και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, φέρεται να έχουν δηλώσει στον διεθνή οργανισμό πρόθυμες να αναλάβουν τη σύνθετη επιχείρηση της καταστροφής.

 

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Νational Journal» ανέφερε πάντως ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει και από τα Τίρανα να δεχτούν στο έδαφός τους μέρος του συριακού χημικού οπλοστασίου. Η είδηση έχει θορυβήσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας που αντέδρασαν αρνητικά και ζήτησαν την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος «γιατί είναι ενάντια στους νόμους και τα συμφέροντα της χώρας».

 

Η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου πρέπει -σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

 

Scroll to top