03/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τοπίο στην ομίχλη

Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτρέψει την αναβολή της προγραμματισμένης άφιξης των τροϊκανών. Οι πληροφορίες για το πρόγραμμα των συνομιλιών είναι συγκεχυμένες, ενώ διαρροές παραπέμπουν σε εμπλοκή.
      Pin It

Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτρέψει την αναβολή της προγραμματισμένης άφιξης των τροϊκανών. Οι πληροφορίες για το πρόγραμμα των συνομιλιών είναι συγκεχυμένες, ενώ διαρροές παραπέμπουν σε εμπλοκή

 

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ισορροπήσει τις αντιδράσεις που δέχεται από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση των ακινήτων, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με άλλο ένα κύμα πίεσης από τη μεριά της τρόικας

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Σε συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια για να… μην αναβληθεί η προγραμματισμένη άφιξη της τρόικας, την Τρίτη, έχει επιδοθεί από χθες η κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προς την Αθήνα είναι αντιφατικά και αυξάνουν τους κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να ξεκαθαρίσει με τους επικεφαλής των δανειστών ότι η επίσκεψη δεν παίρνει άλλη αναβολή. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι πληροφορίες για το πρόγραμμα του νέου κύκλου συνομιλιών ήταν συγκεχυμένες, ενώ οι διαρροές από τις Βρυξέλλες παραπέμπουν σε σοβαρή εμπλοκή.

 

Το Reuters

 

Λίγες ώρες μετά τη διάψευση του Reuters, που έκανε την πρώτη νύξη για αναβολή της επίσκεψης το βράδυ της Πέμπτης, πριν από την συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα, από τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο επανήλθε χθες με νέο εκτενές δημοσίευμα για την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με την τρόικα ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2014.

 

Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις και σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα, δίχως να διαψεύδονται από την πλευρά της τρόικας. Το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων προκάλεσε εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου και αμηχανία στο οικονομικό επιτελείο.

 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η τυχόν αναβολή της επίσκεψης, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί στην περιπέτεια υγείας του Π. Τόμσεν, αφού δύο μέρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι γιατροί του έδωσαν άδεια να ταξιδέψει.

 

Ο υπουργός Οικονομικών είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Εντούτοις, επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη, που θα έδινε τέλος στα σενάρια περί διάστασης, δεν υπήρξε. Εάν τελικά σημειωθεί έστω και ολιγοήμερη αναβολή, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να καθυστερήσει και άλλο η εκταμίευση της δόσης.

 

Στις 14 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup και όπως είναι επόμενο πολύ δύσκολα η τρόικα θα στείλει την έκθεσή της στην περίπτωση που έλθει στις 10 Νοεμβρίου. Μέχρι τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα κρατήσει σε διαβούλευση το φορολογικό για τα ακίνητα, που αρχικά επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Νοεμβρίου.

 

Μεγαλύτερο και από το τεχνικό-οικονομικό ζήτημα, που μπορεί να διευθετηθεί αργότερα μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών, είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση. Την ώρα που ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να ισορροπήσει τις αντίρροπες αντιδράσεις που δέχεται από βουλευτές Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το προσχέδιο Στουρνάρα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με άλλο ένα κύμα πίεσης από τους εταίρους και δανειστές, αν και έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η κυβέρνηση άλλα οριζόντια μέτρα.

 

Φορολογικό-Ασφαλιστικό

 

Ο πρωθυπουργός, μέσω των συνεργατών του έχει στείλει μήνυμα στους βουλευτές, ότι το φορολογικό, όπως και το Ασφαλιστικό, είναι συμβατικές υποχρεώσεις και σκέπτεται να προβεί και σε δήλωση, καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τη Δευτέρα έχει συνέντευξη στο Mega, ενώ την Τρίτη ή την Τετάρτη θα έχει νέα συνάντηση με τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

 

Η ατζέντα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που είναι εκκρεμή με την τρόικα, ωστόσο, το μεγαλύτερο είναι ο ορισμός του δημοσιονομικού κενού, για το 2014. Το παιχνίδι με τον χρόνο, έτσι όπως άνοιξε από την τρόικα, απομακρύνει το καλό σενάριο του κ. Στουρνάρα ότι η «τρύπα» θα είναι γύρω στα 500 εκ. ευρώ και από την άλλη το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα πάνω από την αρχική πρόβλεψη, στα 400 εκ. ευρώ. Και αν ακόμη δεν προσδιοριστεί η τρύπα στα 2 δισ. ευρώ, που επιμένει η τρόικα, θεωρείται απίθανο να υποχωρήσει στο εν τέταρτο.

 

Ελάχιστα περιθώρια

 

Τα περιθώρια μίας τακτικής αναδίπλωσης για την κυβέρνηση είναι ελάχιστα. Μόλις πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός σήκωνε τον πήχη της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Το παραμικρό πακέτο νέων μέτρων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι μπορεί να τινάξει στον αέρα και το φορολογικό.

 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, για τον νέο κύκλο κινητικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα κριθεί και η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, εάν δεν αναβληθεί η επίσκεψη της τρόικας.

 

Οπως επισημαίνεται πάντως από το επιτελείο του πρωθυπουργού, η πορεία όλων των εκκρεμών θεμάτων είναι γνωστή στην τρόικα και μέχρι τη Δευτέρα θα αποσταλούν από το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία επικαιροποιημένα σημειώματα.

 

Scroll to top