03/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κρύβεται ο πρωθυπουργός»

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά του Αντ. Σαμαρά που δεν έχει πάει ούτε μία φορά στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις.
      Pin It

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά του Αντ. Σαμαρά που δεν έχει πάει ούτε μία φορά στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

ΑΛέξης Τσίπρας Βουλή«Ο Σαμαράς κρύβεται για να μη φανεί η γύμνια του» λένε οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, που έχουν λάβει το «σήμα» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση κατά μέτωπον κατά του πρωθυπουργού. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να κλονίσει την εικόνα του Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι υποχωρεί άτακτα ενώπιον των δανειστών, αλλά και να αναδείξει τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής, τα οποία επιχειρείται να καλυφθούν από «επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς».

 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η άρνηση του πρωθυπουργού για ακόμα μια φορά να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί «πλήρη εξευτελισμό και απαξίωση» του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών θεσμών. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν μάλιστα ότι ο Αντ. Σαμαράς καταλαμβάνει το απόλυτα αρνητικό ρεκόρ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, το «απόλυτο μηδέν», όπως λένε χαρακτηριστικά, καθώς δεν έχει προσέλθει ούτε μία φορά να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις που του έχουν τεθεί.

 

Ενδεικτικά αναφέρουν μάλιστα ότι ο Κ. Σημίτης επί της πρωθυπουργίας του είχε προσέλθει 71 φορές για να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο Κ. Καραμανλής 21 φορές, ο Γ. Παπανδρέου 17, ενώ ο Λ. Παπαδήμος μέσα σε μόλις τρεις μήνες προσήλθε τρεις φορές. «Ο Σαμαράς ούτε μία» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

 

Φαρσοκωμωδία

 

«Ο πανικός και ο φόβος του πρωθυπουργού τον κάνουν να κρύβεται από τους αντιπάλους του, να λιποτακτεί και να φυγομαχεί» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το γραφείο Τύπου του κόμματος σημείωνε χθες ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ. Στουρνάρας «αισθάνονται πιο άνετα να συνομιλούν με τους δανειστές και να συμμορφώνονται στις απαιτήσεις τους, από το να υπερασπίζονται απέναντι στην αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό την ανάλγητη πολιτική τους».

 

Από το στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γλιτώνουν όμως και οι κυβερνητικοί βουλευτές, τους οποίους κατηγορεί ότι «διαφωνούν στο ποιες κοινωνικές ομάδες θα εξοντωθούν πρώτες» χωρίς να δίνουν σημασία για το ότι το συνολικό φορολογικό σύστημα ουσιαστικά δημεύει τις περιουσίες και λεηλατεί τα εισοδήματα των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων. Τους κατηγορεί μάλιστα ότι με τη συγκατάθεσή τους έχει στηθεί η «απόλυτη φαρσοκωμωδία», ενώ δεν θίγεται από κανέναν, ούτε από βουλευτές ούτε από το ΠΑΣΟΚ, το μνημονιακό πλαίσιο που επιβάλλει το νέο «χαράτσωμα».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας τα περί ταξικής μεροληψίας των νέων μέτρων, αναδεικνύει και τα «φορολογικά δώρα» που έχουν επανειλημμένα δοθεί στους εφοπλιστές. Οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Δ. Γελαλής, Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας και Ευ. Τσακαλώτος κατέθεσαν ερώτηση χθες στον Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη επεκταθεί το αφορολόγητο για την απόκτηση πλοίων, ενώ έχουν σταματήσει ουσιαστικά «οι ενοχλητικοί φορολογικοί έλεγχοι προς εφοπλιστές».

 

Κυβερνητική ετοιμότητα

 

Οι δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου περί της μη πειστικότητας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν την «πόρτα» για νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με την κυβερνητική ετοιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εχουμε συγκεκριμένο και θεμελιωμένο πρόγραμμα, το οποίο ανανεώνουμε διαρκώς» λένε τα αρμόδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς και επεξεργασμένες. «Η ακύρωση του Μνημονίου από την κυβέρνηση της Αριστεράς και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης θα ανοίξουν τον δρόμο για να λάβει η μελλοντική χρηματοδότηση ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό» λένε και προσθέτουν ότι «για να υπάρξουν λεφτά, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, καθώς η λιτότητα και τα αδιέξοδα σχέδια οδηγούν, όπως έχουμε δει, στην έλλειψη ρευστότητας».

 

Σε αυτό το πλαίσιο οι άνθρωποι – κλειδιά στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι χρειάζεται επίσης άμεση αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με κατάργηση των κάθε είδους «χαρατσιών» και θεσμοθέτηση του φόρου μεγάλης περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο και κατάρτιση περιουσιολογίου. Παράλληλα, όμως, κρίνουν επιβεβλημένη τη χρηστή διαχείριση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να σταματήσει η σπατάλη και τα «δώρα» στη διαπλοκή. Οι επενδύσεις θα πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να είναι επικεντρωμένες στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Γι' αυτό η ομάδα των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τακτική επαφή με διοικητικά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του ΟΔΔΗΧ, αλλά και των φοροελεγκτικών δομών, τονίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε την καλύτερη ενημέρωση και τεκμηρίωση, ώστε το πρόγραμμά μας να είναι απολύτως εφαρμόσιμο, αλλά να είμαστε και προετοιμασμένοι για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα διεξαγάγουμε».

 

[email protected]

 

Scroll to top