03/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΗΜΑΡ: σύγκρουση για τις συνεργασίες

Την ώρα που ο Φ. Κουβέλης απορρίπτει κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του κόμματός του λένε «ναι» στο κάλεσμα των .
      Pin It

Την ώρα που ο Φ. Κουβέλης απορρίπτει κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του κόμματός του λένε «ναι» στο κάλεσμα των 58

 

Κεντρική Επιτροπή ΔΗΜΑΡΗ πολιτική των συμμαχιών που έχει προκαλέσει αναταράξεις, η μελλοντική προοπτική του κόμματος, ο απολογισμός της αποχώρησης από την κυβέρνηση και η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα είναι τα βασικά θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, με αντικείμενο της ατζέντας τις θέσεις του κόμματος εν όψει του 2ου τακτικού συνεδρίου του Δεκεμβρίου.

 

Η διήμερη συνεδρίαση θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Η ηγεσία του κόμματος έχει πάντως απορρίψει το κάλεσμα των 58, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για εκλογική συνεργασία με κόμματα που ταυτίζονται με τις σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, «επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην εισήγηση του Φώτη Κουβέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή της 15ης Οκτωβρίου.

 

Αυτή είναι και η επίσημη άποψη της ΔΗΜΑΡ, που όμως εγείρει σοβαρές ενστάσεις στο εσωτερικό, αφού μια μερίδα της μειοψηφίας, την οποία αποτελούν μεταξύ άλλων οι Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς, Δώρα Τσικαρδάνη και Γιάννης Αντωνίου, επιμένει να εισηγείται ότι η Αγίου Κωνσταντίνου πρέπει να πει «ναι στον διάλογο».

 

Η συγκεκριμένα ομάδα στελεχών αναμένεται μάλιστα να καταθέσει προς ψηφοφορία κείμενο, που έχει εδώ και ημέρες αποσταλεί στη βάση του κόμματος, με το οποίο θα απευθύνεται έκκληση «η ΔΗΜΑΡ να ανταποκριθεί καλόπιστα και με ανοιχτό πνεύμα στην πρόσκληση σε διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Φώτης Κουβέλης θα τονίσει σήμερα στην ομιλία του ότι η ΔΗΜΑΡ εκπονεί ήδη το δικό της εναλλακτικό σχέδιο για τον τρίτο πόλο «απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τον αριστερό λαϊκισμό», ενώ θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στη δικομματική κυβέρνηση.

 

Υπέρ της συζήτησης με τις όμορες δυνάμεις του χώρου για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό «χωρίς φόβο και αποκλεισμούς» θα ταχθεί στην παρέμβασή του ο γραμματέας της Κ.Ε., Σπύρος Λυκούδης.

 

Αύριο το απόγευμα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του σχεδίου θέσεων, που -σύμφωνα με εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών- θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία. Κείμενο συμβολής θα κατατεθεί από το Αριστερό Δίκτυο, αναφέροντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ότι οι ίδιοι θα εργαστούν για «την ουσιαστική σύγκλιση με το άλλο τμήμα της Αριστεράς».

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Scroll to top