tileorasi-ERT

03/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραγωγοί στον «αέρα»

Πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ χρωστάει το υπουργείο Οικονομικών σε δημιουργούς λόγω του λουκέτου της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να είναι υπερχρεωμένοι και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμα και να κατεβάσουν «ρολά».
      Pin It

Πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ χρωστάει το υπουργείο Οικονομικών σε δημιουργούς λόγω του λουκέτου της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να είναι υπερχρεωμένοι και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμα και να κατεβάσουν «ρολά»

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

54Σε 10 ημέρες συμπληρώνονται πέντε μήνες από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε και έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ. Από τότε μέχρι σήμερα, κάποιοι εργαζόμενοι βρήκαν καταφύγιο στη μεταβατική Δημόσια Τηλεόραση, άλλοι προσμένουν να διαβούν την ίδια πόρτα, ορισμένοι περιμένουν τις προκηρύξεις για τη ΝΕΡΙΤ και άλλοι παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής εκπέμποντας δικό τους πρόγραμμα. Ολοι, πάντως, πρέπει να αποζημιωθούν. Δύο δόσεις καταβλήθηκαν εντός του προβλεπόμενου χρόνου, αλλά η τρίτη δεν έχει καταβληθεί…

 

Την ίδια ώρα, όμως, στον αέρα βρίσκεται μια σειρά παραγωγών που είχαν συμβάσεις με την ΕΡΤ, αλλά, εξαιτίας του «ξαφνικού της θανάτου», έμειναν απλήρωτοι και πλήρως ξεκρέμαστοι, με το ποσό που τους οφείλεται συνολικά να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι εξ αυτών έχοντας εκχωρήσει τις συμβάσεις τους στις τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς τους ζητούνται καταβολές που αδυνατούν να πραγματοποιήσουν, ενώ τους επιβάλλονται συνεχώς τόκοι υπερημερίας που αυξάνουν τα χρέη τους χωρίς ευθύνη τους.

 

Κι αυτό διότι μήνες τώρα παραμένουν απλήρωτοι, χωρίς να διαφαίνεται για την ώρα δυνατότητα να αποπληρωθούν έγκυρες και τιμολογημένες παραγωγές, άλλες που βρίσκονταν στο post production, είχαν ολοκληρώσει γυρίσματα ή βρίσκονταν στο τελικό στάδιο παραγωγής. Υπάρχει παραγωγή που βραβεύτηκε με ποσό 7.000 ευρώ. Τιμολογήθηκε κανονικά, η σκηνοθέτις πλήρωσε τον ΦΠΑ, αλλά ακόμη περιμένει το βραβείο! Την ίδια ώρα, παραγωγοί τονίζουν ότι αρκετά γραφεία και σκηνοθέτες δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν τα τιμολόγιά τους (όταν τυχόν καταστεί δυνατή η πληρωμή τους), επειδή δεν θα έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

 

Κινήσεις έχουν ήδη γίνει από την πλευρά των δημιουργών, οι οποίοι αναζητούν άμεσα λύσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, οι οφειλές ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία της στην οποία παραβρέθηκαν και τριάντα σκηνοθέτες και παραγωγοί. Καταγράφηκαν οι οφειλές της ΕΡΤ προς παραγωγούς και σκηνοθέτες και κατατέθηκαν καταστάσεις και τιμολόγια στο υπουργείο Οικονομικών και τον εκκαθαριστή (ειδικό διαχειριστή) της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη. Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) απέστειλαν στο ελληνικό Δημόσιο εξώδικη διαμαρτυρία (αλλά και συμπληρωματική), ζητώντας άμεση καταβολή από την ΕΡΤ ή το υπουργείο Οικονομικών των οφειλών προς τους δημιουργούς. Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου-Τηλεόρασης (ΣΕΠΚΤ και Οπτικοακουστικών Μέσων) συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και του περιέγραψαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρος ο οπτικοακουστικός χώρος με την απαράδεκτη τακτική να μην εκπληρώνει το υπουργείο Οικονομικών τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ.

 

Αλλοι δημιουργοί επισημαίνουν ότι οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καταβάλουν χρήματα καθώς εργαζόμενοι παραμένουν στο Ραδιομέγαρο και δεν έχουν πρόσβαση στον σέρβερ που έχει τα ανάλογα αρχεία. Ο,τι δηλαδή ακριβώς υποστηρίζουν και για τη μη καταβολή της τρίτης δόσης αποζημιώσεων. Θεωρούν ότι με τέτοιους ισχυρισμούς επιχειρείται να στραφούν οι δημιουργοί εναντίον εργαζομένων στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση. Σημειώνουν ακόμη ότι σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες, όπως προβλέπεται, για λόγους ασφαλείας, υπάρχει και δεύτερος σέρβερ (εκτός ΕΡΤ) στον οποίο υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα αυτά τα στοιχεία και θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών να έχει πρόσβαση. Προσθέτουν επίσης ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ με εξώδικό της και με δελτίο Τύπου έχει ζητήσει από τους αρμόδιους να πάνε στο Ραδιομέγαρο για να τους παραδώσουν τα στοιχεία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

 

Υπάρχουν παραγωγές στις οποίες οφείλονται έως και 200.000 ευρώ σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, με το μέχρι σήμερα γνωστό σύνολο να αγγίζει τα 3,1 εκατ. ευρώ. Οφείλονται όμως και πνευματικά δικαιώματα μεμονωμένα που υπολογίζονται γύρω στις 50.000 αλλά και συλλογικά. Για παράδειγμα, στον σύλλογο «Αθηνά» (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι) υπολογίζεται ότι οφείλεται ποσό που φτάνει τις 340.000 ευρώ, ενώ στον «Διόνυσο» (ηθοποιών) περίπου 180.000 ευρώ. Δεν έχουν υπολογιστεί οφειλές σε συλλόγους πνευματικών δικαιωμάτων, όπως «Ισοκράτης» (διευθυντές φωτογραφίας, σκηνογράφοι, μοντέρ) και «Grammo» (ήχου και εικόνας), την Ενωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδας, την ΑΕΠΙ κ.ά.

 

Ανεξόφλητες υποχρεώσεις υπάρχουν και για ραδιοφωνικές παραγωγές, ενώ δεν είναι γνωστά τα ποσά που οφείλονται σε εταιρείες για την προβολή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους καθώς και για την προμήθεια ξένου προγράμματος που είχε αποκτήσει η ΕΡΤ πριν από το λουκέτο…

 

[email protected]

 

Scroll to top