Pin It

ΗΠΑ Ο τσάρος της Οικονομίας Τζακ Λιου πιάνει δουλειά με στόχο το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών για να αποφύγει η χώρα τον «δημοσιονομικό γκρεμό»

 

Με ένα τεράστιο… ψαλίδι στο χέρι πιάνει δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών ο Τζακ Λιου, προσωπάρχης ώς τώρα του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Ο 57χρονος οικονομολόγος ανήκει, όπως και ο προκάτοχός του Τιμ Γκάιτνερ, στην ομάδα του παλιού υπουργού του Μπιλ Κλίντον (και μετέπειτα επικεφαλής της γιγαντιαίας Citigroup) Μπομπ Ρούμπιν, καθώς διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Διοίκησης και Προϋπολογισμού από τον Ιούλιο του 1998 ώς τον Γενάρη του 2001, αλλά και… γενικός διευθυντής της Citi για δύο χρόνια, όταν οι Δημοκρατικοί ήταν στην αντιπολίτευση.

 

Ο Λιου αναλαμβάνει το «καυτό» χαρτοφυλάκιο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς μετά την προσωρινή συμφωνία της Πρωτοχρονιάς προς αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», τα δύο αμερικανικά κόμματα εξουσίας έχουν εμπλακεί ήδη στην επόμενη μάχη χαρακωμάτων – αυτή τη φορά για την αύξηση του δανεισμού των ΗΠΑ από το υφιστάμενο ανώτατο επιτρεπτό όριο των 16,4 τρισ. δολαρίων, στο οποίο έφτασε την τελευταία ημέρα του 2012. Και τα θύματα αυτής της μάχης θα είναι, ως συνήθως, οι λιγότερο προνομιούχοι Αμερικανοί πολίτες, αφού είναι βέβαιο ότι η όποια συμφωνία, αν επιτευχθεί, θα συμπεριλάβει νέες βαριές περικοπές στα κονδύλια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

 

Ηδη οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιήσουν το «παζάρι» για το πλαφόν δανεισμού σαν μοχλό για βαρύτατες μειώσεις κοινωνικών δαπανών: για κάθε έξτρα δολάριο αύξησης της οροφής, δήλωσε ο ηγέτης της Δεξιάς στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, θα απαιτείται ένα έξτρα δολάριο περικοπών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

 

Ο Ομπάμα από τη μεριά του διατρανώνει ότι δεν θα διαπραγματευτεί νέες μειώσεις με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο περικοπών – ένα σχέδιο που, σύμφωνα με την Washington Post, θα συμπεριλαμβάνει πολλές από τις μειώσεις κοινωνικών επιδομάτων που είχε αρχικά συμπεριληφθεί στη συμφωνία για τον «μεγάλο δημοσιονομικό συμβιβασμό» (Grand Bargain), που είχε τελικά καταρρεύσει τον Ιούλιο του 2011.

 

Η εφημερίδα μάλιστα κάνει λόγο για συνολικές περικοπές 900 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα, με την ταυτόχρονη αύξηση του ορίου ένταξης στο πρόγραμμα Medicare στα 67 έτη, από 65 που είναι σήμερα.

 

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Λιου συμμετείχε ενεργά ως στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το «Grand Bargain» το 2011 και θεωρείται από τους ανθρώπους που διατηρούν «γέφυρες» τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με τους πρώην συναδέλφους του στις μεγάλες τράπεζες της Wall Street – προσόντα που σίγουρα θα του φανούν χρήσιμα στο νέο παζάρι που αρχίζει.

 

Ο Τζιν Σπέρλινγκ, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, δήλωσε πως το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει στον δεύτερο γύρο συνομιλιών για τη μείωση του ελλείμματος να αναγνωρίσει την ανάγκη για αύξηση των φορολογικών εσόδων – μια πάγια θέση του Ομπάμα, που άλλωστε υποσχέθηκε προεκλογικά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της εποχής Μπους στα εισοδήματα των πλουσιότερων Αμερικανών. Μιλώντας, όμως, στο Ρόιτερς, ο Σπέρλινγκ «τα μάζεψε» και τόνισε πως «ο πρόεδρος δεν προτείνει να βασιστεί όλος ο επόμενος γύρος μείωσης του ελλείμματος στα φορολογικά έσοδα, αλλά μόνο να γίνει στη βάση μιας ισορροπημένης πολιτικής».

 

Scroll to top