11/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαιστές με το στανιό

      Pin It

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ Οι ΗΠΑ πιέζουν για να μείνει το βασίλειο σε ευρωπαική τροχιά

 

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Θέλουμε τη Βρετανία μέσα στην Ε.Ε. και μάλιστα με δυνατή φωνή». Αυτό επισήμανε σε όλους τους τόνους ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Φίλιπ Γκόρτον, εδώ στο Λονδίνο.

 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έσπευσε να διευκρινίσει ότι τελικά οι Βρετανοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποια θα είναι η σχέση της χώρας τους με την Ε.Ε., αλλά δεν δίστασε να τονίσει πως «μια απομονωμένη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική πορεία της χώρας».

 

Το τελευταίο διάστημα οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών, ειδικά μέσα στο Συντηρητικό κόμμα, έχουν δυναμώσει επικίνδυνα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξήσει τα ποσοστά του κατά 10%. Το κόμμα αυτό δημιουργήθηκε με μανιφέστο την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

 

Η πλειονότητα λοιπόν των Βρετανών δείχνει να επιθυμεί αλλαγή στη σχέση της Ε.Ε. με τη χώρα τους. Γι' αυτόν τον λόγο και ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει βαρυσήμαντη ομιλία στην οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει από εδώ και πέρα. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι να ανακοινώσει και επίσημα τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πάνω απ' όλα, επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συνθήκη της Λισαβόνας με στόχο να επιστραφούν εξουσίες από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη αυτόματα θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και για άλλες σχετικές αλλαγές. Με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η πορεία της Ε.Ε. καθώς για πολλά χρόνια θα συζητιούνται θέματα που τουλάχιστον τώρα θεωρούνται λυμένα.

 

Ακόμη και η εφημερίδα Financial Times στο χθεσινό κύριο άρθρο της έδειχνε να συμφωνεί με τις θέσεις των ΗΠΑ λέγοντας ότι «χρειάζεται ψυχραιμία στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε.».

 

Λέει επίσης ότι η Βρετανία πάντα έβλεπε την Ε.Ε. με οικονομικούς όρους, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία τη δημιούργησαν ως ένα εγχείρημα που γεννήθηκε από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρ' όλα αυτά, η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. μόνο καλό μπορεί να της κάνει. Από τη μια, γιατί της δίνει τη δυνατότητα να έχει επιρροή στη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά και, από την άλλη, γιατί μια πιθανή αποχώρησή της θα είχε αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή της από το παγκόσμιο γίγνεσθαι, σε μια εποχή μάλιστα όπου η οικονομική δύναμη του κόσμου μεταφέρεται προς την Ανατολή.

 

Παράλληλα, υποστηρίζει η εφημερίδα, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα κλονίσει και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ καθώς θα σταματήσει να αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

 

[email protected]

Scroll to top