magazia0311

03/11/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αντιδράσεις η πρώτη Κυριακή για ανοιχτά καταστήματα

Με διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια εφαρμόστηκε το μέτρο της πρώτης Κυριακής για ανοιχτά καταστήματα. Άνοιξαν κυρίως οι «μεγάλοι», διαφορετική η εικόνα για τους «μικρούς».
      Pin It

Η ημέρας της «κρίσης» για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές έφτασε. Αρκετοί είναι οι εμπορικοί σύλλογοι που έχουν αντιδράσει σε αυτό το μέτρο και δηλώνουν ότι θα κρατήσουν κατεβασμένα τα ρολά των καταστημάτων τους.

Αντίθετα, οι εμπορικοί σύλλογοι των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν το νόμο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00, την ώρα που το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.

Παράλληλα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εναπόκειται στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι την ερχόμενη Κυριακή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή.

«Θα αποτελέσει όμως τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή ή όχι», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

«Πολύς κόσμος κάνει βόλτα στην αγορά σήμερα με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που κάνουν αγορές» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την πρεμιέρα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

«Η ίδια η αγορά είναι αυτή που θα δείξει σε ποιες περιοχές και ποιες Κυριακές θα ωφελήσει, να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα» πρόσθεσε.

Αθήνα

Στην Αθήνα ανοιχτά είναι μεγάλα πολυκαταστήματα όπως το εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι καθώς και τα πολυκαταστήματα Attica.

Στην Ερμού, συγκέντρωση είχε προγραμματίσει το πρωί της Κυριακής η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ενώ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις, υποστηριζόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν οι περισσότεροι

'Ανοιξαν στις 11 το πρωί τα περισσότερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ, ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαμαρτυρία της 'Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων κατά της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης Κωστής Χαντζαρίδης.

Οπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, τόνισε ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.
Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και την 24ωρη απεργία στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Πάτρα: «Σφύριζαν» την έναρξη

Εν μέσω αντιδράσεων από μέλη του εμπορικού συλλόγου, άνοιξαν ορισμένα καταστήματα, κυρίως στο κέντρο της Πάτρας.

Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά.

Επίσης, σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες. Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους, να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή πιθανών εντάσεων, αλλά η παρουσία της στο κέντρο της Πάτρας είναι διακριτική.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν από 11.00 το πρωί.

Χανιά: Πρεμιέρα με επιγραφή «κλειστόν»

Η πρεμιέρα του κυριακάτικου ανοίγματος των εμπορικών επιχειρήσεων βρήκε τα καταστήματα κλειστά στα Χανιά.

Παράλληλα, έπεσε στο κενό η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ – μάρκετ, κυρίως στην πόλη των Χανίων.

Έξω από τα καταστήματα αυτά, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανήρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.

Αντιθέτως δύο σούπερ – μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρά το ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα είχε προτείνει στα μέλη του και ο εμπορικός σύλλογος Χανίων έχοντας μάλιστα τυπώσει αφίσες στις οποίες απεικονιζόταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Στέλλας από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων είχε ταχθεί και το εργατικό κέντρο Χανίων.

Πελοπόννησος: Ανοικτά τα περισσότερα

Ανοικτά είναι τα περισσότερα καταστήματα στην Πελοπόννησο παρά τις συστάσεις που έκαναν σε κάποιες πόλεις οι εμπορικοί σύλλογοι.

Στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και την Κόρινθο τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξαν στις 11 το πρωί και μάλιστα σημειώνεται κίνηση στο εμπορικό κέντρο των πόλεων.

Αντίθετα στην Σπάρτη και την Καλαμάτα άνοιξαν πολυκαταστήματα και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα στην Καλαμάτα στελέχη του εργατικού κέντρου, αλλά και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα που ήταν ανοικτά.

efsyn.gr

Scroll to top