04/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαίοι στο «κρεβάτι» με την NSA

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις πολιτών από την NSA σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών-θυμάτων.
      Pin It

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις πολιτών από την NSA σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών-θυμάτων

 

Λονδίνο του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Σουηδίας τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αναπτύξει από κοινού μηχανές που μπορούν να παρακολουθούν το Διαδίκτυο αλλά και τηλεφωνικές συνομιλίες». Μάλιστα, οι παρακολουθήσεις αυτές γίνονται κατόπιν συμφωνίας που έχουν συνάψει οι εν λόγω υπηρεσίες με εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αυτό αποκαλύπτουν νέα έγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην συμβασιούχος υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν.

 

Οι νέες αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εμπλεκόμενων χωρών πλην της Σουηδίας. Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ψηφίσει νόμο ήδη από το 2008, ο οποίος επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας της να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις χωρίς την άδεια εισαγγελέα.

 

Οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, επιμένουν ότι τις παρακολουθήσεις έκαναν οι υπηρεσίες των εμπλεκόμενων κρατών και απλά τους κοινοποιούσαν τις πληροφορίες. Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η διευκρίνιση αυτή έγινε για να μην «πέσει και άλλο λάδι στη φωτιά». Φωτιά που «άναψε» η αποκάλυψη ότι η NSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Ανγκελα Μέρκελ.

 

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός ακόμη μια φορά επιτίθεται στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και ειδικά στην εφημερίδα «Guardian», γιατί, όπως υποστηρίζει, η δημοσίευση των εγγράφων Σνόουντεν κάνει «κακό στη χώρα». Το βασικό επιχείρημα του Κάμερον είναι ότι τα δημοσιεύματα αυτά δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στους εχθρούς της Βρετανίας. «Ετσι, από τη μια η δουλειά των μυστικών υπηρεσιών γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και από την άλλη εξασθενεί η ασφάλεια των πολιτών», λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, απείλησε ανοικτά τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πως αν δεν σταματήσουν να δημοσιεύουν «βλαπτικό υλικό», όπως το χαρακτήρισε, και «αν δεν δείξουν κοινωνική υπευθυνότητα, θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να παραμείνει αδρανής».

 

Η «Guardian» με τη σειρά της ανταπαντά ότι η κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει τη δουλειά των υπηρεσιών παρακολούθησης, καθώς αυτές συχνά ξεπερνούν τον εαυτό τους και παρακολουθούν απλούς πολίτες άνευ λόγου και αιτίας. Παράλληλα, επισημαίνει πως το οργανωμένο έγκλημα δεν περιμένει τέτοιου είδους αποκαλύψεις για να προφυλαχθεί. Ενώ ο διευθυντής της, Αλαν Ράσμπριτζερ, ακόμη μια φορά υπερασπίστηκε την επιλογή του, λέγοντας ότι «η εφημερίδα ήταν υποχρεωμένη να δημοσιεύσει τα αρχεία του Σνόουντεν, από τη στιγμή που ήρθαν στην κατοχή της».

 

Χθες, εξάλλου, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 40 χώρες έστειλαν επιστολή στον Ντέιβιντ Κάμερον, στην οποία επισημαίνουν ότι «η αντίδραση της κυβέρνησής του στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν πλήττει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του Ηνωμένου Βασίλειου» – επιστολή που αναμένεται να συζητηθεί.

 

[email protected]

 

Scroll to top