04/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας συγγραφέας πολιτικών θρίλερ με φιλοδοξίες

Γιασμίνα Χάντρα για πρόεδρος της Αλγερίας

      Pin It

Πολλοί συγγραφείς ασχολούνται ενεργά με την πολιτική. Πόσοι όμως έχουν διεκδικήσει την προεδρία της χώρας τους; Στο μυαλό έρχεται μόνο ένας, ο μέγας Βάτσλαβ Χάβελ, τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος της Τσεχίας, που «εξαργύρωσε» την καθοριστική συμμετοχή του στην Ανοιξη της Πράγας και τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989, την κατάρρευση δηλαδή του κομμουνισμού.

 

Να, όμως, που ένας ακόμα αγαπητός στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό συγγραφέας, ο Αλγερινός Γιασμίνα Χάντρα, 58 χρονών σήμερα, ανακοίνωσε ότι θα ειναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας του, που θα γίνουν το 2014. Ο τωρινός πρόεδρος Αμπντελατίφ Μπουτεφλίκα θα έχει συμπληρώσει τότε την τρίτη θητεία του, αλλά στα 74 χρόνια του κανείς δεν ξέρει αν θα διεκδικήσει και μια τέταρτη.

 

Τι πιθανότητες να έχει άραγε ένας άνθρωπος σαν τον Γιασμίνα Χάντρα, που χρησιμοποιεί γυναικείο ψευδώνυμο (το πραγματικό του όνομα ειναι Μοχάμετ Μουλεσεχούλ) και, ενώ γεννήθηκε το 1955 στην αλγερινή Σαχάρα, είναι εδώ και καιρό μοιρασμένος ανάμεσα σε δύο κόσμους; Ζει στο Παρίσι, όπου διευθύνει το Αλγερίνικο Κέντρο Πολιτισμού και οι συμπατριώτες του τον διαβάζουν στα γαλλικά, αφού μόνο ένα βιβλίο του έχει μεταφραστεί στα αραβικά.

 

Μετριοπαθής μουσουλμάνος, αλλά και στις πολιτικές του απόψεις, άνθρωπος του διαλόγου και της συνεννόησης, αισιόδοξος και με κριτική ματιά στις ισλαμικές κοινωνίες, που είναι διχασμένες ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό, κι αυτή την εποχή, περισσότερο από ποτέ, αντιμετωπίζουν το στοίχημα του εκδημοκρατισμού τους, ο Χάντρα είχε μια πολυ περίεργη πορεία.

 

Σε ηλικία εννέα χρόνων μπήκε σε στρατιωτική σχολή. Αρχισε να δημοσιεύει λογοτεχνικά κείμενα το 1984, ενώ ήταν ήδη αξιωματικός. Η δυσπιστία με την οποία το κατεστημένο της χώρας του αντιμετώπιζε έναν στρατιωτικό που ήταν και λογοτέχνης, αλλά κυρίως ο εμφύλιος πόλεμος στην Αλγερία τον ανάγκασαν να περάσει στην… παρανομία. Γράφει με γυναικείο ψευδώνυμο μια σειρά απο αστυνομικά-πολιτικά μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Λομπ, που γίνονται μπεστ σέλερ στη Γαλλία. Μόνο το 2001, που παραιτήθηκε από τον αλγερίνικο στρατό, αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα.

 

Ο Γιασμίνα Χάντρα δεν ανακοίνωσε ακόμα το πολιτικό του πρόγραμμα, διευκρίνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την κηδεμονία κανενός από τα υπάρχοντα κόμματα. Αρα, για να κατεβεί στις εκλογές, χρειάζεται να συγκεντρώσει, όπως επιτάσσει ο νόμος για κάθε ανεξάρτητο υποψήφιο, τουλάχιστον 60 χιλιάδες υπογραφές συμπατριωτών του, 1.500 από καθεμία από τις 25 διοικητικές περιφέρειες της Αλγερίας. Δεν πτοείται, όμως. «Προχωρώ και προετοιμάζομαι», δήλωσε σε καθημερινή εφημερίδα της Αλγερίας. Εμείς, πάντως, που αγαπάμε τα βιβλία του (έχει έρθει και στην Ελλάδα) είμαστε μαζί του.

 

Ιnfo: Απο τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα: «Εξίσωση θανάτου», «Αυτό που η μέρα οφείλει στη νύχτα», «Οι σειρήνες της Βαγδάτης», «Τρομοκρατικό χτύπημα», «Το μερίδιο του νεκρού», «Τα χελιδόνια της Καμπούλ», «Ο σχιζοφρενής με το νυστέρι», «Τι ονειρεύονται οι λύκοι» κ.ά.

 
Επιμ. Β. Γεωργακοπούλου

 

Scroll to top