Pin It

Η συγγραφέας Λουίζ Ερντριχ έβαζε πάντα πάνω απ' όλα τη μητέρα της, Ινδιάνα της φυλής των Οτζίμπουε – ο πατέρας της είχε γερμανικές ρίζες, εξ ου και το επώνυμό της. Η πολιτική θέση και στράτευσή της δεν θα έφτανε φυσικά για την κορυφαία θέση που κατέκτησε στην αμερικανική λογοτεχνία, αν δεν συνοδευόταν απο ένα δυνατό, ξεχωριστό ταλέντο.

 

Το ξέρουν όλοι όσοι έχουν διαβάσει τα δύο μυθιστορήματά της, που κυκλοφορούν στα ελληνικά και τα δύο απο τη «Νεφέλη»: «Το μαγικό φίλτρο της αγάπης» και «Ιστορίες φλογερού έρωτα».

 

Το βράδυ της Τετάρτης η πολυβραβευμένη Ερντριχ σήκωσε στα χέρια της ένα ακόμα λογοτεχνικό έπαθλο, το περιζήτητο National Book Award, για το «The Round House». Ηδη οι κριτικοί το τοποθετούν για την αντιρατσιστική του δύναμη δίπλα στο «Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι, το δημοφιλέστερο βιβλίο της αμερικανικής λογοτεχνίας.

 

Η συγγραφέας αφιέρωσε τη διάκριση στην «αντοχή των ιθαγενών γυναικών» και πρόσθεσε: «Σας ευχαριστώ που χαρίζετε στο μυθιστόρημά μου ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Γιατί είναι ένα βιβλίο για τις τεράστιες αδικίες που συμβαίνουν στους καταυλισμούς των Ινδιάνων».

 

Tο «The Round House» διηγείται μια ακόμα ιστορία από την πατρίδα της, τη Βόρεια Ντακότα, εκεί όπου έχει στήσει τον δικό της φανταστικό ινδιάνικο καταυλισμό Yoknapatawpha, τον δικό της μυθικό κόσμο, όπου οι παραδόσεις των πατέρων της συνυπάρχουν με ένα σκληρό και καταπιεστικό σήμερα. H ιστορία εκτυλίσσεται στο 1988.

 

Μια ιθαγενής πέφτει θύμα βιασμού κοντά σε έναν ιερό για τη φυλή της χώρο, αλλά ο ύποπτος είναι λευκός και οι ιθαγενείς δεν έχουν τό δικαίωμα να δικάζουν παρά μόνο τους δικούς τους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή ούτε το FBI είναι σίγουρο πως μπορεί να αναλάβει την υπόθεση, καθώς η περιοχή στην οποία έγινε το έγκλημα είναι αμφισβητούμενη. Ανήκει στη Βόρεια Ντακότα ή μήπως επειδή πουλήθηκε κάποτε από τους Ινδιάνους υπόκειται σε διαφορετική νομοθεσία;

 

Κύριο πρόσωπο του βιβλίου είναι ο 13χρονος Τζο, γιος της βιασμένης γυναίκας. Οταν μαθαίνει πως ο δικαστής, που έχει αναλάβει την υπόθεση, σκέφτεται να την εγκαταλείψει, ο μικρός ξεκινά τη δική του έρευνα για να λάμψει η αλήθεια. Το πάθος του τον οδηγεί να γίνει εισαγγελέας. Τότε, πολλά χρόνια αργότερα, αρχίζει να διηγείται μια συναρπαστική ιστορία για ένα έγκλημα που φαινόταν μεμονωμένο, αλλά είχε στην πραγματικότητα πολύ βαθιές ρίζες.

 

Οπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» στην κριτική τους για το «The Round House», η Λουίζ Ερντριχ γράφει ουσιαστικά για το νομικό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο, γεμάτο τρύπες και όρκους που δεν τηρήθηκαν ποτέ, παρέδωσε τους Ινδιάνους σε ανεξέλεγκτους και ατιμώρητους εγκληματίες.

 

*Το National Book Award με τη μεγάλη ιστορία (63 χρόνια) αφορά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί από πολίτη των ΗΠΑ.

Επιμ: Β. Γεωργ.

Scroll to top