Pin It

Oι εισαγγελείς ετοιμάζονται να στείλουν την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή, ενώ ο Κ. Βαξεβάνης καταγγέλλει ότι η «δική του» λίστα έχει ημερομηνία πριν από την ημέρα που πήρε το CD ο Γ. Παπακωνσταντίνου

 

Των Κατερίνας Κατή, Μαρίας Δήμα

 

Δεν θέλουν να «σκάσει» στα χέρια τους η «καυτή πατάτα» των ποινικών διώξεων των μη πολιτικών προσώπων. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η μια πληροφορία διαδέχεται την άλλη σαν… στικάκι κι ενώ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των τεχνικών υπάρχει δυνατότητα άμεσης ανάκτησης των χαμένων αρχείων, άρα και εντοπισμού της ημερομηνίας «παραχάραξης» του αρχικού CD, οι δύο εισαγγελείς προτίμησαν την «ασφάλεια» της Βουλής.

 

Σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, όλα τα στοιχεία της έρευνας θα διαβιβαστούν στη Βουλή, αμέσως μετά τη συμπληρωματική εξέταση των Καπελέρη-Διώτη (Δευτέρα ή Τρίτη), με την προφανή εξήγηση ότι τα «χέρια» της δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να πολλαπλασίαζαν και τις αμφιβολίες για τα πραγματικά περιστατικά και να «γεννούσαν», αν όχι νέα «στικάκια», ενστάσεις των εμπλεκομένων για «πειραγμένο» αποδεικτικό υλικό.

 

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν και προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες ώστε η υπόθεση να διερευνηθεί από τη Βουλή για όλους τους εμπλεκόμενους, πολιτικούς και μη, κι όχι για «συντεχνιακούς λόγους», όπως έλεγαν «κακεντρεχείς» γλώσσες, δεν θα συνεχίσει η εισαγγελική έρευνα προς την κατεύθυνση εντοπισμού του δράστη της αλλοίωσης της λίστας γιατί το ηλεκτρονικό έγκλημα χρειάζεται τουλάχιστον 8-9 ημέρες.

 

Σε περίπτωση, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, που η Βουλή προχωρήσει σε προανακριτική, θα πρέπει να διαβιβάσουν αμέσως τη δικογραφία. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η προανακριτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να διατάξει πραγματογνωμοσύνη.

 

Απ' την πλευρά τους οι εισαγγελείς «διασκέδασαν» χθες και τις εντυπώσεις που προκάλεσε η μη ανταπόκρισή τους στο αίτημα του προϊσταμένου τους, Ν. Παντελή, να εκμεταλλευθούν και τις δυνατότητες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οπως δήλωσαν, παρόντος του κ. Παντελή, «τα αναγραφόμενα περί σύγκρουσης μεταξύ του εποπτεύοντος και των οικονομικών εισαγγελέων είναι μυθεύματα. Η συνεργασία μας είναι αγαστή και άψογη».

 

Ο μοναδικός που είδε το CD

 

Πάντως, μετά από τόσους υπαλλήλους του υπουργικού γραφείου Παπακωνσταντίνου που δεν είχαν ιδέα για το CD, εντοπίστηκε ένας ο οποίος κατέθεσε ότι ο τότε υπουργός τού το είχε παραδώσει προκειμένου να υπολογίσει το συνολικό ποσό των καταθέσεων στην HSBC, αλλά και τις δέκα μεγαλύτερες καταθέσεις, στοιχείο που στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στον κ. Καπελέρη για έναν… χαλαρό έλεγχο.

 

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα «κρίσιμη» χαρακτηρίζεται η εξέταση Διώτη, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι το «στικάκι» που είχε παραδώσει στον Ευάγγ. Βενιζέλο και έχουν στην κατοχή τους οι εισαγγελείς δεν είναι αυτό που διατείνεται ότι είχε αντιγράψει και του είχε παραδώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τo αντίγραφο δηλαδή του πρωτότυπου CD.

 

Κι αυτό γιατί το «επίμαχο» στικάκι φέρεται να έχει εγγραφεί στις 8 Ιουλίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία βρισκόταν στα χέρια του κ. Διώτη.

 

H υπόθεση περιπλέχτηκε ακόμα περισσότερο μετά την καταγγελία του Κ. Βαξεβάνη ότι έδωσε το USB που είχε έρθει στην κατοχή του για πραγματογνωμοσύνη και προέκυψε ότι έχει ημερομηνία δημιουργίας τις 4 και 5 Αυγούστου 2010, δηλαδή δύο μήνες πριν από την ημερομηνία που ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως παρέλαβε το αρχικό CD. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος ενημέρωσε σχετικά τον αντεισαγγελέα Α.Π.

 

Tον κ. Παντελή επισκέφθηκε και ο ταξίαρχος Δημήτρης Γεωργατζής, που προΐσταται της Οικονομικής Αστυνομίας, και του επισήμανε ότι η ημερομηνία μεταγραφής μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε ώρα από αυτόν που έχει στην κατοχή του το αρχείο, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να βρει την άκρη του νήματος στην υπόθεση της αντιγραφής και αλλοίωσής του.

 

Τόνισε δε πως το έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία και αναφέρει ως ημερομηνία αντιγραφής του αρχείου την 8.7.2011 δεν μπορεί να έχει αποδεικτική αξία γιατί μπορεί να γίνουν πολλά σε τέτοιο αρχείο με την ημερομηνία και την ώρα που αυτό δημιουργήθηκε.

 

 

 

 

 

Scroll to top