egypt-morsi

05/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυναμική επανεμφάνιση Μόρσι

«Βρισκόμαστε σε κράτος, όχι σε στρατόπεδο. Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς!» αναφώνησε ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου, αμφισβητώντας ανοιχτά τη νομιμότητα της δίκης του. Η διαδικασία γίνεται στην ίδια αίθουσα όπου δικάζεται ξανά ο έκπτωτος Χόσνι Μουμπάρακ.
      Pin It

«Βρισκόμαστε σε κράτος, όχι σε στρατόπεδο. Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς!» αναφώνησε ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου, αμφισβητώντας ανοιχτά τη νομιμότητα της δίκης του. Η διαδικασία γίνεται στην ίδια αίθουσα όπου δικάζεται ξανά ο έκπτωτος Χόσνι Μουμπάρακ

 

Η διαδικασία αποφασίστηκε να αναβληθεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, ενώ η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας δεν μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Μοχάμεντ ΜόρσιΚάθε κίνηση ήταν σημειολογικά και στρατηγικά μελετημένη τη χθεσινή, κρίσιμη για την Αίγυπτο ημέρα. Ανήμερα της έναρξης της δίκης τού -ανατραπέντος από τον στρατό- ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, οι Αρχές άλλαξαν, σχεδόν την τελευταία στιγμή, την τοποθεσία διεξαγωγής της. Επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, επέλεξαν τελικά την ίδια στρατιωτική ακαδημία του Καΐρου, όπου επανεκδικάζεται η υπόθεση του έτερου έκπτωτου (εν προκειμένω όμως με λαϊκή επανάσταση) Χόσνι Μουμπάρακ, με την κατηγορία της ηθικής συνέργειας στη δολοφονία διαδηλωτών…

 

Αντιμέτωπος με ανάλογα βαριές κατηγορίες -καθώς κι άλλες περί ασέβειας έναντι των δικαστών και συνωμοσίας με την παλαιστινιακή Χαμάς- ο Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε εκεί με ελικόπτερο, από άγνωστη τοποθεσία όπου κρατείται εδώ και τέσσερις μήνες.

 

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, έγινε δεκτός με συνθήματα και πανηγυρισμούς από συγκεντρωμένους οπαδούς του. Και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πρώτη αυτή δημόσια εμφάνισή του από τον περασμένο Ιούλιο -μετά την ανατροπή του- στοχεύοντας στην ανασυγκρότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως κύριου εκφραστή του πολιτικού ισλάμ.

 

Συνομιλία με τον ξένο Τύπο

 

«Είμαι ο δρ Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», αναφώνησε ενώπιον των δικαστών μέσα από το σιδηρόφρακτο κελί των κατηγορουμένων, ντυμένος με το σκούρο μπλε κουστούμι του, δίπλα στους 14 συγκατηγορούμενούς τους με τις λευκές, ολόσωμες φόρμες που υποχρεούνται να φορούν οι υπόδικοι στην Αίγυπτο, μέχρι να κριθεί η ενοχή τους.

 

«Βρισκόμαστε σε κράτος, όχι σε στρατόπεδο. Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς!», αναφώνησε ο Μόρσι, αμφισβητώντας ανοιχτά τη νομιμότητα της διαδικασίας. «Αυτή η δίκη είναι παράνομη. Αυτό που συμβαίνει είναι μέρος του στρατιωτικού πραξικοπήματος», τόνισε. «Καλώ τους δικαστές να μη λειτουργήσουν ως προκάλυμμά του».

 

Η δίκη τελικά αποφασίστηκε να αναβληθεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου και η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας δεν μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου. Μέσα στην αίθουσα, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ξένους δημοσιογράφους, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες κράτησής τους.

 

«Στο κελί με υπέβαλαν σε εικονικό πνιγμό και το ίδιο συνέβη και σε άλλους», κατήγγειλε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι, γ.γ. του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού «βραχίονα» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Ενας άλλος συγκατηγορούμενος, ο Αλά Χάμζα, κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε», μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του Reuters, «και σήκωσε την μπλούζα του για να μας δείξει τα σημάδια». Παραδίπλα, ο δικηγόρος Μοχάμεντ αλ-Νταμάτι, μέλος της ομάδας υπεράσπισης, κατήγγειλε στο αραβικό δίκτυο al Jazeera ότι παρέλαβε τη δικογραφία μόλις το βράδυ του Σαββάτου, παρά το γεγονός ότι υπέβαλε το σχετικό αίτημα πριν από 20 ημέρες…

 

«Οι αιγυπτιακές Αρχές πρέπει να επιτρέψουν στον Μόρσι μια δίκαιη δίκη, καθώς επίσης και το δικαίωμα να αντικρούσει τις κατηγορίες σε βάρος του στο δικαστήριο», τονίζει με νόημα σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. «Εάν δεν συμβεί αυτό», επισημαίνει, «θα τεθούν ακόμη πιο έντονα υπό αμφισβήτηση τα κίνητρα πίσω από αυτή τη δίκη».

 

Πρώτη επίσκεψη Κέρι

 

Το κλίμα καχυποψίας και… μυστηρίου επέτεινε η πρώτη -μετά την ανατροπή του Μόρσι- επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο Κάιρο, την παραμονή της δίκης. Επειτα από μια σειρά επαφών με την αιγυπτιακή ηγεσία -μεταξύ αυτών με τον μεταβατικό πρόεδρο αλ Μανσούρ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Αμυνας κι αρχηγό του Στρατού, στρατηγό αλ Σίσι- ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι η πρόσφατη αναστολή της βοήθειας των ΗΠΑ ήταν «μια νομική αναγκαιότητα και όχι τιμωρία».

 

Ζήτησε ωστόσο να μην παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο, που τυπικά ισχύει μέχρι τις 14 του μήνα. Χαρακτήρισε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων «ανάρμοστη». Και ζήτησε από τις αιγυπτιακές Αρχές να τείνουν χείρα… συνεργασίας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και στους λοιπούς ισλαμιστές της χώρας.

 

«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο ο Κέρι να ήλθε για να βρει μια έξοδο κινδύνου για τον Μόρσι και την ομάδα του», υποστηρίζει -μιλώντας στο Xinhua- ο Αχμεντ Αμπούλ Κχάιρ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου. Κι αυτό, συμπληρώνει το κινεζικό πρακτορείο, επειδή «δεν είναι απίθανο η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι να φέρει στο φως πολλά μυστικά, που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της Ουάσινγκτον». Αλλά αυτό ο χρόνος θα το δείξει…

 

Scroll to top