Pin It

Ομόφωνα αποφάσισε χθες το Εφετείο Πειραιά να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Μεχμέτ Γιαϊλά, ένας από τους 4 πολιτικούς πρόσφυγες που συνεχίζουν για 42η μέρα στις φυλακές Κορυδαλλού την απεργία πείνας. Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης από τον ανώτερο εισαγγελέα για να εξεταστεί η απόφαση από τον Αρειο Πάγο.

 

Για την απόφαση, ο Μεχμέτ Γιαϊλά δήλωσε ότι αυτή συνάδει με τα αισθήματα και την κρίση του ελληνικού λαού, εξηγώντας πως όταν επιβεβαιωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι η οριστική, θα σταματήσει την απεργία πείνας. Για αυτόν τον λόγο πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στις 11.00 π.μ. στο Εφετείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως, δίπλα στον Αρειο Πάγο.

 

Eξάλλου, σύμφωνα με νεότερη εξέταση των 4 απεργών πείνας από τη γιατρό Ολγα Κοσμοπούλου, η κατάσταση της υγείας των τριών (Ερντογάν Τσακίρ, Χασάν Μπιμπέρ, Μεχμέτ Γιαϊλά) παραμένει «εξαιρετικά κρίσιμη» και έχει επιβαρυνθεί από την τελευταία εξέταση στις 29/10. «Ολοι οι κρατούμενοι εμφανίζουν εικόνα σοβαρής υποθρεψίας. Οι τρεις πρώτοι εμφανίζουν αιμοδυναμική αστάθεια και ταχυσφυγμία κατά την ελάχιστη κόπωση. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εξελιχθούν σοβαρές επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η πιθανότητα να χάσουν την ίδια τους τη ζωή είναι άμεσα ορατή» αναφέρει η γιατρός.

 

Οι κρατούμενοι εμμένουν στην απόφασή τους να μη δεχτούν ιατρική βοήθεια, δεδομένου ότι είναι απόλυτα διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη ζωή τους προκειμένου να μην εκδοθούν στην Τουρκία, όπου ισχυρίζονται ότι κινδυνεύουν με βασανιστήρια.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή για το θέμα από μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κ. Ζαφειρόπουλος

 

Scroll to top