06/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρωσικό stop στα «εθνικιστικά φρικιά»

Οι διαδηλώσεις κάποιων χιλιάδων εθνικιστών ανήμερα της εθνικής εορτής έδωσαν την αφορμή για συλλήψεις και εθνική... αγανάκτηση εναντίον τους.
      Pin It

Οι διαδηλώσεις κάποιων χιλιάδων εθνικιστών ανήμερα της εθνικής εορτής έδωσαν την αφορμή για συλλήψεις και εθνική… αγανάκτηση εναντίον τους

 

Του Θανάση Αυγερινού

 

Aνήμερα της «νέας» εθνικής επετείου της Ρωσίας, που αντικατέστησε εκείνη της Οκτωβριανής Επανάστασης και εμπνέεται από την απελευθέρωση του Κρεμλίνου από Πολωνούς εισβολείς, σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εθνικιστών υπό τον ενιαίο τίτλο «Ρωσική Πορεία».

 

Στην «πολυπληθέστερη» πορεία της Μόσχας συμμετείχαν περίπου 8.000 διαδηλωτές, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες αστικά κέντρα, χωρίς να αποφευχθούν και οι δεκάδες προσαγωγές ακροδεξιών διαδηλωτών στα αστυνομικά τμήματα, αλλά και προληπτικές συλλήψεις για την αποτροπή συμπλοκών με μετανάστες σε λαϊκές αγορές και άλλα σημεία συγκέντρωσής τους.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία της Μόσχας, οι συλλήψεις στη ρωσική πρωτεύουσα έφθασαν τις 30 και έγιναν κυρίως για τη χρήση μάσκας από «εξτρεμιστές διαδηλωτές» ή άλλων απαγορευμένων (φασιστικών) συμβόλων και την εκφώνηση νεοναζιστικών συνθημάτων, που τιμωρούνται από τον νόμο ως διασπορά και παρακίνηση προς πράξεις εθνικού μίσους. Ο Ντμίτρι Ντεμούσκιν, ένας από τους διοργανωτές της πορείας στη Μόσχα υποστήριξε ότι κατά τη δική τους καταμέτρηση οι διαδηλωτές έφθασαν τις 20.000 και ότι τα απαγορευμένα συνθήματα «εκστομίστηκαν από προβοκάτορες». Σε ορισμένες πόλεις, όπως στο δυτικότερο άκρο της Ρωσίας, το Καλίνινγκραντ, η κεντρική διαδήλωση έγινε υπό το σύνθημα «Υπέρ πίστεως, τσάρου και πατρίδος», εορτάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τα 400ά γενέθλια της δυναστείας των Ρομανόφ. Οπου χρειάστηκε, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, π.χ. του Μαξίμ Καλινιτσένκο στην Αγία Πετρούπολη, ακόμη και με την κατηγορία ότι παραβίασε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, βαδίζοντας σε διάβαση πεζών με κόκκινο.

 

Πρώτη φορά σε πολλές πόλεις έγινε λόγος για «απαλλαγή από τα εθνικιστικά φρικιά», όπως περιγράφονται κάποιοι φανατικοί ορθόδοξοι, κοζάκικες οργανώσεις ή ακραίοι νεοναζιστές, ενώ πόλεμος φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ φιλελεύθερων και «ήπιων» εθνικιστών, όπως ο μπλόγκερ και ηγέτης της αντιπολίτευσης στον Δήμο της Μόσχας Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Ναβάλνι δεν συμμετείχε στην πορεία της Μόσχας, αλλά χαιρέτισε το κίνημα των εθνικιστών, που «πρέπει να γίνει πολιτισμένη πολιτική δύναμη», για να κατηγορηθεί από άλλα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο συγγραφέας Μπαρίς Ακούνιν, ότι «δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος του εθνικού πολιτικού», αλλά ερωτοτροπεί για λόγους ψηφοθηρικούς με το εθνικιστικό περιθώριο.

 

[email protected]

 

Scroll to top