Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Ζημία που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ, φέρονται να προκάλεσαν στο Δημόσιο οι 140 προσλήψεις αορίστου χρόνου, μέσα από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων το 2005.

 

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, το επίμαχο διάστημα οι οποίοι φέρονται να προσέλαβαν τους 140 ημετέρους στο Κέντρο και στη συνέχεια να τους απέσπασαν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με μεταβολή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

 

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά δεκατέσσερα άτομα πρώην στελέχη και υπάλληλοι του Οργανισμού, ενώ η δικογραφία, που χειρίζονται οι ειδικοί ανακριτές διαφθοράς, Χρήστος Παπακώστας και Δημήτρης Καβαλάρης, αφορά κατηγορίες σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και συγκεκριμένα τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, απάτης και ψευδούς βεβαίωσης και στρέφονται κατά περίπτωση σε βάρος του πρώην προέδρου και πρώην μελών του Δ.Σ. αλλά και σε βάρος υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Ηδη ενώπιον των ανακριτών έχουν απολογηθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι, με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας και περιοριστικών όρων, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση οι οποίοι φέρονται να αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται. Μάλιστα σε έναν εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων οι ανακριτές και ο εισαγγελέας έκριναν ότι για να παραμείνει ελεύθερος πρέπει να του επιβληθεί υψηλή χρηματική εγγύηση που ορίστηκε στο ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ.

 

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Οργανισμός προέβη το 2005 σε απευθείας προσλήψεις περίπου 140 διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι ακολούθως αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με μεταβολή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Οι προσλήψεις, σύμφωνα με πόρισμα ελεγκτών του υπουργείου Υγείας -στο οποίο επισημαινόταν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ χρειαζόταν επιστημονικό και όχι διοικητικό προσωπικό- είχαν γίνει χωρίς την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών και γενικότερα κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Μάλιστα σε μία από τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι πληρώνονταν χωρίς να έχουν ακόμη προσληφθεί καθώς αν και οι επίμαχες προσλήψεις έγιναν από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, εν τούτοις όλοι εμφανίζονται να έχουν προσληφθεί από τις 23 Μαΐου 2005.

 

Scroll to top