Pin It

Με θέσπιση ορίων επιφυλακής και συναγερμού στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το αναμενόμενο νέφος αιθαλομίχλης. Για τις «γκρίζες» ημέρες του επικείμενου χειμώνα προβλέπονται μείωση της χρήσης τζακιών και περιορισμοί στην κυκλοφορία των Ι.Χ.

 

Ο επικίνδυνος για την υγεία ρύπος έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση την περασμένη χειμερινή περίοδο. Ηταν το αποτέλεσμα της στροφής στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο και της εκτίναξης τιμών που προκάλεσε. Μεγάλη μερίδα πολιτών, ακριβώς λόγω της οικονομικής στενότητας, αναγκάστηκε πολλές φορές να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο ακατάλληλα υλικά.

 

Η επιστροφή στις δεκαετίες του 1950 και 1960 εκτίναξε στα ύψη τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων. Για περίπου 15 ημέρες οι μετρήσεις χτύπησαν κόκκινο ξεπερνώντας τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ άλλες 4 ημέρες διαμορφώθηκαν πάνω και από τα 150 μικρογραμμάρια! Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει θεσπίσει όρια επιφυλακής και συναγερμού για την παρουσία αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα, αλλά έχει αποδεχθεί τη σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με την οποία η τιμή των 50 μικρογραμμαρίων είναι επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία αν καταγράφεται περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο. Τα όρια παραβιάστηκαν συστηματικά τον περασμένο χειμώνα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, αλλά και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

 

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε χθες υπουργική απόφαση, η οποία θεσπίζει όρια για τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και προωθείται για έγκριση στους συναρμόδιους υπουργούς. Τίθεται όριο στα 50 μικρογραμμάρια ώστε να υπάρχει ενημέρωση για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, κυρίως τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και οι άνω των 65 ετών. Για τιμές πάνω από 100 μικρογραμμάρια θα περιορίζεται η χρήση για τζάκια και ξυλόσομπες, ενώ θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στη λειτουργία των εγκαταστάσεων καύσης σε ρυπογόνους βιομηχανίες.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top