Pin It

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο με το στυλοβάτη των Μνημονίων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στις 22 Ιανουαρίου θα ταξιδέψει στην Αμερική γα ομιλίες σε Πανεπιστήμια

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Οσο στην Ελλάδα η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο το κλασικό εικονογραφημένο «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τρομοκράτες φίλοι του», ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τους τρόπους για ένα ακόμα βήμα μπροστά. Και η καλύτερη ευκαιρία δίνεται τη Δευτέρα με τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενώ προετοιμάζεται και το ταξίδι στις ΗΠΑ.

 

Το αίτημα για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγινε αποδεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση τα Χριστούγεννα, ενώ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας, το Βερολίνο θα πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι η μόνη επιλογή για μια κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ο δρόμος των μνημονίων.

 

«Η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα πρέπει να υποστηριχτεί απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας» επισήμανε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Κάνουμε ό,τι πρέπει για να στηριχτεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σημειώνει ότι η κάθε πλευρά θα πει τις απόψεις της, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα διατυπώσει τις θέσεις του κόμματός του για τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής και θα επαναλάβει την πρόθεσή του για κατάργηση των μνημονίων. Ούτως ή άλλως η συνάντηση χαρακτηρίζεται από μόνη της ως πολύ σημαντική για την Κουμουνδούρου, καθώς θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον την πραγματικότητα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν οι κυβερνώντες της στην προεκλογική περίοδο.

 

Στη συνέντευξη μάλιστα που έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου δήλωσε ότι αυτονόητα ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να έχει φυσιολογικές σχέσεις με κυβερνήσεις που κατέχουν σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά και ελληνικά πράγματα» καθώς και ότι η συνάντηση των δυο πλευρών δεν σημαίνει και ταύτιση απόψεων ή συμφωνία.

 

Ο εκπρόσωπός της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θα εξετάσει ανάλογο αίτημα για συνάντηση της καγκελάριου με τον Αλέξη Τσίπρα, αν αυτό υπάρξει, ωστόσο συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισήμαιναν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του.

 

Την ίδια ώρα το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη σχηματίσει ένα πρώτο πρόγραμμα για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ στις 22 Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα μιλήσει στο Brookings Institute, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Columbia σε εκδήλωση του σημαντικού Levi Institute, του σημαντικότερου ίσως προοδευτικού ινστιτούτου στον κόσμο.

 

Στελέχη της Κουμουνδούρου σημείωναν πάντως ότι δεν υπάρχει πρόθεση για συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Αμερικανούς αξιωματούχους, παρά μόνο με μέλη του Κογκρέσου.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θα επισκεφτεί το Βερολίνο με αφορμή τη συνεδρίαση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα συναντηθεί με την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των σκληρά νεοφιλελεύθερων του FDP στο γερμανικό Κοινοβούλιο, τον πρόεδρο του Die Linke και του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος, ενώ θα μιλήσει σε εκδηλώσεις του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος στο Βερολίνο και το Ανόβερο.

 

[email protected]

 

Scroll to top