07/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγεφύρωτο χάσμα

ΔΗΜΑΡ. «Ο κ. Λυκούδης γίνεται ο δεύτερος πολιτικός μετά τον Σαμαρά που εκφράζεται θετικά για τον Βενιζέλο...» λένε κύκλοι του κόμματος. Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη στον απόηχο της συνέντευξης Λυκούδη στην «Εφ.Συν.».
      Pin It

ΔΗΜΑΡ. «Ο κ. Λυκούδης γίνεται ο δεύτερος πολιτικός μετά τον Σαμαρά που εκφράζεται θετικά για τον Βενιζέλο…» λένε κύκλοι του κόμματος. Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη στον απόηχο της συνέντευξης Λυκούδη στην «Εφ.Συν.»

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σπύρος Λυκούδης Φώτης ΚουβέληςΜεγαλώνει το χάσμα κορυφής στη ΔΗΜΑΡ το οποίο ολοένα και περισσότερο δείχνει αγεφύρωτο. Την τεράστια απόσταση που τους χωρίζει στο ζήτημα των στρατηγικών συνεργασιών του κόμματος επιβεβαίωσαν εκ νέου χθες ο Φώτης Κουβέλης και ο Σπύρος Λυκούδης, με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο δεύτερος στην «Εφ.Συν.».

 

Την ώρα που ο Σπύρος Λυκούδης εξέφραζε τη σαφή του θέση υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου με όλες τις δυνάμεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, μηδέ του ΠΑΣΟΚ εξαιρουμένου, υποστηρίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «είναι άδικο να φορτωθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος όλες τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ», ο Φώτης Κουβέλης, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, απέκλειε κάθε πιθανότητα συνομιλίας με τη Χαριλάου Τρικούπη.

 

«Οταν το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή συγκεκριμένη πολιτική του έκφραση έχει κάνει προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ., και μάλιστα προγραμματική συμφωνία με στρατηγική βάθους, είναι δυνατόν η ΔΗΜΑΡ με τις συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει σε μια τέτοια συνύπαρξη και μάλιστα σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο; Αυτά είναι άκρως αντιφατικά» δήλωσε στο ΑΠΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν θα συγκροτηθεί «ερήμην των στοιχείων που προσδιορίζουν την οικονομική και την πολιτική πραγματικότητα».

 

Πάντως ο κ. Κουβέλης, παρά τη διαφωνία του με τον γραμματέα της Κ.Ε., δεν θέλησε να τροφοδοτήσει κλίμα αντιπαράθεσης τονίζοντας ότι «στον πυρήνα της λειτουργίας μας είναι ο απόλυτος σεβασμός της αντίθετης άποψης», υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «πορευόμαστε με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις».

 

Στο ηγετικό επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου, με αφορμή τη συνέντευξη Λυκούδη στην «Εφ.Συν.», οι απόψεις διίσταντο. Ορισμένοι κομματικοί παράγοντες πολύ αιχμηρά επισήμαιναν ότι «ο Σπύρος γίνεται ο δεύτερος πολιτικός μετά τον Σαμαρά που εκφράζεται θετικά για τον Βενιζέλο…», ενώ άλλες πηγές, σε χαμηλούς τόνους, σημείωναν ότι «οι συζητήσεις περί Κεντροαριστεράς πρέπει να έχουν όρια αλλά και κοινό τόπο, διαφορετικά δεν έχουν νόημα και θα αποτύχουν».

 

Συνάντηση με Λοβέρδο

 

Από τη μεριά τής Χαριλάου Τρικούπη η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και ιδίως η αποστροφή του για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του προκάλεσαν πολύ θετική εντύπωση και ικανοποίησαν την ηγεσία του Κινήματος, γεγονός που έσπευδαν να επισημάνουν εμφατικά οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διοχετεύοντας ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή δήλωση».

 

Δύο μήνες μετά την πρώτη συνάντησή τους στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και τη σύγκλιση απόψεων που είχαν διαπιστώσει τότε για τον τρόπο και τη μέθοδο συγκρότησης του τρίτου πόλου, Φώτης Κουβέλης και Ανδρέας Λοβέρδος επισημοποιούν σήμερα την απόφασή τους να προχωρήσουν το σχέδιό τους έχοντας αναμφίβολα ως ορίζοντα τις προσεχείς ευρωεκλογές.

 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η κοινή εκδήλωση των δύο κομμάτων στη Θεσσαλονίκη -παρουσία των δύο προέδρων- με θέμα την αγροτική ανάπτυξη και ομιλητές τον βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα, τον υπεύθυνο του αγροτικού τομέα της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον γραμματέα της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Χρήστο Αηδόνη, και το στέλεχος του κόμματος του κ. Λοβέρδου, Δημήτρη Τσιρώνη.

 

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ απεύφευγαν να δώσουν χαρακτήρα «γάμου» στο «φλερτ», αναφέροντας ότι «ναι μεν δείχνει έναν προσανατολισμό, αφορά όμως την προσέγγιση σε ένα συγκεκριμένο θέμα (αγροτική πολιτική) και απαιτείται να διανυθεί ακόμη δρόμος ώς την τελική συνεργασία».

 

[email protected]

 

Scroll to top