Pin It

Του Μισέλ Φάις

 

Εν αρχή ήσαν οι άνθρωποι: Γιώργος Αντωνίου, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Βασίλης Αμανατίδης, Βασιλική Γεωργιάδου, Θανάσης Γιαλκέτσης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Ηλίας Γιούρης, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Δαββέτας, Δημήτρης Δημηρούλης, Αντζελα Δημητρακάκη, Αννα Μαρία Δρουμπούκη, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Κώστας Καβανόζης, Εύη Καρκίτη, Δήμητρα Κολλιάκου, Χρίστος Κυθρεώτης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Βασίλης Λαδάς, Librofilo, Μαρία Μήτσορα, Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Ακης Παπαντώνης, Δημήτρης Πετσετίδης, Γιώργος Ν. Περαντωντάκης, Αριστοτέλης Σαΐνης, Ελένη Σβορώνου, Μαριάννα Σκιαδά, Μαρία Στασινοπούλου, Γιώργος Στόγιας, Αρις Στυλιανού, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσίρμπας.

 

Ενας χρόνος «Ανοιχτό Βιβλίο». Σαράντα οχτώ τετρασέλιδα, μια μεγάλη βεντάλια από τίτλους όλου του φάσματος ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας. Φαινόμενα, τάσεις και διαθέσεις της λογοτεχνίας και όχι μόνο, εντός και εκτός συνόρων. Τριάντα πέντε σημαντικοί συνεργάτες: ποιητές, πεζογράφοι, κριτικοί λογοτεχνίας, φιλόλογοι, δοκιμιογράφοι, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, βιβλιόφιλοι bloggers ―κάποιοι σε σταθερότερη βάση συνεργασίας, κάποιοι σε αραιότερη, κάποιοι συνέδραμαν στην αρχή, κάποιοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

 

Αυτοί αποτελούν το νευρικό σύστημα και τη ραχοκοκαλιά μιας κοινής προσπάθειας.

 

Σε μια εποχή που η έντυπη δημοσιογραφία βιβλιοφιλικών σελίδων συρρικνώνεται, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δίνει χώρο για εκτενείς κριτικές, για στοχαστικά ή συνθετικά κείμενα και θεματικά αφιερώματα, αλλά και για σχολιασμό με αιχμή την επικαιρότητα.

 

Προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε κείμενα που θα διάβαζε ένας απαιτητικός αναγνώστης σ’ ένα λογοτεχνικό περιοδικό ή σε μια επιθεώρηση βιβλίου και σε κείμενα, με απολαυστική δημοσιογραφική γλώσσα, που συστήνουν βιβλία για αναγνώστες που αποζητούν άξονες και ορίζοντα στις επιλογές τους.

 

Γι' αυτόν τον λόγο αναζητούμε κάθε φορά θεματικούς τόπους, πλαίσια στέγασης βιβλίων και οπτικών.

 

Επιδιώξαμε να διασταυρώσουμε παλαιότερες και νεότερες κριτικές φωνές, να αναδείξουμε αξιόλογους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, να μην αποκλείσουμε την ποίηση και το νεοελληνικό δοκίμιο, ως μη υψηλή προτεραιότητα στα αναγνωστικά ήθη, να στηρίξουμε μικρούς εκδότες που επιμένουν στο καλό βιβλίο.

 

Κάθε βδομάδα φωτογραφίες των φωτογράφων Ηλία Κοσίντα και Γιώργου Τσακνιά, της εικαστικού Καλλιόπης Ασαργιωτάκη, του συγγραφέα Χρήστου Χρυσόπουλου, του βιβλιοκριτικού Ακη Παπαντώνη και του υποφαινόμενου οπτικοποιούν ή σχολιάζουν τα κριτικά κείμενα που φιλοξενούνται.

 

Τέλος, σ’ αυτό το εγχείρημα είχαμε αρωγούς το μεράκι και την αισθητική φροντίδα της Αγνής Κατσιούλα αλλά και τη γενναιοδωρία και το σθένος της ανυποχώρητης βιβλιόφιλης Βένας Γεωργακοπούλου. Ευχαριστώ άπασες και άπαντες από καρδιάς. Συνεχίζουμε…

 

Scroll to top