10/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το στοίχημα του τσάρου

Σότσι 2014: διογκώνεται η κριτική για το κόστος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που έχει ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ - όσο ενός «μικρού πολέμου».
      Pin It

Σότσι 2014: διογκώνεται η κριτική για το κόστος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που έχει ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ – όσο ενός «μικρού πολέμου»

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, τον Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία βρίσκεται άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τις εθνικές της χίμαιρες και τις προσωπικές φιλοδοξίες ηγετών της, στην περίπτωσή μας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει αναδείξει σε προσωπικό του στοίχημα την επιτυχία των Αγώνων και την αποστόμωση των επικριτών του.

 

Η υπόθεση αποδεικνύεται όχι και τόσο εύκολη, καθώς κυρίως εκτός, αλλά και εντός Ρωσίας, διογκώνεται η κριτική για το εγχείρημα, που τείνει να κοστίσει όσο ένας «μικρός πόλεμος», ξεπερνώντας μέχρι στιγμής σε κόστος τα 35 δισ. ευρώ. Οι πάντες, δε, κατανοούν ότι όσα κι αν χρειαστούν για να ολοκληρωθούν στην ώρα τους όλα τα έργα και προπαντός το κεντρικό στάδιο και άλλες αργοπορημένες κομβικές εγκαταστάσεις, τα χρήματα θα βρεθούν και με κάθε μέσο.

 

Ακόμη κι αν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ είχε προς στιγμήν σκεφτεί να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980, κάτι τέτοιο δεν θα ταίριαζε στην ανερχόμενη νέα Ρωσία και την ηγεσία Πούτιν, που επένδυσε πολλά στους Αγώνες κοντά στη θερινή κατοικία του Ρώσου ηγέτη, ένα μαγικό μέρος με πολλούς ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή, την Κράσναγια Παλιάνα και το μεγάλο Σότσι.

 

Τόσο ο διεθνής όσο και ο ρωσικός Τύπος επανέρχονται συχνά στο θέμα των διαρκών υπερβάσεων του προϋπολογισμού, των επιδεικτικών δημόσιων «εκρήξεων» του Β. Πούτιν κάθε φορά που συνειδητοποιεί καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις, όμως τώρα πια είναι αργά για δάκρυα και η ρωσική κυβέρνηση έχει ρίξει όλους τους μηχανισμούς της για την επίτευξη του κολοσσιαίου έργου της αναβάθμισης των υποδομών στο Σότσι και της άρτιας διοργάνωσης των Αγώνων. Στην αρχική κριτική για το υπέρογκο κόστος έχουν προστεθεί πλέον καταγγελίες για τη «μαύρη εργασία» κακοπληρωμένων μεταναστών από τις φτωχότερες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, που απειλούνται με απέλαση, αλλά και με τους όλο και συχνότερους «φόβους» των δυτικών ΜΜΕ για τρομοκρατικές επιθέσεις από τη μια και τα υπερβολικά μέτρα ασφαλείας, που θα απαιτηθούν για την πρόληψή τους από την άλλη.

 

«Χωρίς διακρίσεις»

 

Στη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα παραβιαστούν αναπόφευκτα κατά τη διάρκεια των Αγώνων, καθώς όλες οι επικοινωνίες θα παρακολουθούνται, αναδεικνύεται έντονα και η εν γένει ομοφοβική στάση του Κρεμλίνου, υποχρεώνοντας μάλιστα τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε καθησυχαστικές δηλώσεις. Χωρίς να αρνηθεί καμία από τις απόψεις του περί «τεχνητού προβλήματος και τρόπου ζωής που επιχειρείται έξωθεν να επιβληθεί στη Ρωσία», ο Β. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι όλοι οι αθλητές ή προσκεκλημένοι των Ολυμπιακών Αγώνων θα αισθανθούν άνετα στους Αγώνες «ανεξαρτήτως εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, είτε σεξουαλικής προτίμησης», απαντώντας στις όλο και συχνότερες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των Αγώνων από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστές κατά των διακρίσεων σε βάρος ομοφυλοφίλων.

 

Η Μόσχα αντιμετωπίζει με εξαιρετική ευαισθησία το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη διοργάνωση των οποίων, παρά τα πολλά λόγια, δεν στάθηκε δυνατή οποιαδήποτε συμμετοχή ελληνικών εταιρειών ή τεχνογνωσίας. Ακόμη και στην επικοινωνιακή αξιοποίηση του πράγματος, η επίσημη Ελλάς λάμπει διά της απουσίας της π.χ. από τη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας στη Ρωσία, με τη ρωσική πλευρά να διαφημίζει την «ελληνικότητά» της με κάθε αφορμή, από τις ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις ώς την παράδοσή της στα χέρια του ομογενούς κοσμοναύτη Θοδωρή Γιουρτσίχιν, που θα την επιστρέψει στη Γη μεθαύριο Δευτέρα μετά τη «διαστημική της βόλτα». Μοναδική εξαίρεση ο πρώην πρέσβης στη Μόσχα και νυν στη Νέα Υόρκη Μ. Σπινέλλης, που διοργάνωσε εκδήλωση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ανήμερα της ομόφωνης σχετικής έκκλησης της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Ελλείψει άλλων «θετικών» μηνυμάτων, το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ανέδειξε και εγκωμίασε την ελληνορωσική πρωτοβουλία για την Εκεχειρία, όπως και τις δηλώσεις Σπινέλλη περί «βεβαιότητας της Ελλάδας» ότι η Ρωσία θα διοργανώσει επάξια τους Αγώνες και ουδείς θα αισθανθεί δυσαρεστημένος από τη ρωσική φιλοξενία.

 

Η Μόσχα έχει εντάξει το «Σότσι-2014» στους σχεδιασμούς της για διεθνή αναβάθμιση και αύξηση της επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας, που μόλις προχθές ανέβηκε μεμιάς 20 θέσεις στη λίστα Doing Business, από την 112η στην 92η, με τον Β. Πούτιν να διακηρύττει ότι η Ρωσία θα μπει στην πρώτη 20άδα σε μερικά μόλις χρόνια. Στον ίδιο σχεδιασμό ανήκει και η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2018, αλλά και η νέα σχεδιαζόμενη διεκδίκηση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 από την Αγία Πετρούπολη.

 

[email protected]

 

Scroll to top