17/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λατρεμένοι» μου γείτονες…

      Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

Οταν το 1913 η Αρσεναλ μετακόμισε στο «Χάιμπουρι», λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα λημέρια της Τότεναμ, μια διαμάχη στο Βόρειο Λονδίνο ξεκίνησε. Θα συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι με το ντέρμπι των δύο ομάδων στο πολυτελές «Emirates Stadium».

 

 

 

 

 

Η Αρσεναλ, η πολυφυλετική ομάδα (8% των οπαδών της που ζουν στην Αγγλία είναι αλλοδαποί) και η Τότεναμ με τους κοσμοπολίτες και σνομπ φιλάθλους. Με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο τους, οι «κανονιέρηδες» μπήκαν στην ελίτ του πρωταθλήματος. Και μπήκαν στο μάτι των γειτόνων τους το 2001, όταν δελέασαν με χλιδή και χρήμα (Τσάμπιονς Λιγκ) τον καλύτερο αμυντικό τους, τον Σολ Κάμπελ.

 

Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, ο Αγγλος διεθνής απέρριψε τη μυθική πρόταση της Τότεναμ και πήγε στον μεγάλο αντίπαλο. Εκτοτε, του έχει μείνει το παρατσούκλι «Ιούδας».

 

Στην Ιταλία, πάλι, μια πόλη βρίσκεται επί ποδός «πολέμου». Στη Γένοβα, η Τζένοα και η Σαμπντόρια μοιράζονται το ίδιο γήπεδο, το «Λουίτζι Φεράρις», αλλά τίποτε άλλο. Η Τζένοα ιδρύθηκε το 1893 και έχει έρεισμα στο κέντρο της πόλης, ενώ η Σαμπντόρια στα προάστια.

 

Αλλωστε, αυτή η ομάδα «ζει» μόλις από το 1946, όταν ενώθηκαν οι σύλλογοι Σαμπιερνταρενέζε και Αντρέα Ντόρια… Ο φημισμένος Ιταλός προπονητής Μαρσέλο Λίπι έχει πει: «Εχω δει όλα τα μεγάλα ντέρμπι στη ζωή μου, αλλά αυτό της Γένοβας έχει τη μεγαλύτερη ένταση».

 

Ο πρόεδρος της Τζένοα Ενρίκο Πρετσιόζε δήλωσε πέρυσι: «Οταν τελειώνει ένα ντέρμπι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είμαστε πάντα εμείς οι ανώτεροι. Αλλά πρέπει να τους νικάμε, για να τους θυμίζουμε ότι διατηρούμε την πρωτοκαθεδρία μας στην πόλη.

 

Αυτοί εμφανίστηκαν πολύ αργότερα από εμάς». Πάντως, το αυριανό ντέρμπι έχει και βαθμολογικό ενδιαφέρον, ενώ η αστυνομία της πόλης έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας, εδώ και μέρες…

 

Τέλος, υπάρχει και το ντέρμπι της Σεβίλης αυτή την αγωνιστική. Ανάμεσα στην ομώνυμη ομάδα και την Μπέτις. Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, το 1915, έγινε κατανοητό πως δύο σύλλογοι δεν χωράνε στην ίδια πόλη. Το ματς διεκόπη λόγω εισβολής φιλάθλων!

 

Σε μια σειρά επεισοδιακών γεγονότων, το 2007, σε ματς Κυπέλλου, έγινε το αδιανόητο για την Ισπανία. Απαγορεύτηκε στο γήπεδο της Μπέτις, όχι μόνο η παρουσία φιλάθλων της Σεβίλης, αλλά και των παραγόντων ή έστω του προέδρου της!

 

Ορθώς, όπως αποδείχθηκε, διότι ο προπονητής των φιλοξενούμενων Χουάντε Ράμος, δέχτηκε μπουκάλι στο κεφάλι και αποχώρησε σε φορείο. Αυτό το ματς δεν τελείωσε ποτέ και έγινε 20 μέρες μετά, μπροστά σε άδειες εξέδρες.

Scroll to top