12/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Tόσο κοντά, τόσο μακριά

      Pin It

ΙΡΑΝ Παρότι στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, οι Γάλλοι δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται τέτοια προοπτική

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

«Δεν απέχουμε από μια συμφωνία με το Ιράν (για το πυρηνικό του πρόγραμμα), αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, μια ημέρα μετά την άκαρπη λήξη των διήμερων συνομιλιών της Γενεύης, στην οποία συμμετείχαν η «Ομάδα 5+1» (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία συν τη Γερμανία) και η ιρανική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Φαμπιούς προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά το βέτο που έθεσε -σε ρόλο «λαγού»- υπονομεύοντας στο παρά ένα την ενδιάμεση συμφωνία στην οποία συνέκλιναν όλες οι πλευρές που ήταν παρούσες στο τραπέζι των συνομιλιών.

 

Το Παρίσι έπαιξε την περασμένη Κυριακή τον «κακό», εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεση όσων δεν συμμετείχαν στο επίσημο πάνελ, τους Σαουδάραβες, τα Εμιράτα, τους ακραίους Αμερικανούς γερουσιαστές δέσμιους του ισραηλινού λόμπι και κυρίως το Τελ Αβίβ, με το οποίο η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς. Οι Γάλλοι αξίωσαν περισσότερες παραχωρήσεις από την Τεχεράνη, τις οποίες ο Ζαρίφ δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να κάνει και με αυτό το πρόσχημα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε χθες από το Αμπού Ντάμπι, καλύπτοντας τον «λαγό» Φαμπιούς, πως «η Ομάδα 5+1 υιοθέτησε το Σάββατο μια ενωμένη (κοινή) πρόταση προς τους Ιρανούς, αλλά το Ιράν δεν ήταν σε θέση να την κάνει αποδεκτή εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή».

 

Μέχρι την 20ή Νοεμβρίου, οπότε θα συναντηθούν και πάλι οι δύο αντιπροσωπείες στη Γενεύη για έναν νέο γύρο συνομιλιών, ο Τζον Κέρι θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των διαφωνούντων συμμάχων του, παρέχοντας διαβεβαιώσεις –όπως χθες, από την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του, Σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχαγιάν)– πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα σταθούν στο πλάι τους και θα τους προστατεύσουν από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή», που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται στη δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Δεν υπάρχει βιασύνη να επιτευχθεί μια οποιαδήποτε συμφωνία» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως ελπίζει να καταλήξουν οι συνομιλίες μέσα στους προσεχείς μήνες, «σε μια συμφωνία αποδεκτή από όλους». Απευθυνόμενος στο Τελ Αβίβ που αντιδρά στα όρια της υστερίας, ο Τζον Κέρι υποστήριξε πως αυτό που κάνει η Ουάσινγκτον «θα προστατεύσει το Ισραήλ πιο αποτελεσματικά».

 

Παρά τα πισωγυρίσματα, τις φουσκωμένες προσδοκίες για άμεση λύση και το κλίμα απογοήτευσης που έδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τη μη κατάληξη των συνομιλιών της Γενεύης, οι πραγματικές -διμερείς και αφανείς- συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης προχωρούν σε θετικό κλίμα αλλά χρειάζεται χρόνος για να «χωνευτούν» τόσο στο εσωτερικό τους, καθώς υπάρχουν ένθεν κακείθεν αντιδράσεις από σκληρούς πυρήνες, όσο και στο εξωτερικό, στις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και οι σουνιτικές χώρες του Κόλπου. Τα θετικά μηνύματα είναι πολλά.

 

Το σημαντικότερο είναι πως χθες η Τεχεράνη και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) υπέγραψαν συμφωνία και οδικό χάρτη σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τεχεράνη συμφώνησε να γίνουν επιθεωρήσεις στο υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο του Αράκ καθώς και στο ορυχείο εξόρυξης ουρανίου στο Γκασίν.

 

Χθες, επίσης, η Βρετανία ανακοίνωσε την αναβίωση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, που είχαν διακοπεί το 2011, μετά την επίθεση που δέχτηκε η βρετανική πρεσβεία από οργισμένο πλήθος το οποίο αντέδρασε βίαια στην επιβολή πρόσθετων βρετανικών κυρώσεων λόγω του πυρηνικού προγράμματος.

 

Scroll to top