12/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ»

Σε απολογία για κακούργημα στελέχη γαλακτοβιομηχανιών

      Pin It

Της Κατερίνας Κατή

 

Δέκα διευθύνοντες σύμβουλοι αλλά και εκτελεστικά στελέχη γαλακτοβιομηχανιών (από τις μεγαλύτερες της χώρας) -κατά το χρονικό διάστημα από 2004-2006- καλούνται από τον ειδικό ανακριτή κατά της διαφθοράς, Σπ. Γεωργουλέα, προκειμένου να απολογηθούν για κακουργηματική εκβίαση σε βάρος παραγωγών γάλακτος.

 

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που έχει ήδη συντάξει ο ανακριτής κατά της διαφθοράς οι εν λόγω εταιρείες, των οποίων εν προκειμένω θεωρούνται υπόλογοι οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι, φέρονται να άσκησαν πιέσεις σε παραγωγούς για μειωμένες τιμές.

 

Η κάθε μια μάλιστα από τις εμπλεκόμενες εταιρείες φέρεται να προχώρησε και σε απειλές σε βάρος των παραγωγών, ότι σε περίπτωση που δεν συνετιστούν θα αποκλειστούν και από τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες.

 

Γι’ αυτόν τον λόγο και το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης έχει απαγγελθεί στους εμπλεκόμενους με την επιβαρυντική περίσταση της απειλής βλάβης της επιχείρησης παραγωγού. Η έρευνα σε βάρος των συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών ξεκίνησε ύστερα από επώνυμες καταγγελίες παραγωγών στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

 

Καταθέτοντας ως μάρτυρες πολλοί γαλακτοπαραγωγοί υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, επικαλούμενες διάφορες αβάσιμες αιτιολογίες, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, έφταναν στο σημείο ακόμη και να τους απειλούν ότι δεν θα παραλάμβαναν το γάλα, εξαναγκάζοντάς τους με αυτόν τον τρόπο να δέχονται αυθαίρετα μείωση στην τιμή της αγοράς που αρχικά είχε συμφωνηθεί.

 

Οι παραγωγοί αναγκάζονταν να δέχονται την αυθαίρετη μείωση της τιμής του προϊόντος τους, καθώς κατόπιν κοινής συνεννόησης που είχαν οι εταιρείες μεταξύ τους στον τομέα αυτό, δεν είχαν τη δυνατότητα να συμβληθούν με άλλη εταιρεία και να διαθέσουν το προϊόν τους σε καλύτερη ή έστω και στην ίδια τιμή. Από την πλευρά τους οι εταιρείες αρνούνται ότι προέβησαν σε εκβιασμούς και απειλές και κάνουν λόγο για πρακτικές στο πλαίσιο του… ελεύθερου ανταγωνισμού.

 

Πρόκειται για το ποινικό σκέλος της περιβόητης υπόθεσης του καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών που είχε αποκαλυφθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2006-2007 και στην οποία εμπλέκονταν οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και -όπως αποδείχθηκε αργότερα- και μεγάλα σουπερμάρκετ, ενώ σκέλος της ήταν και το «σκάνδαλο των κουμπάρων».

 

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί έπειτα από καταγγελίες κτηνοτρόφων, σύμφωνα με τις οποίες οι γαλακτοβιομηχανίες προχώρησαν μονομερώς κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας σε μειώσεις των τιμών απορρόφησης του γάλακτος. Για το καρτέλ στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία είχαν επιβληθεί πρόστιμα 48 εκατ. ευρώ.

 

Scroll to top