ΓΑΛΛΙΑ Με αφορμή το κίνημα στη Βρετάνη κατά του οικολογικού φόρου, ακροδεξιοί αμαύρωσαν την επέτειο τερματισμού του Α′ Παγκόσμιου Πολέμου με εκδηλώσεις κατά του Ολάντ, ενώ μαχαίρωσαν και βουλευτή του δεξιού UMP
Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
Με εκδηλώσεις αποδοκιμασίας κατά του προέδρου Ολάντ επισκιάστηκαν στη Γαλλία οι τελετές για την εθνική επέτειο του τερματισμού του Α′ Παγκόσμιου Πολέμου. Ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και διατάραξαν την τελετή με γιουχαΐσματα και συνθήματα κατά του Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας την παραίτησή του. Αρκετοί διαδηλωτές φορούσαν το κόκκινο σκουφί, έμβλημα των διαδηλωτών της Βρετάνης που ζητούν την κατάργηση του οικολογικού φόρου διοδίων για μεγάλα φορτηγά. Αλλοι φορούσαν μαύρο δερμάτινο μπουφάν και κράδαιναν γαλλικές σημαίες. Μετά από επεισόδια και συγκρούσεις με αστυνομικούς έγιναν 73 συλλήψεις.
Διαφορετικά συνθήματα
Τα συνθήματα που φώναζαν ομάδες διαδηλωτών ήταν διαφορετικά: «Ολάντ, παραιτήσου, δικτατορία, τον φορολογικό νόμο σου τον αρνιόμαστε», ακροδεξιοί φώναζαν «Εθνικό Μέτωπο, είμαστε σε πόλεμο» και άλλοι «κάτω το Ε.Μ.». Πολλά άτομα που παρακολουθούσαν την τελετή της εθνικής επετείου ούρλιαζαν κατά των διαδηλωτών «δεν έχετε το δικαίωμα να οικειοποιείστε την εθνική εορτή της 11ης Νοεμβρίου. Εσείς είστε η ντροπή της Γαλλίας».
Ο υπουργός Εσωτερικών Μανιέλ Βαλς κατήγγειλε τους δράστες επεισοδίων ως «ακροδεξιούς ακτιβιστές», υποστηρίζοντας ότι ορισμένες δεκάδες άτομα χρησιμοποίησαν το κίνημα της Βρετάνης ως προκάλυμμα της δράσης τους και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να βάλλονται από οπαδούς της Ακροδεξιάς τα σύμβολα της δημοκρατίας. Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι διαδηλωτές που συνελήφθησαν ανήκαν στο κίνημα «γαλλική άνοιξη» (αντίθετοι στον γάμο των ομοφύλων) και σε ακροδεξιές ομάδες όπως οι «Renouveau français».
Ο εκπρόσωπος των κινητοποιήσεων της Βρετάνης, δήμαρχος Κριστιάν Τροαντέκ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που δημιούργησαν τα επεισόδια στο Παρίσι δεν έχουν καμιά σχέση με το κίνημα των «κοκκινοσκούφηδων» και καταδίκασε «πράξεις σκανδαλώδεις και απαράδεκτες».
Η εθνική εορτή σημαδεύτηκε και με επίθεση κατά του Μπερνάρ Ρεϊνές, βουλευτή του δεξιού Κόμματος UMP, δημάρχου της πόλης Σατορενάρ της Νότιας Γαλλίας. Ενας άνδρας τού επιτέθηκε με μαχαίρι καταφέροντάς του χτυπήματα στην πλάτη κατά τη διάρκεια τελετής για την επέτειο.
Τραυμάτισε τον δήμαρχο και άλλα άτομα. Η αστυνομία τον συνέλαβε. Τα κίνητρά του δεν έγιναν γνωστά. Ο Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «την αποτρόπαιη πράξη» και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον βουλευτή και τα άλλα θύματα.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χαρλέμ Ντεζίρ, κατήγγειλε την «ύβρη στην εθνική μνήμη». Ομόφωνα προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα αποδοκίμασαν τα «έκτροπα» σε μια εθνική επέτειο.
Η ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «καταδικάζει» τις διαδηλώσεις και προσπάθησε να υπερασπιστεί τους οπαδούς της, δηλώνοντας ότι «εκδηλώνεται παντού ατμόσφαιρα επανάστασης, ακόμα και σε στιγμές που θα έπρεπε να είναι στιγμές εθνικής σύμπνοιας».
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι στη Γαλλία κυριαρχεί σήμερα ατμόσφαιρα αναβρασμού, με τη σφοδρή αντίδραση που εκφράζεται από τον λαό κατά των μέτρων λιτότητας.
Αλλο η Βρετάνη
Οι εξεγέρσεις στη Βρετάνη εξαπλώνονται τώρα στην κεντρική και τη νότια Γαλλία. Πάνω από 20 πλατφόρμες για είσπραξη διοδίων και 40 ραντάρ κατέστρεψαν οι διαδηλωτές, που συνέχισαν τις κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις με την αστυνομία απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταργήσει οριστικά τον «οικολογικό φόρο». Αύριο ξεκινούν επίσης κινητοποιήσεις επιχειρηματιών, βιοτεχνών και εμπόρων κατά της επιβολής αύξησης του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη. Σε ποσοστό 57% οι Γάλλοι ζητούν παύση των κινητοποιήσεων.
Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε χθες τους Γάλλους «να παραμερίσουν τις διαφορές τους, να αντιπαρατεθούν στους εξτρεμισμούς και πέρα από ειδικά συμφέροντα να επιδείξουν αυτή τη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης πνεύμα εθνικής ενότητας».
www.ira-feloukatzi.fr