13/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H χειρότερη χώρα για γυναίκες

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Το 99,3% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, και η «αραβική άνοιξη» δεν βελτίωσε την κατάσταση, αφού έγιναν 91 δημόσιοι βιασμοί στην Ταχρίρ κατά την εξέγερση.
      Pin It

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Το 99,3% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, και η «αραβική άνοιξη» δεν βελτίωσε την κατάσταση, αφού έγιναν 91 δημόσιοι βιασμοί στην Ταχρίρ κατά την εξέγερση

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Η χειρότερη χώρα στον πλανήτη για τις γυναίκες είναι η Αίγυπτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αφορά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο και σε αυτήν συμμετείχαν 336 ειδικοί σε θέματα ισότητας των δύο φύλων. Διενεργήθηκε σε 21 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και στη Συρία, η οποία ωστόσο διαγράφηκε το 2011.

 

Οι ερωτήσεις βασίστηκαν στους όρους της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών, την οποία 19 αραβικές χώρες έχουν υπογράψει ή επικυρώσει. Η δημοσκόπηση αξιολόγησε σειρά παραγόντων, όπως τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών, τα δικαιώματα στην αναπαραγωγή, τη μεταχείριση των γυναικών μέσα στην οικογένεια, την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και την αντιμετώπισή τους ως προς τον ρόλο που διαδραματίζουν στην πολιτική και στην οικονομία.

 

Τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση, τα υψηλά ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων καθώς και την αύξηση της βίας και του ισλαμικού αισθήματος. Αλλωστε άκρως αποκαλυπτική είναι η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία το 99,3% των γυναικών και κοριτσιών στην Αίγυπτο έχει υποστεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σεξουαλική κακοποίηση, με μόλις το 0,7% να την έχει «γλιτώσει».

 

Αραβικό… φθινόπωρο

 

Διαψεύσθηκε κάθε ελπίδα ότι το ασθενές φύλο θα ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της αποκαλούμενης «αραβικής άνοιξης». Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιγραφές της κατάστασης που επικρατεί σήμερα ήταν αυτή της Ζάχρα Ραντουάν, επικεφαλής της ΜΚΟ «Παγκόσμιο Ταμείο για τις Γυναίκες», η οποία κατήγγειλε ότι στα περίχωρα του Καΐρου και σε άλλες περιοχές της βορειοαφρικανικής χώρας η οικονομική δραστηριότητα βασίζεται στην εμπορία γυναικών και στους υποχρεωτικούς γάμους.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νόρα Φλίνκμαν, επικεφαλής της αιγυπτιακής ΜΚΟ «Χάρτης Παρενόχλησης» (HarassMap), η οποία αναφέρει ότι η «κοινωνική αποδοχή της καθημερινής σεξουαλικής παρενόχλησης επηρεάζει κάθε γυναίκα στην Αίγυπτο, ασχέτως της ηλικίας της, του επαγγελματικού ή κοινωνικο-οικονομικού της υπόβαθρου, του εάν είναι παντρεμένη ή όχι, καθώς και τις ενδυματολογικές προτιμήσεις της ή τη συμπεριφορά της».

 

Οι γυναίκες κατείχαν κεντρικό ρόλο στη λαϊκή εξέγερση στη χώρα, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών -με αποκορύφωμα την εκλογή του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία- επέφερε μεγάλο πλήγμα στα δικαιώματά τους. Μάλιστα η οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναφέρει ότι 91 γυναίκες βιάστηκαν ή δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση σε κοινή θέα, στην πλατεία Ταχρίρ, τον Ιούνιο, στη διάρκεια της κλιμάκωσης των διαμαρτυριών κατά του Μόρσι. Επιπροσθέτως εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες εκτοπισμένες εσωτερικά και κατά μήκος των συνόρων είναι εύκολο να πέσουν θύματα διακίνησης ανθρώπων, απαγωγών και βιασμών, τονίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Τέλος, βάσει του γκάλοπ, το Ιράκ βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της κατάταξης, μία θέση μετά την Αίγυπτο, και έπονται η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Υεμένη. Παράδεισος για τις γυναίκες του αραβικού κόσμου είναι, βάσει της έρευνας, οι νήσοι Κομόρες, όπου το ασθενές φύλο κατέχει το 20% των υπουργικών θέσεων, ενώ διατηρούν το σπίτι ή τη γη μετά το διαζύγιο. Ακολουθούν το Ομάν, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Κατάρ.

 

Scroll to top