→ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ Ο «Χαϊγιάν» χτύπησε προ εξαημέρου αφήνοντας πίσω του εκατόμβη θυμάτων, αλλά σε πολύ δύσκολη θέση είναι και όσοι επέζησαν μέσα στα χαλάσματα, με τη βοήθεια να φτάνει με το σταγονόμετρο
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Κάθε επόμενη μέρα μοιάζει χειρότερη από την προηγούμενη στα ρημαγμένα νησιωτικά συμπλέγματα των κεντρικών Φιλιππίνων. Εξι 24ωρα συμπληρώνονται σήμερα από το ολέθριο χτύπημα του υπερ–τυφώνα «Χαϊγιάν» και οι συνθήκες διαβίωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένους και άστεγους πληγέντες επιδεινώνονται αντί να καλυτερεύουν.
Τα μόλις τρία μεταγωγικά αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων, που προσγειώνονταν ως χθες στην πόλη–φάντασμα του Τακλομπάν, κουβαλούσαν με το σταγονόμετρο φορτία βοήθειας, αποβίβαζαν όμως στο μισοκατεστραμμένο τοπικό αεροδρόμιο δεκάδες στρατιώτες και μονάδες των ειδικών δυνάμεων για να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη σε μια περιοχή, που έχει βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.
Πακέτα αρωγής έχουν φτάσει μόνο στο ένα τρίτο των 45.000 οικογενειών της πόλης. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανύπαρκτη: οι κρατικοί λειτουργοί είτε έχουν σκοτωθεί είτε αγνοούνται είτε δηλώνουν αδυναμία να εργαστούν λόγω βαρύτατου πένθους. Από τους 293 αστυνομικούς του Τακλομπάν έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους 20. Μόνον ο στρατός λειτουργεί, παραδέχθηκε ένας ταγματάρχης, συμπληρώνοντας: «Αυτό δεν είναι καλό. Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να υποκαθιστούμε την κυβέρνηση»…
Οι κομάντος αναπτύχθηκαν ταχύτατα στο αεροδρόμιο για να συγκρατήσουν τα πλήθη των οργισμένων, εξαθλιωμένων κατοίκων, που εκλιπαρούσαν να επιβιβαστούν σε κάποια πτήση και να φύγουν μακριά. Συνολικά, περίπου 3.000 άνθρωποι τα είχαν καταφέρει έως χθες, με προτεραιότητα να δίνεται σε ασθενείς, βρέφη και ηλικιωμένους. «Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια. Τίποτα δεν γίνεται. Εχουμε να φάμε από χθες το απόγευμα», δήλωσε μια 80χρονη, που ξέμεινε πίσω, με τα δάκρυα να τρέχουν στα μάτια της και τα ρούχα της να στάζουν από τη βροχή.
Παρότι οι λεηλασίες των πρώτων ημερών σταμάτησαν, οι αρχές, αντί να πασχίζουν να ανακουφίσουν τους επιζώντες, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο σε μια πόλη, όπου σχεδόν κανείς δεν έχει πού να πάει και πού να μείνει… Στρατιώτες από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία αναμένεται να καταφτάσουν στην περιοχή τα επόμενα 24ωρα, μαζί με ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τη συνοδεία του, κι ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο.
Σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, γραφειοκρατίας και αδυναμίας συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών των Φιλιππίνων και των διεθνών οργανώσεων αρωγής κατήγγειλε η επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος, κάνοντας επείγουσα έκκληση για την άμεση συγκέντρωση 300 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ των πληγέντων. Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης, που επικρατεί και εμποδίζει φορτία και διασώστες να φτάσουν εκεί όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, είναι ότι 15μελής ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό περιμένει από το Σάββατο να μεταβεί στο Τακλομπάν, αλλά έως χθες αυτό είχε καταστεί αδύνατο.
Κι ενώ στρατιώτες και συνεργεία διάσωσης άρχισαν με δυσκολία να προσεγγίζουν εκατοντάδες αποκλεισμένες πόλεις και χωριά σε ορεινές και αγροτικές περιοχές για να ξεκινήσουν να καταγράφουν θύματα και ζημιές, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνο Ακίνο, επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της τραγωδίας και την ολιγωρία της κυβέρνησής του. Μιλώντας στο CNN, υποστήριξε πως ο απολογισμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 2.000–2.500, ότι είναι «υπερβολική» η εκτίμηση για τουλάχιστον 10.000 θανάτους, η οποία οφείλεται σε «συναισθηματική φόρτιση» τοπικών αξιωματούχων.
Σύμφωνα, πάντως, με έκθεση που παρουσιάστηκε στη Βαρσοβία, στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα φτωχά κράτη του πλανήτη έχουν υποφέρει περισσότερο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία έχουν προκαλέσει 530.000 θανάτους παγκοσμίως και ζημιές ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μαζί με την Αϊτή και το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες δέχθηκαν πέρυσι τα ισχυρότερα χτυπήματα από τυφώνες, τόσο σε ανθρώπινο όσο και υλικό κόστος. Οι επιστήμονες προβλέπουν πως όσο συνεχίζεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων από τις εύπορες χώρες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι πλημμύρες από σφοδρές καταιγίδες και η ξηρασία λόγω παρατεταμένου καύσωνα όλο και συχνότερα θα καθορίζουν το μέλλον μας…