diadilosi-panepistimia-apoliseis

13/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιμένοντας τους… βαρβάρους

Καταλύτης για τον αγώνα των διοικητικών στα ΑΕΙ, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου. Ως τότε αναμένουν στην πύλη των ιδρυμάτων τους αστυνομικούς, καθώς η προϊσταμένη της Εισαγγελίας διέταξε κατεπείγουσα εξέταση εξαιτίας της συνέχισης της απεργίας.
      Pin It

Καταλύτης για τον αγώνα των διοικητικών στα ΑΕΙ, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου. Ως τότε αναμένουν στην πύλη των ιδρυμάτων τους αστυνομικούς, καθώς η προϊσταμένη της Εισαγγελίας διέταξε κατεπείγουσα εξέταση εξαιτίας της συνέχισης της απεργίας

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Στην πύλη, αναμένοντας τον αστυνομικό… Κάπως έτσι κύλησε η μέρα, χθες, στα δυο μεγάλα ιδρύματα της Αθήνας μετά την εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση εξαιτίας της συνέχισης της απεργίας των διοικητικών, παρά τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κηρύχθηκε παράνομη και απαγορεύθηκε.

 

Αποψιλωμένες σχολές

 

Εντός των ιδρυμάτων, αποδεικνύεται δύσκολη η προσπάθεια αναδιοργάνωσης με δεδομένες τις ελλείψεις, αλλά και τις εντάσεις εξαιτίας του πλήθους των διακυβευμάτων (από απώλεια εξαμήνου έως απώλεια φυσιογνωμίας, υπολειτουργία κ.ά.). Σχολές αποψιλωμένες, φύλακες που ετοιμάζονται να παραδώσουν κλειδιά, μέχρι και προτάσεις για προσλήψεις των υπό απόλυση εργαζομένων από τα πενιχρά κονδύλια των ίδιων των ιδρυμάτων προσδιορίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί στα ιδρύματα.

 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, χθες, σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε την έναρξη των μαθημάτων από την ερχόμενη Τρίτη, μεταθέτοντας και αναγνωρίζοντας, ωστόσο, μεγάλο μέρος της ευθύνης στο διοικητικό προσωπικό από το οποίο ζητεί «να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας». Αν και παραπέμπει στην τακτική της περιφρούρησης των χώρων που ακολουθούν οι απεργοί, ο έμμεσος καταλογισμός ρόλου παρεμπόδισης της λειτουργίας προκάλεσε δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους οι οποίοι, πάντως, επεξεργάζονται μεταβατικούς τρόπους συνέχισης των κινητοποιήσεών τους. Προς το παρόν, εφαρμόζουν την απόφαση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού τους οργάνου, δηλαδή της Ομοσπονδίας τους, για απεργία μέχρι την Παρασκευή. Τη Δευτέρα θα γίνουν οι επόμενες κρίσιμες συνελεύσεις.

 

Από την άλλη, η Εισαγγελία στέλνει –όπως αναμενόταν- την Αστυνομία προς διακρίβωση της συνέχισης ή όχι της απεργίας και τυχόν διάπραξης του αδικήματος της παραβίασης των δικαστικών αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, στο οποίο προσέφυγε ο υπουργός Παιδείας με στόχο να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Πέτυχε το πρώτο και μάλιστα για τυπικούς λόγους.

 

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου αποτελεί ωστόσο προτεραιότητα, καθώς ο συμβολισμός του ενισχύεται από τη συγκυρία. Εξ ου και η έκκληση του πρύτανη του ΕΜΠ «προς την κυβέρνηση και το σύνολο των αρμοδίων αρχών και εξουσιών της πολιτείας, για την έγκαιρη κατάρτιση και την αποτελεσματική εφαρμογή ενός ορθολογικού, αξιόπιστου και το κυριότερο κατάλληλου για την εθνική σημασία της γιορτής σχεδίου πρόληψης, χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου, να αποτρέψει κάθε πράξη καταστροφής, δολιοφθοράς ή βίας».

 

Η επιτροπή εορτασμού, δε, δηλώνει αποφασισμένη να παρεμβαίνει σε ΜΜΕ με τα εξής δύο «αδιαπραγμάτευτα» αιτήματα: α) την προβολή της έννοιας της αντίστασης σε κάθε μορφή κατάλυσης των δικαιωμάτων κάθε δημοκρατικού πολίτη και σε κάθε ενέργεια υποβάθμισης των κοινωνικών κατακτήσεων. β) Τη μη προβολή γεγονότων που ενδεχομένως αμαυρώνουν το νόημα της επετείου και εκτρέπουν την κοινή γνώμη προς την εύκολη, αλλά δημοκρατικά απαράδεκτη επιλογή της κατάργησης του εορτασμού.

 

Scroll to top