Pin It

Toυ Βασίλη Γεώργα

 

Με τη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού επιχειρεί η κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να χρυσώσει το χάπι των διψήφιων αυξήσεων που επιβάλλονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδοκά πως ο αριθμός των δικαιούχων που σήμερα δεν ξεπερνούν τις 300.000 καταναλωτές, θα αυξηθεί σημαντικά, ίσως ακόμη και να διπλασιαστεί, καθώς η ομπρέλα «ανοίγει», ενώ η έκπτωση που πλέον προσφέρει το ΚΟΤ φτάνει το 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου που ισχύει πλέον στη ΔΕΗ.

 

Με το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο διευρύνονται τα κριτήρια τόσο για τα όρια της κατανάλωσης σε κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, όσο και για το εισόδημα (μέσω των παιδιών), ενώ προστίθενται και νέες κατηγορίες όπως τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, αλλά και όσοι είναι άνεργοι για περισσότερους από 6 μήνες.

 

Χαμηλόμισθοι: Συγκεκριμένα στο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 1» εντάσσονται καταναλωτές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, το οποίο όμως αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το κριτήριο του εισοδήματος δεν αλλάζει, το όριο όμως αυξάνεται για όσους έχουν παιδιά. Είναι σημαντικό ότι γι' αυτή την κατηγορία καταναλωτών η έκπτωση δεν θα αφορά μόνο τις πρώτες 800 κιλοβατώρες όπως σήμερα, αλλά το εύρος από 200 έως 1.500 κιλοβατώρες. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά θα μπορεί να ενταχθεί στο ΚΟΤ αν ο πατέρας και η μητέρα αμείβονται με 750 ευρώ ο καθένας, αλλά δεν θα μπορεί αν η μητέρα είναι άνεργη και ο πατέρας κερδίζει 1500 ευρώ τον μήνα.

 

Τρίτεκνοι: Για τους τρίτεκνους αυξάνεται κατά 1000 ευρώ (από 22.500 στα 23.500 ευρώ) το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ενώ η έκπτωση θα παρέχεται για το σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης εντός των ορίων από 200 έως 1.700 κιλοβατώρες (έναντι 1.600 σήμερα).

 

Ανεργοι: Το ΚΟΤ ανοίγει και για τους ανέργους που έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας για 6 συνεχόμενους μήνες (αντί για 12 μέχρι σήμερα) προϋπόθεση είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε ένα από τα πρώτα δύο παιδιά, ενώ η τετραμηνιαία κατανάλωση κυμαίνεται από 200 έως 1.500 κιλοβατώρες. Στο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα προ της ανεργίας.

 

Ατομα με αναπηρία: Το κριτήριο του εισοδήματος ανεβαίνει από τα 22.500 στα 23.500 ευρώ για κατανάλωση 200-1700 κιλοβατώρες. Προϋπόθεση ο δικαιούχος να έχει αναπηρία μεγαλύτερη του 67% ή να έχει προστατευόμενο μέλος με αντίστοιχο ποσοστό αναπηρίας.

 

Βαριά ασθενείς: Προστίθεται στο ΚΟΤ η κατηγορία των πολιτών των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση «ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών» και έχουν εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ και τετραμηνιαία κατανάλωση έως και 2.000 κιλοβατώρες. Για την ένταξή τους στο ΚΟΤ απαιτείται βεβαίωση κρατικού ασφαλιστικού φορέα.

 

Για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, προϋπόθεση ένταξης είναι η κατανάλωση να αφορά κύρια κατοικία και η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου. Για τους καταναλωτές που θέλουν να υποβάλουν αίτηση απαιτούνται τα στοιχεία της παροχής τους (κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής και αύξων αριθμός λογαριασμού), τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας και ο ΑΦΜ.

 

 

Scroll to top