14/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βίλα στη βία της εξουσίας

      Pin It

Ηχηρή διαδήλωση-απάντηση στο κύμα καταστολής των καταλήψεων και των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων. Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 92 συλληφθέντες της βίλας Αμαλίας

 

Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Πάνω από 8.000 άτομα του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, σε μια ηχηρή απάντηση στο πρόσφατο κύμα καταστολής των καταλήψεων και των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, με αφορμή και τη σύλληψη των 100 ατόμων από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στην επανακατειλημμένη Βίλα Αμαλίας και την εκκένωση της κατάληψης Σκαραμαγκά.

 

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σε μαζικότητα πορείες του αναρχικού χώρου στα χρονικά, με έντονο παλμό και συνθήματα, παρά την ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ στα πλάγια της πορείας.

 

«Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τους αγωνιστές, να συντρίψουμε τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό» έγραφε το πρώτο πανό στην κεφαλή της διαδήλωσης, που ξεκίνησε το μεσημέρι από τα Προπύλαια και έφτασε το απόγευμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου απολογούνταν στον ανακριτή οι 92 συλληφθέντες της ανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας. Μικρή ένταση σημειώθηκε στην αρχή της Πατησίων όταν τα ΜΑΤ προσπάθησαν να δημιουργήσουν «κορδόνι» στα πλάγια της πορείας και η περιφρούρηση τούς απώθησε.

 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποίησαν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου δεκάδες άτομα μέσα στα δικαστήρια απ' όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι οι 92 συλληφθέντες της Βίλας Αμαλίας, με περιοριστικούς όρους εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

 

Την ίδια στιγμή, με ένα μπαράζ πανομοιότυπων δημοσιευμάτων -που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας σε κυριακάτικες εφημερίδες- η κυβέρνηση στοχοποιεί τις καταλήψεις και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Στα δημοσιεύματα υιοθετείται πλήρως η κυβερνητική ρητορική για μηδενική ανοχή και χώρους ανομίας, φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα τις επόμενες εκκενώσεις και βάζοντας σε πρώτο πλάνο την κατάληψη ΒΟΞ στα Εξάρχεια.

Scroll to top