→ΑΙΓΥΠΤΟΣ Λαβρόφ και Σοϊγκού πάνε στο Κάιρο για να υπογράψουν συμβόλαια αγοράς όπλων από τη Μόσχα ύψους 4 δισ. δολαρίων ενώ 1.500 Ρώσοι σύμβουλοι θα πάνε να εγκαταστήσουν αντιπυραυλική ομπρέλα αλλάζοντας τις ισορροπίες στην περιοχή
Του Νικόλα Ζηργάνου
Σαράντα δύο χρόνια μετά την εκδίωξη των 15.000 σοβιετικών στρατιωτικών συμβούλων από τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ που έριξε τη χώρα των φαραώ στην αγκαλιά της Ουάσινγκτον, οι Ρώσοι επιστρέφουν στην Αίγυπτο. Σήμερα, στο Κάιρο, καταφτάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και Αμυνας, στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού, για διήμερη επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες που θα επηρεάσουν τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει τους στρατηγούς στο Κάιρο με τα πιο εξελιγμένα συστήματα προστασίας από «αόρατα» αεροσκάφη τύπου «Στελθ», μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και πυραύλους τύπου «Κρουζ», αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, 1.500 Ρώσοι τεχνικοί σύμβουλοι θα εγκαταστήσουν «ασπίδα» αντιπυραυλικής προστασίας που θα καλύπτει το σύνολο του αιγυπτιακού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής του Καναλιού του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα και τις μεσογειακές ακτές. Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία την ερχόμενη άνοιξη.
Ο ισραηλινός δικτυακός τόπος Debka, που είναι στενά συνδεδεμένος με τη Μοσάντ, μετέδωσε ότι το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα θα καλύπτει και μεγάλο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, χώρας που στηρίζει σθεναρά τους στρατηγούς που ανέτρεψαν τον Μόρσι. Το Ριάντ θα αναλάβει και το τεράστιο οικονομικό κόστος της συμφωνίας, η οποία αποτελεί απάντηση στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αναστείλει τη δωρεάν στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά την πρόσφατη επέμβαση του στρατού κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το Κογκρέσο πάγωσε επίσης την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-16, επιθετικών ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων. Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και θέμα λιμενικών διευκολύνσεων προς τη Ρωσία, που καλοβλέπει το λιμάνι της Αλεξάνδρειας ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που χάσει τη ναυτική της βάση στην Ταρτούς της Συρίας. Στην Αλεξάνδρεια ελλιμενίστηκε προχθές ένα από τα πιο αξιόμαχα ρωσικά πλοία, το πυραυλοφόρο βαρύ καταδρομικό «Βαριάγκ», που έφτασε στη Μεσόγειο για να ενισχύσει τη ρωσική ναυτική παρουσία. Είναι το πρώτο ρωσικό πλοίο που καταπλέει στην Αλεξάνδρεια από το 1992 και έγινε δεκτό με τιμητικούς κανονιοβολισμούς μέσα σε εορταστικό κλίμα. Το «Βαριάγκ», που συνοδεύεται από το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Πιότρ Βελίκι» (Μέγας Πέτρος), θα αποπλεύσει αύριο με το πέρας της διήμερης επίσκεψης των δύο Ρώσων υπουργών και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε ναυτικά γυμνάσια μαζί με άλλα 16 ρωσικά πλοία και υποβρύχια που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μεγάλη ρωσική αρμάδα αναπτύχθηκε πρόσφατα με αφορμή τις αμερικανικές απειλές για αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας και έκτοτε παραμένει στην περιοχή. Πάντως, το Κάιρο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ρωσικό αίτημα για μόνιμη βάση στην Αλεξάνδρεια.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι με τη συμφωνία αγοράς των ρωσικών όπλων δεν αλλάζει ο προσανατολισμός της αιγυπτιακής πολιτικής και δεν απειλούνται οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποτελεί μια προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων που θα εξισορροπήσουν τη μονομερή εξάρτηση της Αιγύπτου από τα αμερικανικά όπλα. Αλλες πηγές στο Κάιρο αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έγινε προσπάθεια υπονόμευσης της υπογραφής του ρωσικού συμβολαίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.