14/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νυν υπέρ πάντων το… πλεόνασμα

Με «τρικ» και μεγάλο θύμα την ανάπτυξη, ο προϋπολογισμός στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου εμφανίζει θετικό πρόσημο κατά 2,6 δισ. ευρώ. Από τα 6,85 δισ. που είχε στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για επενδύσεις δεν έχει ρίξει στην αγορά ούτε τα μισά.
      Pin It

Με «τρικ» και μεγάλο θύμα την ανάπτυξη, ο προϋπολογισμός στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου εμφανίζει θετικό πρόσημο κατά 2,6 δισ. ευρώ. Από τα 6,85 δισ. που είχε στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για επενδύσεις δεν έχει ρίξει στην αγορά ούτε τα μισά

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Χρηστος ΣταϊκουραςΘυσία στον βωμό του πλεονάσματος έγιναν οι επενδύσεις, με τα κονδύλια για τις ανάγκες της ανάπτυξης να είναι στο τέλος Οκτωβρίου χαμηλότερα κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Από τα 6,85 δισ. ευρώ που αποτελούν το συνολικό «πακέτο» των κονδυλίων που είχε στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο φέτος για επενδύσεις, στην αγορά έχουν φτάσει λιγότερα από 3,5 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, το ποσό που αποδεσμεύτηκε για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων φτάνει στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2013 τα 3,32 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 48,5% των συνολικών πόρων.

 

Στοιχείο το οποίο είναι ενδεικτικό της απορρόφησης που σημειώνει το ΕΣΠΑ σε μια χρονιά που η ύφεση παραμένει δραματική και η οικονομία έχει ανάγκη μέχρι και το τελευταίο ευρώ του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων. Παρά ταύτα, οι φετινές πληρωμές του Προγράμματος είναι ζήτημα αν θα φτάσουν τα 6,650 δισ. ευρώ (μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 6,850 δισ. ευρώ), ποσό που αποτελεί τον αναθεωρημένο στόχο για το 2013. Η υποχρηματοδότηση των επενδύσεων βολεύει την κυβέρνηση αφού εξυπηρετεί τα σχέδια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 700 εκατ. ευρώ φέτος στον προϋπολογισμό, από 344 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο.

 

Σε λογιστική βάση

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ.

 

Μέγεθος το οποίο εξακολουθεί να υπολογίζεται σε λογιστική και όχι σε πραγματική βάση, αφού είναι αποτέλεσμα των εξής «τρικ»:

 

• Των έκτακτων εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αποτελούν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Τα κέρδη αυτά δεν τα υπολογίζει η τρόικα, επομένως, αν αφαιρεθούν, το τελευταίο μέγεθος μειώνεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ.

 

• Του κόλπου με τις επιστροφές φόρων, καθώς το Δημόσιο δεν έχει επιστρέψει φόρους 260 εκατ. ευρώ, όπως είχαν προϋπολογιστεί στο δεκάμηνο. Χωρίς τον συνυπολογισμό αυτού του ποσού το πλεόνασμα θα ήταν 840 εκατ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη του προϋπολογισμού:

 

• Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,5% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αλλά αύξηση 5% σε σχέση με τον στόχο (37 δισ. ευρώ)

 

• Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 40,9 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ ή 3,9% υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί.

 

• Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,6 δισ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ ή 0,7% υψηλότερα από τον στόχο. Και αυτό γιατί τον μήνα Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

 

• Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 35,8 δισ. ευρώ, 2,6 δισ. ευρώ ή 6,7% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,5 δισ. ευρώ ή 4% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το δεκάμηνο του έτους.

 

• Στο δεκάμηνο έχει δαπανηθεί το 63% του αποθεματικού που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό, έναντι του 78% περίπου του συνολικού αποθεματικού που είχε χρησιμοποιηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τέλος Νοεμβρίου θα δούμε πώς πήγε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

 

Προσδοκίες για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση καλλιεργεί η κυβέρνηση μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει από τα έσοδα τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος Νοεμβρίου. Το μέτρο έχει πιλοτικό χαρακτήρα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, και μια ενδεχόμενη παράταση θα πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση της τρόικας για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Πάντως, οι δανειστές δεν θα καμφθούν τόσο εύκολα στο να παραμείνει ο συντελεστής του φόρου στο 13% από 23% αν πρώτα δεν αποκλείσουν τις χαμηλές πτήσεις στα φορολογικά έσοδα. Εφόσον απαντήσουν καταφατικά, πιθανότατα θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει το αίτημα για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και όταν έχει ολοκληρωμένα στοιχεία για την πορεία του ΦΠΑ της εστίασης θα χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα για να επιδιώξει και μείωση στον φόρο στο πετρέλαιο.

 

Scroll to top