ΒΡΕΤΑΝΙΑ Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νέα άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, αλλά και εκλογική κατάρρευση των (συγκυβερνώντων) Φιλελεύθερων Δημοκρατών
Της Ελλης Πάνου
Δέχεται πιέσεις από όλους: από τη συντηρητική και τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος του, την αντιπολίτευση, από μεγάλους και μικρούς επιχειρηματίες, από τους Ευρωπαίους και ειδικά τους Γερμανούς, τις ΗΠΑ και κυρίως από την κοινή γνώμη στη Βρετανία. Ολοι ζητούν από τον Ντέιβιντ Κάμερον να ξεκαθαρίσει εάν επεξεργάζεται ριζική αλλαγή στις σχέσεις με την Ε.Ε. και εάν σκέφτεται να ρωτήσει τη γνώμη των Βρετανών προκηρύσσοντας δημοψήφισμα.
«Η τακτική του πρωθυπουργού είναι απίστευτα επικίνδυνη, αφού στην ουσία υπνοβατώντας μας οδηγεί στην έξοδο» προειδοποίησε χθες ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μιλιμπαντ, υποστηρίζοντας ότι ο Κάμερον παίρνει αυτό το «απίστευτο ρίσκο» επειδή νιώθει να απειλείται από τους υπερσυντηρητικούς του κόμματος του κι από τους ακραίους ευρωσκεπτικιστές του Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP).
Στην καρδιά αυτής της νέας ευρωπαϊκής κρίσης είναι το σχέδιο του Κάμερον να απαιτήσει τον «επαναπατρισμό» εξουσιών που είχαν παραχωρηθεί στις Βρυξέλλες, «εκβιάζοντας» με βέτο κάθε προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία επιδίωκε κυρίως το Βερολίνο για μια πιο στενή διακυβέρνηση της Ευρώπης.
Τώρα όμως φαίνεται ότι η Ανγκελα Μέρκελ άλλαξε γνώμη, θέτοντας εν αμφιβόλω τα σχέδια του Κάμερον. Σύμφωνα με την Guardian, η καγκελάριος -και η μοναδική εκ των σημαντικών ηγετών που πίεζε γι' αυτές τις μεταρρυθμίσεις- έχει βάλει στην άκρη τα σχέδια αυτά, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Το τι θα κάνει τελικά το Λονδίνο αναμένεται να διευκρινιστεί σε αμφιλεγόμενη ομιλία του για την Ευρώπη που ο Κάμερον σκέφτεται να δώσει,είτε στην Ολλανδία είτε στις Βρυξέλλες, στις 22 Ιανουαρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας ωστόσο έχει κορυφώσει το διπλωματικό δράμα με το Βερολίνο, που εκείνη την ημέρα θα φιλοξενήσει πλούσιες εκδηλώσεις για τους εορτασμούς των 50 χρόνων από τη μεταπολεμική συνθήκη συμφιλίωσης με τη Γαλλία, τη Συνθήκη των Ηλυσίων.
«Είναι τερατώδης διαστροφή η επιλογή της επετείου της πιο σημαντική Συνθήκης μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας για να δοθεί μια σημαντική αντι-ευρωπαϊκή ομιλία» ήταν η σφοδρή κριτική των Εργατικών, ενώ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χαρακτήρισε μια τέτοια απόφαση «παράλογη» κι ένδειξη «έλλειψης σεβασμού» εκ μέρους του Κάμερον.
Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να «προκαλέσει», αλλά να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., έστω και με διαφορετικούς όρους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει την ημερομηνία της ομιλίας.
Από την άλλη πλευρά ο Κάμερον θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία μέτρηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Observer είναι ενδεικτική των απόψεων των Βρετανών: το 53% πιστεύει μεν ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. εάν δεν πετύχει να ανακτήσει τον έλεγχο σε σημαντικούς τομείς από τις Βρυξέλλες, αλλά το 41% δηλώνει ότι η συμμετοχή στην Ενωση αξίζει τον κόπο, εάν υπάρχουν οφέλη για τη βρετανική οικονομία, ενώ το 57% εκτιμά ότι τα συμφέροντά τους διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Η δημοσκόπηση δείχνει ακόμα σταθερό προβάδισμα των Εργατικών, με ποσοστό 41% και μικρή άνοδο για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς, με 31%. Ραγδαία πτώση, αντίθετα, έχουν οι εταίροι του Κάμερον, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ που με ποσοστό 7% καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία τους.