Της Ελλης Πάνου
Την ώρα που, διεθνώς, οι κυβερνήσεις κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από την Αφρική, η Γαλλία έχει εμπλακεί στην πρώτη γραμμή, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα πεδία μάχης, βαθιά στην έρημο του Μάλι.
Με 550 Γάλλους στρατιώτες στο έδαφος, τέσσερα μαχητικά Rafale βομβάρδισαν χθες την πόλη Γκάο,στις όχθες του Νίγηρα, που επί μήνες βρισκόταν στα χέρια των ενόπλων του Κινήματος Ενότητας και Τζιχάντ της Δυτικής Αφρικής (Mujao), επεκτείνοντας τις επιθέσεις τους στις περιοχές των ανταρτών και βοηθώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτήσουν χαμένο έδαφος. Η ισλαμική προέλαση ανακόπηκε, διακήρυξε το Παρίσι, με την καταστροφή στρατοπέδων των ενόπλων, που είχαν εξελιχθεί σε βάσεις τρομοκρατών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους του Ελιζέ, το Παρίσι εξεπλάγη από τις μαχητικές δυνατότητες των ισλαμιστών, την εκπαίδευσή τους και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, που εκτιμάται ότι έχουν εφοδιαστεί από τη Λιβύη.
Από την Παρασκευή που άρχισε η επέμβαση των Γάλλων, τουλάχιστον 11 κυβερνητικοί στρατιώτες και ένας Γάλλος πιλότος ελικοπτέρου έχουν σκοτωθεί, ενώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 10 άμαχοι -μεταξύ αυτών 3 παιδιά- έχασαν τη ζωή τους στις μάχες για την ανακατάληψη της πόλης Κόνα.
Για τον Φρανσουά Ολάντ, η απόφαση για την στρατιωτική παρέμβαση στην πρώην γαλλική αποικία είναι ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς αποτελεί απειλή αφ' ενός για τους 30.000 Γάλλους που ζουν στις γειτονικές- ως επί το πλείστον μουσουλμανικές- χώρες κι αφ' ετέρου για τους συνολικά εννέα Γάλλους ομήρους που κρατούνται από εξτρεμιστές -μεταξύ άλλων- στο Μάλι, τη Δημοκρατία του Νίγηρα και τη Νιγηρία.
Το Σάββατο, για παράδειγμα, ένας Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκε κι άλλος ένας θεωρείται αγνοούμενος από το υπουργείο Αμυνας, σε μια γαλλική επιχείρηση για την απελευθέρωση ενός ομήρου στη Σομαλία, η οποία σύμφωνα με το BBC φαίνεται να σχετίζεται με την εμπλοκή στο μέτωπο του Μάλι.
Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι πιθανώς σκοτώθηκε και ο όμηρος Ντένις Αλεξ, πράκτορας των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, που κρατείται σχεδόν τριάμισι χρόνια στη Σομαλία από τους ισλαμιστές της Al-Shabab, μια οργάνωσης που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. Οι ένοπλοι υποστήριξαν ότι σκότωσαν «αρκετούς Γάλλους στρατιώτες» και ότι κρατούν έναν τραυματία αιχμάλωτο, που θα τον παρουσιάσουν, εν ευθέτω χρόνο, στα διεθνή ΜΜΕ, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι ο όμηρός τους σκοτώθηκε.
Παρότι ο Ολάντ φαίνεται να έχει την υποστήριξη ΗΠΑ και Βρετανίας, ακόμα και της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, οι εξελίξεις αυτές είναι ενδεικτικές των κινδύνων μιας τέτοιας στρατιωτικής παρέμβασης, που μπορεί να μεταφέρει την τρομοκρατία σε γαλλικό έδαφος.
Ο Γάλλος πρόεδρος, θέλοντας να δείξει ότι παίρνει σοβαρά τις απειλές, ανακοίνωσε ήδη αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα δημόσια κτίρια, ευελπιστώντας ίσως ότι σύντομα τα ηνία στο Μάλι θα παραδοθούν στις δυνάμεις των χωρών της Δυτικής Αφρικής. Αναλυτές εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες, τα γαλλικά στρατεύματα θα επικεντρωθούν στην υπεράσπιση των ήδη κεκτημένων, περιμένοντας η επιχείρηση να αποκτήσει περισσότερο διεθνή χαρακτήρα.