ΓΑΛΛΙΑ Την εξωτερική πολιτικη της χώρας του και τις προτεραιότητές της παρουσίασε ο γάλλος πρόεδρος κάνοντας αναφορές και στην Ελλάδα
ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή
Τις προτεραιότητες της χώρας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε ο Φρανσουά Ολάντ στην τελετή των ευχών προς τους εκπροσώπους της διεθνούς διπλωματίας στη Γαλλία. Την ομιλία του ξεκίνησε με αναφορά στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ανέλυσε την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προσδιόρισε το «φύλλο πορείας» για το 2013 σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική του.
«Πριν από μερικούς μήνες, ορισμένοι αναρωτιούνταν για τη διατήρηση της ίδιας της ευρωζώνης», τόνισε και επισήμανε ότι πάρθηκαν θαρραλέες αποφάσεις. «Η Ελλάδα, που την παρουσίαζαν σχεδόν εκτός της ευρωζώνης, επιτέλους προφυλάχθηκε, σώθηκε και διατηρήθηκε εντός της ευρωζώνης. Σήμερα επανήλθε η εμπιστοσύνη. Η σταθερότητα και η ολότητα της ευρωζώνης είναι εξασφαλισμένες και θα γίνουν τα πάντα ώστε να παραμείνει μια ζώνη σταθερότητας, συνοχής και ενότητας. Το ότι βγήκαμε από την κρίση της ευρωζώνης δεν σημαίνει όμως ότι η Ευρώπη βγήκε από την κρίση. Διαπιστώνουμε υψηλή ανεργία, χαμηλή ανάπτυξη, ύφεση σε γειτονικές χώρες. Πρέπει λοιπόν να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και να προχωρήσουμε με πιο ισχυρή δυναμική. Η Γαλλία θα ασκήσει τον ρόλο της ως «συνδετικού κρίκου» μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα πάρει πρωτοβουλίες για την Ευρώπη τού αύριο».
Τις ευρωπαϊκές προτάσεις της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ θα παρουσιάσει εκτενώς τον Φεβρουάριο στο Στρασβούργο, αλλά αναφέρθηκε στους τρεις κύριους στόχους του.
- Πρώτη επείγουσα προτεραιότητα, η ανάπτυξη. «Θα προωθήσουμε το πρόγραμμα των 120 δισ. του συμφώνου για την ανάπτυξη, θα πάρουμε πρωτοβουλίες για μια πραγματική βιομηχανική πολιτική, γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο αγορά, οφείλει να έχει πολιτική βούληση, ιδιαίτερα στην ενεργειακή πολιτική. Θα πρέπει να βρούμε εργαλεία ανάπτυξης και γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τα έσοδα από τον φόρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε προγράμματα μεγάλων υποδομών;»
- Δεύτερη προτεραιότητα της Γαλλίας θα είναι να υιοθετήσει ένα χρηματοοικονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014–2020. «Πρόκειται για δύσκολη συζήτηση, υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι συγκρατημένος, αλλά αρκετά φιλόδοξος για να στηρίξει τις πολιτικές συνοχής και την ΚΑΠ η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη της αγροτικής βιομηχανίας».
- Τρίτη προτεραιότητα για τον Γάλλο πρόεδρο είναι η τραπεζική ένωση. Η υλοποίηση μέχρι το 2014 της εποπτείας των τραπεζών και της ρύθμισης ή επίλυσης των κρίσεων. Εκτιμά ότι αυτή είναι η σπουδαιότερη μεταρρύθμιση μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. «Θα εξασφαλίσει στην Ευρώπη τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια που έχει ανάγκη, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την προστασία της αποταμίευσης».
Σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, σημαντική επιτυχία για τον Γάλλο πρόεδρο ήταν η συμφωνία -που επιτεύχθηκε έπειτα από εντατικές κυβερνητικές προσπάθειες την Παρασκευή μεταξύ της Ομοσπονδίας εργοδοτών Medef και τριών συνδικάτων, CFDT, CFTC, CFE-CGC- για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η συμφωνία, η οποία προβλέπει μέτρα που συνδυάζουν περισσότερη ασφάλεια για τους εργαζομένους και ευελιξία για τις επιχειρήσεις, θα επικυρωθεί με ψήφιση νόμου στο Κοινοβούλιο.
Εντονες αντιδράσεις ωστόσο αντιμετωπίζει ο Ολάντ για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του γάμου ομοφυλοφίλων που περιλάμβανε το προεδρικό του πρόγραμμα. Γιγάντια διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι με συμμετοχή πολυάριθμων προσωπικοτήτων της Δεξιάς που ζητούν απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου ή δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ωστόσο σκοπεύει να προωθήσει τη μεταρρύθμιση, εκτιμώντας ότι ανταποκρίνεται στη δημοκρατική επιλογή «χορήγησης ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες».
www.ira-feloukatzi.fr