akinita2310

15/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ελαφρύς» στο χωριό, βαρύς στην πόλη

Μεγάλες επιβαρύνσεις που φτάνουν μέχρι και το 73% προκύπτουν για τα μεγάλα αστικά ακίνητα, στα οποία μετατοπίζεται φορολογικό βάρος από τις αγροτικές περιοχές. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και ΦΑΠ.
      Pin It

Με τη μετατόπιση μέρους του φορολογικού βάρους από την περιφέρεια στα μεγάλα αστικά ακίνητα (οικόπεδα και διαμερίσματα) και με τον πρόσθετο «λογαριασμό» που θα σταλεί στους ιδιοκτήτες με περιουσία μεγαλύτερη των 300.000 ευρώ, επιχειρεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του φόρου ακινήτων η κυβέρνηση. Υπό τη μεγάλη πίεση των βουλευτών της επαρχίας, η φορολογία στα αγροτεμάχια περιορίζεται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο φόρο, καταργούνται οι συντελεστές ως προς το οδικό δίκτυο και τη θάλασσα, ενώ αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Ο συγκερασμός των προτάσεων που υπεβλήθησαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές επί του σχεδίου που έδωσε για διαβούλευση πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, όμως προκύπτει και ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές, για να… καμφθεί η τρόικα και να ανάψει το «πράσινο φως» να προχωρήσει το νομοθέτημα.

Οι εισπράξεις από τον νέο φόρο περιορίζονται στα 2,65 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Τα ποσά που θα βεβαιωθούν για τα κρατικά Ταμεία υπολογίζονται στα 3,24 δισ. ευρώ (από 3,6 δισ. ευρώ).

Αναλυτικά το ρεπορτάζ των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου στη σελίδα 52 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί

Scroll to top