14/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες άδειες στην κυπριακή ΑΟΖ

      Pin It

Κύπρος Του Ακη Φάντη

 

Την άμεση υπογραφή των συμβολαίων για τις νέες αδειοδοτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης.

 

Με την επισήμανση ότι οι συζητήσεις προχωρούν πάρα πολύ καλά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο, επισήμανε ότι η υπογραφή συμβολαίων θα είναι σημαντική και διευκρίνισε:

 

«Πρώτιστα, θα υπάρξει μια πολιτική που θωρακίζει την Κύπρο και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δεύτερον, είναι σημαντικό για την οικονομία, αφού με το να υπογραφούν συμβόλαια με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομία της Κύπρου.

 

Και τρίτον, θα βοηθήσει να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που ξεκίνησαν τώρα, κυρίως από την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, για να γίνουν όλες οι προετοιμασίες και διεργασίες που χρειάζονται για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».

 

Ο υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις υπογραφές συμβολαίων πριν από τη λήξη της θητείας της σε 40 μέρες.

 

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου λέγοντάς τους ότι σύντομα θα υπογραφούν τα συμβόλαια και με την κοινοπραξία ENI/ΚOGAS αλλά και με την TOTAL.

 

Scroll to top