→ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μπορεί η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς να παριστάνει το συνδετικό ιστό Ε.Ε. και Ρωσίας αλλά στην πραγματικότητα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές συμφωνίες κλείνει το μάτι στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Ως «πολύφερνη νύφη» η ουκρανική πολιτική ηγεσία ταλαντεύεται μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, δηλώνοντας μάλιστα διά του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο των Βρυξελλών με την Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν, ενώ στο βάθος καραδοκεί άλλη μια ρωσοουκρανική «κρίση φυσικού αερίου».
Οι ειδικοί απεσταλμένοι του Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκονται στο Κίεβο προσπαθώντας να ολοκληρώσουν μια από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις της μετασοβιετικής εποχής, προειδοποίησαν ότι εάν οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν έως τη σύνοδο της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 28 Νοεμβρίου παραμερίσει τα εμπόδια για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Κιέβου-Βρυξελλών, τότε αυτή θα αναβληθεί «άγνωστο για πόσα έτη». Ως βασικό πολιτικό «εμπόδιο» τείνει να αναδειχθεί η χορήγηση άδειας στην κρατούμενη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο να υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς της εισαγγελίας και το εκλογικό σύστημα της χώρας.
Ακολουθώντας την κυρίαρχη στην ουκρανική πολιτική σκηνή παρελκυστική τακτική ενώπιον των ιστορικών διλημμάτων της χώρας, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να διευκολύνει «ανισότητες έναντι του νόμου» για κανέναν πολίτη και παρέπεμψε στο Κοινοβούλιο την απόφαση απονομής μερικής χάρης στην Τιμοσένκο. Η αντιπαράθεση στην πάντοτε ταραχώδη ουκρανική Βουλή δεν είναι μέχρι στιγμής προς όφελος της πρώην πρωθυπουργού, η οποία κατηγόρησε τον πολιτικό ανταγωνιστή της ότι «ποδοπατά τις ελπίδες της Ουκρανίας να συνδεθεί με την Ε.Ε.», ενώ άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκλιπαρούν τις Βρυξέλλες να μην κλείσουν τις πόρτες στο Κίεβο.
Ο χαρακτηριζόμενος κάποτε και «φιλορώσος» πρόεδρος χαρακτηρίζει αταλάντευτη την επιλογή της Ουκρανίας να προσεγγίσει την Ε.Ε., εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «κανείς δεν περιμένει εκεί τα ουκρανικά προϊόντα», αποδεχόμενος τις προειδοποιήσεις του βιομηχανικού λόμπι της χώρας, που προανήγγειλε ότι μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική η ρήξη με τη Ρωσία και τους εταίρους της στην Τελωνειακή Ενωση, ζητώντας αναβολή των σχετικών αποφάσεων τουλάχιστον για έναν χρόνο. Το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε προνομιακή σχέση με την Ουκρανία, εφόσον αυτή επιλέξει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης, για να κατηγορηθεί από τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι και εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου στη «μόνιμη αποστολή του Κιέβου» ότι επιχειρεί με «λανθασμένες» πιέσεις να υπονομεύσει την προσέγγιση Ουκρανίας-Ε.Ε.
Μερίδα του Τύπου εκτιμά ότι οι ταλαντεύσεις Γιανουκόβιτς αποτελούν μια κλασική προσπάθεια εξασφάλισης και από τις δύο πλευρές των μέγιστων δυνατών ευνοϊκών ρυθμίσεων, που θα διευκολύνουν την περαιτέρω κυριαρχία του ιδίου και του Κόμματος των Περιφερειών στην πολιτική σκηνή της χώρας τα επόμενα χρόνια, καθώς το «μπρα ντε φερ» για τον μελλοντικό προσανατολισμό της Ουκρανίας είναι προφανές ότι θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια.
Αναφερόμενος ειδικά στην «Ανατολική Εταιρική Σχέση», που δημιούργησε η Ε.Ε. για να βρει τρόπους συνεργασίας και να προσελκύσει τις προβληματικές ως επί το πλείστον πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία και Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν προειδοποίησε με επιβλαβείς συνέπειες και περαιτέρω οικονομικές δυσκολίες όχι μόνο τους πληθυσμούς των χωρών αυτών, αλλά και την κοινή γνώμη της Ε.Ε., η οποία «συγκεντρώνει κράτη, που όχι απλώς υφίστανται οικονομική κρίση, αλλά βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Ο κ. Ρογκόζιν απείλησε ουσιαστικά τις Βρυξέλλες με νέα κύματα λαθραίας μετανάστευσης από τις φτωχότερες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ακόμη και θερμών ταραχών, αν «ξεπαγώσουν» από την κινητικότητα, που θα δημιουργηθεί από συγκρούσεις όπως εκείνη της Υπερδνειστερίας, που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία.
Στη φαρέτρα της Μόσχας βρίσκεται και το φυσικό αέριο, που αγοράζει η Ουκρανία, η οποία μάλιστα σε μια ένδειξη ισχύος ανακοίνωσε τη διακοπή των εισαγωγών έως το τέλος του χρόνου και έως ότου διευθετηθεί η διαφωνία των εταίρων της συμφωνίας Ναφτογκάζ και Γκαζπρόμ για το ύψος του ουκρανικού χρέους για το καταναλωθέν αέριο, που φτάνει ή και ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.