ΙΤΑΛΙΑ Φόβοι για τη ζωή του Πάπα επειδή προσπαθεί να διακόψει τις μπίζνες της Μαφίας με υπηρεσίες του Βατικανού
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
«Οσοι έχουν αποκομίσει κέρδη μέσω της ισχύος και του πλούτου που απορρέουν από την Εκκλησία, αισθάνονται τώρα νευρικοί, ανάστατοι. Για πολλά χρόνια η Μαφία ξέπλενε χρήματα και έκανε επενδύσεις με τη σύμπραξη της Εκκλησίας. Ο Πάπας, όμως, κατεδαφίζει τα κέντρα οικονομικής εξουσίας στο Βατικανό. Δεν ξέρω αν το οργανωμένο έγκλημα είναι σε θέση να κάνει κάτι, αλλά σίγουρα το σκέφτεται. Είναι επικίνδυνοι. Αν οι Νονοί βρουν τρόπο να τον σταματήσουν, δεν θα διστάσουν να το κάνουν». Βαρυσήμαντες οι δηλώσεις από έναν βαρυσήμαντο κρατικό λειτουργό που ξέρει κι έχει δει πολλά.
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Αγίας Εδρας ότι δεν υπάρχει ανησυχία για στοχοποίηση του Πάπα Φραγκίσκου από τη Μαφία, η συνέντευξη του Νικόλα Γκρατέρι στην εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αίσθηση στα ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ. Ο 55χρονος εισαγγελέας στο Ρέτζιο Καλάμπρια πολεμά από τη δεκαετία του ΄80 το συνδικάτο του εγκλήματος στην Καλαβρία, τη διαβόητη Ντραγκέτα, βρίσκεται έκτοτε υπό αυστηρή αστυνομική προστασία και έχει διοριστεί από τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα επικεφαλής εθνικής ομάδας κρούσης με εντολή να βρει νέους, αποτελεσματικότερους τρόπους να πατάξει την εγκληματική δράση των συμμοριών της Μαφίας. Ο ετήσιος τζίρος τους υπολογίζεται από τον ΟΗΕ σε 116 δισεκατομμύρια ευρώ!
Οι παραδοσιακοί δεσμοί, που ενώνουν μαφιόζους και Καθολικούς ιεράρχες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπούν. Μέσω στενών επαφών με κληρικούς, οι «θεοσεβούμενοι» Νονοί και τα τσιράκια τους (που προσεύχονται πάντα, λόγου χάριν, πριν εκτελέσουν το θύμα τους) «νομιμοποιούν» τις βρώμικες δραστηριότητές τους στα μάτια της κοινωνίας, αλλά και το μαύρο χρήμα τους σε σκοτεινά εκκλησιαστικά ταμεία. Μόλις την περασμένη Τρίτη η αστυνομία κατέσχεσε πρώην μοναστήρι, νυν πολυτελές ξενοδοχείο στη Ρώμη, με την υποψία ότι το είχαν αγοράσει από την Εκκλησία και το διηύθυναν μεγαλοπαράγοντες της Ντραγκέτα με λεφτά προερχόμενα από εγκληματικές ενέργειες.
Η παπική σταυροφορία
Η σταυροφορία του Ποντίφικα κατά της διαφθοράς εν γένει, αλλά και μέσα στους κόλπους του Βατικανού και της βυθισμένης στα οικονομικά σκάνδαλα τράπεζάς του, είναι προφανές ότι έχει ενοχλήσει πολλούς και ισχυρούς. Στο παθιασμένο κήρυγμά του τη Δευτέρα ο Φραγκίσκος -εμμέσως πλην σαφώς- καταδίκασε όσους κάνουν δωρεές στην Εκκλησία αλλά κλέβουν το κράτος, παραθέτοντας απόσπασμα από τη Βίβλο, σύμφωνα με το οποίο σε ορισμένους αμαρτωλούς αξίζει «να τους δέσουν σε μια πέτρα και να τους πετάξουν στη θάλασσα».
Πώς μπορεί, όμως, αυτό να γίνει πράξη, όταν όλα κουκουλώνονται υπό την απειλή της ομερτά, του απαράβατου όρκου σιωπής των μαφιόζων και των συνεργών τους; Αυτό το καθεστώς διάχυτου φόβου, που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την ιταλική κοινωνία, επιχειρεί να διαλύσει μια ολιγομελής ομάδα ανώνυμων ακτιβιστών, ειδικών στους υπολογιστές, που εγκαινίασαν πρόσφατα τον πρωτοποριακό ιστότοπο Mafialeaks. Μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor, με δυνατότητες κρυπτογράφησης που επιτρέπουν στον χρήστη να διατηρεί με ασφάλεια την ανωνυμία του, δίνεται η ευκαιρία σε θύματα ή αυτόπτες μάρτυρες της μαφιόζικης εγκληματικότητας να γίνουν μυστικοί πληροφοριοδότες και να καταγγείλουν με στοιχεία όλα όσα γνωρίζουν, αλλά για ευνόητους λόγους κωλύονται να αποκαλύψουν δημοσίως. Τα στοιχεία αυτά παραδίδονται στις αρχές και σε επιλεγμένα ΜΜΕ και γίνονται αντικείμενο ενδελεχών ερευνών, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν δικαστικές παραπομπές και συλλήψεις.
Η Μαφία δεν μπορεί να λειτουργήσει π.χ. χωρίς δικηγόρους, λογιστές, τραπεζίτες ή γιατρούς, που διαθέτουν χειροπιαστές αποδείξεις για παράνομες δραστηριότητες, υποστηρίζει η ομάδα του Mafialeaks και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τις φέρουν στο φως. Με τι κίνητρο θα πειστούν να το κάνουν, όταν είναι και οι ίδιοι βουτηγμένοι στη διαφθορά και κινδυνεύει άμεσα η ζωή η δική τους ή των οικογενειών τους, παραμένει βέβαια ένα εύλογο ερώτημα. Οι Νονοί, άλλωστε, διαθέτουν και οι ίδιοι έναν στρατό από χάκερ, ικανών να κάνουν ζημιά στον ιστότοπο και να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, η προσπάθεια ριζικής αλλαγής αυτής της νοοτροπίας, που έχει εγκαθιδρύσει κλίμα τρομοκρατίας και απάθειας, ίσως γίνει η απαρχή ώστε η ιταλική κοινωνία να σπάσει επιτέλους το απόστημα.