15/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκλεισμός σπουδαστή με σύνδρομο down «διά χειρός» υπουργείου

Με εντολή του δεν έγινε δεκτός από το δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου με το επιχείρημα ότι το εκπαιδευτήριο αδυνατεί να εγγυηθεί την ορθή φοίτηση μαθητών με ειδικές ανάγκες.
      Pin It

Με εντολή του δεν έγινε δεκτός από το δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου με το επιχείρημα ότι το εκπαιδευτήριο αδυνατεί να εγγυηθεί την ορθή φοίτηση μαθητών με ειδικές ανάγκες

 

Το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες εξακολουθεί να στερεί το ελληνικό κράτος, αφού σε πολλές περιπτώσεις η τυπολατρία του οδηγεί σε παράλογους αποκλεισμούς. Με εντολή του υπουργείου Τουρισμού, δεν έγινε δεκτός από το δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου σπουδαστής με σύνδρομο Down, με το επιχείρημα ότι το εκπαιδευτήριο αδυνατεί να εγγυηθεί την ορθή φοίτηση μαθητών με ειδικές ανάγκες.

 

Ο Ιάκωβος τελείωσε το Γενικό Λύκειο με άριστα (18,8) και κατόπιν διαδικασίας μοριοδότησης πέρασε 15ος στο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, στην ειδικότητα «Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας». Παρόλο που η οικογένεια προσκόμισε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και τις ιατροπαιδαγωγικές γνωματεύσεις που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι ο νεαρός μπορεί να φοιτήσει σε γενικό πλαίσιο εκπαίδευσης με παράλληλη στήριξη (συνοδό), η διεύθυνση του ΙΕΚ και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού αρνήθηκαν να δεχθούν τον νεαρό σπουδαστή. Τις ελλείψεις του ΙΕΚ προτίθεται να καλύψει η ίδια η οικογένεια του νεαρού η οποία θα ετοιμάζει το ειδικό εποπτικό υλικό που χρειάζεται, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός θα είναι ο συνοδός του. Ο Παναγιώτης είναι τριτοετής φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, στο Τμήμα Στατιστικής, και είναι πρόθυμος να θυσιάσει δύο χρόνια από τις σπουδές του προκειμένου να βοηθήσει τον αδελφό του να προχωρήσει στις δικές του.

 

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το πρωί στο υπουργείο Τουρισμού μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής, καθώς και μέλη της οικογένειας του Ιάκωβου. «Εδώ και 14 μήνες προσπαθώ να βγάλω άκρη και δεν με έχουν δεχτεί ούτε μία φορά. Κάνω συνεχείς κρούσεις αλλά ο ένας με στέλνει στον άλλο χωρίς να μου δίνουν κάποια απάντηση» λέει στην «Εφ.Συν.» η Ειρήνη Γράψια, η μητέρα του Ιάκωβου και εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής η ίδια.

 

Υστερα από μισή ώρα ορθοστασίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αναστάσιος Λιάσκος, δέχτηκε να συναντηθεί με πενταμελή επιτροπή η οποία και του εξέθεσε το ζήτημα. Ο κ. Χουρδάκης, εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΣΕΑΑΝ, έκανε λόγο για «πολύ στενή και λάθος ερμηνεία του νόμου», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη πρακτική απέναντι σε ένα παιδί που κάνει τεράστια προσπάθεια». Στο σημείο εκείνο παρενέβη η γενική διευθύντρια του υπουργείου, Κωνσταντίνα Μπόγρη: «Δεν έχουμε ούτε το προσωπικό ούτε και το εποπτικό υλικό για να δεχθούμε τέτοια άτομα. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την πρακτική άσκηση του παιδιού. Ως υπηρεσία, και έχοντας μελετήσει τις γνωματεύσεις, εκτιμούμε ότι ο σπουδαστής δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ΙΕΚ». Ο κ. Χουρδάκης επιμένει ότι το ΙΕΚ οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να φοιτήσει ο Ιάκωβος και ενημέρωσε τον κ. Λιάσκο ότι ο ΣΕΑΑΝ δίνει περιθώριο μιας εβδομάδας προκειμένου το υπουργείο Τουρισμού να δώσει λύση στο ζήτημα. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις -συνδυαστικά και με το υπουργείο Παιδείας- και ότι θα απαντήσει σύντομα.

 

Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Τουρισμού στερεί το μέλλον από τα νεαρά παιδιά που δίνουν καθημερινά αγώνα, ο 36χρονος Ισπανός Πάμπλο Πινέδα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου στην ψυχολογία και τα παιδαγωγικά, με σύνδρομο Down, βραβεύτηκε ως εξέχουσα προσωπικότητα πριν από μερικές ημέρες.

 

Διαλεκτή Αγγελή

 

Scroll to top