Pin It

ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Να αναμετρηθεί με δύο δικούς του ισχυρισμούς, «κομβικούς» για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, και οι οποίοι ελέγχονται πλέον ως απολύτως ανακριβείς, καλείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην συνάδελφός τους και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης.

 

Με δεδομένη τη θέση του, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες «θα επιμείνει», ότι δεν είχε κρατήσει αντίγραφο του USB που του είχε παραδώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Διώτης θα πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη και το στικάκι που με τη σειρά του ενεχείρισε στον κ. Βενιζέλο φέρεται να έχει αντιγραφεί από το πρωτότυπο και μάλιστα κατά το χρονικό διάστημα που ήταν στην κατοχή του, δηλαδή στις 8 Ιουλίου του 2011.

 

«Ο κ. Διώτης δεν έχει πει ψέματα», υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει πειστικές απαντήσεις για τα εύλογα ερωτήματα που έχουν ανακύψει ύστερα από ευρήματα των τελευταίων ημερών. Μάλιστα οι ίδιες πηγές έδειχναν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα του τεχνικού ελέγχου που διενεργήθηκε από εμπειρογνώμονα του ΣΔΟΕ και από τον οποίο προέκυψε η μετεγγραφή της 8ης Ιουλίου, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο κ. Διώτης θα ζητήσει τον ορισμό τεχνικού συμβούλου για τη διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης.

 

Ο δεύτερος ισχυρισμός Διώτη, που επίσης καταγράφεται ως ανακριβής και για τον οποίο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, αφορά την ημερομηνία κατά την οποία συνάντησε για πρώτη φορά τον Ευάγγ. Βενιζέλο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομικών, οπότε και τον ενημέρωσε για την ύπαρξη του περιβόητου USB με τους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες στην HSBC.

 

Ο ίδιος έχει υποστηρίξει, καταθέτοντας στον ανακριτή και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του κ. Βενιζέλου κατόρθωσε να τον συναντήσει στη Βουλή περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου του 2011. Για συνάντηση που έγινε «τον Αύγουστο του 2011» είχε μιλήσει στην κατάθεσή του στην επιτροπή και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Οπως όμως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», Διώτης και Βενιζέλος είχαν συναντηθεί στις 8 Ιουλίου του 2011 (ημέρα που -κατά σατανική σύμπτωση- φέρεται να έχει γίνει το αντίγραφο του USB) καθώς συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Βουλή υπό τον τότε πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Η είδηση της συνάντησης δεν διαψεύστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως λέει ότι δεν επρόκειτο για την «κατ' ιδίαν» συνάντηση των δύο αντρών, η οποία έγινε πολύ αργότερα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στον κ. Διώτη.

 

Τα σοβαρά ερωτήματα λοιπόν στα οποίο καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις ο κ. Διώτης, που θα βρεθεί σήμερα (ενδεχομένως και αύριο) ως «ύποπτος» τέλεσης κακουργήματος ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα, είναι:

 

Ενημέρωσε στις 8 Ιουλίου για τη λίστα Λαγκάρντ τον κ. Βενιζέλο και αν όχι, γιατί; Είχε μαζί του το USB για να του το παραδώσει; Η ύπαρξη του USB ήταν γνωστή και σε άλλα στελέχη του ΣΔΟΕ; Και αν ναι, ποιοι είχαν πρόσβαση στο στικάκι που αναδεικνύεται πλέον σε περιζήτητο πειστήριο εγκλήματος;

 

Από τις εξηγήσεις του πρώην εισαγγελέα θα κριθούν τόσο η πορεία της υπόθεσης όσο και η ποινική του μεταχείριση.

Scroll to top