→Παρά το σοκ που προκάλεσε η ένταση του «Χαϊγιάν», οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν που χτύπησε τις Φιλιππίνες, αφού μαζί με την Αϊτή και το Πακιστάν είναι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2012
Κατά κοινή ομολογία όλων των αρμόδιων επιστημόνων, ο τυφώνας «Χαϊγιάν», που έπληξε τις Φιλιππίνες με συνεχείς ταχύτητες ανέμου πάνω από 310 χιλιόμετρα ανά ώρα, ήταν ο πιο ισχυρός τροπικός κυκλώνας που έχει πλήξει ξηρά στην καταγραμμένη ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο τυφώνας «Καμίλ», που το 1969 έπληξε την Πολιτεία του Μισισιπή με ταχύτητες ανέμου άνω των 300 χλμ./ώρα.
Εντούτοις, πέρα από το σοκ που προκαλεί η ανυπολόγιστη προς το παρόν καταστροφή, μόνο έκπληξη δεν μπορεί να θεωρηθεί τo γεγονός ότι Φιλιππίνες βρέθηκαν στο… μάτι του κυκλώνα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη νησιωτική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από ακραία φυσικά φαινόμενα εντός του 2012, αλλά και στην πρώτη δεκάδα των χωρών που έχουν χτυπηθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα από το 1993.
Σύμφωνα με την έκθεση για το κλίμα «Global Climate Risk Index», που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η Αϊτή, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν είναι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από ακραία φυσικά φαινόμενα εντός του 2012. Αν και στη μελέτη δεν συνδέονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή, επισημαίνεται ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν πιο βίαιες καταιγίδες και συχνότερες πλημμύρες, κάτι που οι επιστήμονες συνδέουν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται στον πλανήτη.
Το 2012, οι κυκλώνες «Αϊζακ» και «Σάντι» άφησαν άστεγους 200.000 κατοίκους της Αϊτής και κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στο νησί της Καραϊβικής, το οποίο προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει από τον σεισμό του 2010. Σε ό,τι αφορά το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, είναι η τρίτη φορά που επλήγη από θεομηνία σε λιγότερο από 12 μήνες. Τον Αύγουστο ο τυφώνας «Τράμι» προκάλεσε μαζικές πλημμύρες στο νησί της Λουζόν και τον Δεκέμβριο του 2012 ο τυφώνας «Μπόχα σκότωσε» πάνω από 1.200 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νησί Μιντανάο.
Περισσότεροι από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο στο Πακιστάν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες και ενώ η χώρα είχε ήδη υποστεί σοβαρές πλημμύρες και το 2010 και το 2011. Το 2012 ήταν επίσης μια δύσκολη χρονιά για τη Ρωσία, αφού στη νότια περιοχή Κρασνοντάρ καταγράφηκαν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών προκαλώντας ζημιές ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα νησιά Φίτζι και Σαμόα στον Νότιο Ειρηνικό, που επηρεάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της υψηλής έκθεσής τους στην εποχή των τροπικών κυκλώνων, βρίσκονται μεταξύ των δέκα χωρών που επλήγησαν περισσότερο. Τα δύο νησιά υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από τον κυκλώνα «Ιβάν». Στη Σαμόα, η καταιγίδα θεωρήθηκε ο χειρότερος τροπικός κυκλώνας την τελευταία 20ετία και προκάλεσε ζημιές περίπου 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Στην Αφρική, το νησιωτικό κράτος της Μαδαγασκάρης πέρασε μια περίοδο με βίαιους τροπικούς κυκλώνες. Ο τροπικός κυκλώνας «Γιοβάνα», που έπληξε τη Μαδαγασκάρη, σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους προκαλώντας ζημιές ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη Νιγηρία, οι έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2012 προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών, με περισσότερα από 400 θύματα και εκτοπίζοντας 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ομως, τη μεγαλύτερη έκπληξη στην πρώτη δεκάδα των χωρών που χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2012 αποτελεί η παρουσία σε αυτήν της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και της Σερβίας. Αντιμέτωπες με το πιο καυτό καλοκαίρι σε 40 χρόνια, οι δύο χώρες των Βαλκανίων πέρασαν ένα καλοκαίρι με φονικούς καύσωνες και εκτεταμένη ξηρασία που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών και επέφερε ζημιές στη γεωργία τους που ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε ό,τι αφορά την τελευταία 20ετία (1993-2012), στην πρώτη τριάδα στον κατάλογο των δέκα χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται η Ονδούρα, η Μιανμάρ και η Αϊτή. Ακολουθούνται από τη Νικαράγουα, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες στην έβδομη θέση, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Μογγολία, την Ταϊλάνδη και τη Γουατεμάλα. Η Germanwatch υπολόγισε ότι περισσότεροι από 530.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 15.000 περιστατικά που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα από το 1993, ενώ οι απώλειες ξεπέρασαν τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από τις δέκα χώρες που επλήγησαν περισσότερο την ίδια περίοδο οι οκτώ είναι αναπτυσσόμενες με χαμηλό εισόδημα, ενώ οι δύο ανήκουν στις μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Το γεγονός ότι η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, βρίσκεται στην κορυφή στις πλέον πληγείσες χώρες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά και τη χρονιά που πέρασε, επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη ευπάθεια των φτωχών χωρών σε κλιματικούς κινδύνους, παρ’ όλο που οι χρηματικές αποζημιώσεις είναι πολύ υψηλότερες στις πλουσιότερες χώρες. Η απώλεια ζωών και οι δραματικές καταστάσεις που έπονται των καταστροφών είναι πολύ πιο εκτεταμένες στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Σε ό,τι αφορά τις δύσμοιρες Φιλιππίνες, μια από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με περίπου 95 εκατομμύρια κατοίκους και μια μέση ηλικία στα 23 έτη, πλήττονται από περίπου 20 τυφώνες τον χρόνο, μεταξύ των οποίων τρεις υπερ-τυφώνες, καθώς και πολυάριθμα περιστατικά πλημμυρών, ξηρασιών, σεισμών και περιστασιακών ηφαιστειακών εκρήξεων, καθιστώντας τις μια από τις πιο επιρρεπείς σε φυσικές καταστροφές χώρες του κόσμου. Οι πέντε πιο καταστροφικοί τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στις Φιλιππίνες έχουν συμβεί από το 1990, επηρεάζοντας 23 εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, στις Φιλιππίνες έχουν καταγραφεί 182 καταστροφές από το 2002, στις οποίες σχεδόν 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται ο σούπερ τυφώνας «Μπόμπα», γνωστός στους ντόπιους ως «Πάμπλο», που έπληξε τις νότιες Φιλιππίνες τον περασμένο Δεκέμβριο σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, ούτε ο πρόσφατος σούπερ τυφώνας «Χαϊγιάν».