nympho1711fin

17/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεντεύξεις ο Λαρς φον Τριέρ δεν δίνει, αλλά τέτοιo προμόσιον δεν έχει ξαναγίνει

Εσείς πόσο «Νυμφομανής» είστε;

Ο Μεγάλος Δανός και Μεγάλος Προβοκάτορας δεν είναι (πια; μόνο;) ένα κακομαθημένο, αλαζονικό enfant gâté του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά ένας εμπνευσμένος, ιδιοφυής κατά στιγμές, δημιουργός που από το «Europa» του 1992 μέχρι το «Melancholia» πριν από δύο χρόνια, έχει καταφέρει να μετακινήσει την τέχνη του σινεμά αρκετά βήματα μπροστά. Προβοκάροντας.
      Pin It

Ο Μεγάλος Δανός και Μεγάλος Προβοκάτορας δεν είναι (πια; μόνο;) ένα κακομαθημένο, αλαζονικό enfant gâté του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά ένας εμπνευσμένος, ιδιοφυής κατά στιγμές, δημιουργός που από το «Europa» του 1992 μέχρι το «Melancholia» πριν από δύο χρόνια, έχει καταφέρει να μετακινήσει την τέχνη του σινεμά αρκετά βήματα μπροστά. Προβοκάροντας τους πάντες και τα πάντα. Το ίδιο κάνει και με το «Nymph()maniac», που θα δούμε από τη Seven Films, τον Φεβρουάριο, στην… επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου!

 

Της Λήδας Γαλανού

 

Οι πρώτες πληροφορίες για το «Nymph()maniac» ξεφύτρωσαν τον Μάιο του 2011, στη διάρκεια του Φεστιβάλ Κανών, εκεί όπου, παρουσιάζοντας το «Melancholia», ο σκηνοθέτης δημιούργησε σκάνδαλο χαριτολογώντας (προκλητικά, πάντα) για τον οικογενειακό του σύνδεσμο με τον Αδόλφο Χίτλερ και κατέληξε persona non grata – χαρακτηρισμό που ο διευθυντής των Κανών, Τιερί Φρεμό, απέσυρε τον Απρίλιο. Εκεί μίλησε για το νέο του φιλμ, μια ταινία με αληθινό, πλούσιο, hardcore σεξ, που θα παρακολουθεί μια γυναίκα, από την εφηβική ηλικία μέχρι την ωριμότητά της, στις πολλαπλές σεξουαλικές της εμπειρίες και την προσπάθειά της να καταπολεμήσει τη νυμφομανία της, την άγρια λιγούρα της για κάθε είδους σωματικά πειράματα.

 

Σύντομα απέκτησε επίσημη σύνοψη: είναι η ελαφριά και ποιητική ιστορία της ερωτικής διαδρομής μιας γυναίκας από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 50 ετών, όπως τη μαθαίνουμε από την κεντρική ηρωίδα, τη νυμφομανή Τζο. Ενα χειμωνιάτικο βράδυ, ο μεσήλικας εργένης Σέλιγκμαν τη βρίσκει ημιλιπόθυμη και τραυματισμένη σε ένα στενό. Τη μεταφέρει στο διαμέρισμά του για να της προσφέρει πρώτες βοήθειες προσπαθώντας να καταλάβει τι πήγε τόσο στραβά. Την ακούει με προσοχή, καθώς, σε οκτώ κεφάλαια, η Τζο αφηγείται την ιστορία της ζωής της.

 

Το καστ είναι πασπαλισμένο με απρόσμενες επώνυμες επιλογές: στο επίκεντρο οι «μόνιμοι» Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Στέλαν Σκάρσγκααρντ, Γουίλεμ Νταφόε και ολόγυρα οι Ούμα Θέρμαν, Σία ΛαΜπεφ, Κόνι Νίλσεν, Ζαν-Μαρκ Μπαρ, Τζέιμι Μπελ, Κρίστιαν Σλέιτερ και φυσικά ο Ούντο Κίερ.

 

Οι ανατροπές ξεκινούν περίπου ταυτόχρονα με το τέλος των γυρισμάτων. Η πρώτη φωτογραφία κυκλοφορεί στο περασμένο Φεστιβάλ Βερολίνου και δείχνει την ολόγυμνη κι ευάλωτη Γκενσμπούργκ σάντουιτς ανάμεσα σε δυο μυώδη, κτητικά μαύρα κορμιά. Καλή αρχή. Στη συνέχεια έρχονται οι επίσημες, αριστουργηματικές teaser αφίσες: από απλά σημεία στίξης, ένα αιδοίο () ({i}) κι ένα πέος που εκσπερματώνει 8===D~. Κι αμέσως μετά, μια ομαδική φωτογραφία του καστ, κάθε άλλο παρά αφαιρετική: ο Λαρς φον Τρίερ, φιμωμένος, φωτογραφίζει τους (ντυμένους) πρωταγωνιστές σε ψυχρές περιπτύξεις στο σετ του γυρίσματος. Λίγο καιρό αργότερα, οι ήρωες θα… γδυθούν, στα απίστευτα νέα πόστερ όπου φωτογραφίζονται τη στιγμή του οργασμού τους, κάνοντας την εικόνα σχεδόν να αντηχεί ηδονή.

 

Ο Τρίερ είναι πια ξεκάθαρος: μετά την «οδύνη» που του προκάλεσαν οι τελευταίες του συνευρέσεις με τα media, δεν θα δώσει καμιά συνέντευξη για το «Nymphοmaniac», παρά… στον εαυτό του! Στο επίσημο website της ταινίας (www.nymphomaniacthemovie.com), τη χωρίζει στα οκτώ της κεφάλαια και, σταδιακά, ανακοινώνοντας κάθε φορά την επόμενη πολυπόθητη ημερομηνία, ανεβάζει ένα μικρό δικό του κείμενο κι ένα αποκαλυπτικό κλιπ. Εκείνος έχει τον έλεγχο. Εμείς υπακούμε. Και βρισκόμαστε ήδη στο #5! Δύο κορίτσια κάνουν διαγωνισμό αποπλάνησης με έπαθλο ένα κουτί σοκολατάκια. Ο Σία ΛαΜπεφ σταματά επίτηδες το ασανσέρ για να εγκλωβιστεί με νεαρή του υπάλληλο. Η Ούμα Θέρμαν αναζητά οδυρόμενη το «πορνικό κρεβάτι» του μοιχού άντρα της. Ο πατέρας της νυμφομανούς ηρωίδας πεθαίνει, με Εντγκαρ Αλαν Πόε σε ντελιριακό voice over. Καθώς το εκκλησιαστικό όργανο παίζει Μπαχ (πώς να εγκαταλείψει ο Τρίερ τις θρησκευτικές του ενοχές;) κι ένα αρπαχτικό παραμονεύει, έρχεται ο μεγαλύτερος οργασμός.

 

Αλλά ένα παιχνίδι, σαν αυτό που σκηνοθετεί στη ζωή του ο φον Τρίερ, προϋποθέτει ότι, έστω για λίγο, θ’ αφήσεις τον έλεγχο από τα χέρια σου. Κι αυτό συνέβη μόλις πριν από λίγες μέρες. Η ταινία, που στο director’s cut διαρκεί πεντέμισι ώρες, περνά στη δικαιοδοσία των παραγωγών. H Zentropa ανέλαβε να «κόψει» το φιλμ σε διάρκεια τεσσάρων ωρών, καθώς ο Τρίερ δήλωσε ανήμπορος να το μειώσει παραπάνω. Αυτή η βερσιόν θα προβληθεί ανήμερα Χριστούγεννα (ναι, εορταστικά!) στη Δανία και φυσικά θα διατηρεί τον hardcore χαρακτήρα της. Αυτήν θα παραλάβει η κάθε χώρα για διανομή, με τον όρο ότι, από τις τέσσερις ώρες, μπορεί να αφαιρέσει οτιδήποτε θεωρεί ότι υπερβαίνει τις αντοχές του εγχώριου κοινού.

 

Μην ανησυχείτε, στην Ελλάδα το 4ωρο «Nymph()maniac» θα προβληθεί αυτούσιο. «Η συντομευμένη εκδοχή είναι αντίθετη με τη θέληση του Λαρς, αλλά τη δέχεται γιατί αντιλαμβάνεται τους μηχανισμούς της αγοράς», δήλωσε ο για χρόνια συνεργάτης του παραγωγός Πίτερ Ελμπεκ Γιένσεν, υπονοώντας ότι το φιλμ που κόστισε 11 εκατ. δολάρια πρέπει να αποφέρει και κάποια εισιτήρια. Κάτι μας λέει ότι θα το καταφέρει, μια και ο Τρίερ έχει χειριστεί το λαίμαργο κοινό του, ώστε να περιμένει την ταινία με… μανία.

 

Scroll to top