18/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαζική, ειρηνική, μαχητική πορεία σε κλοιό των ΜΑΤ

Το πολυπληθέστερο και δυναμικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε ειρηνικά, παρά το... πρωτογενές πλεόνασμα αστυνομικών και τις εντάσεις τη νύχτα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων.
      Pin It

Το πολυπληθέστερο και δυναμικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε ειρηνικά, παρά το… πρωτογενές πλεόνασμα αστυνομικών και τις εντάσεις τη νύχτα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων

 

Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Γιάννη Μπασκάκη

 

πορεία ΠολυτεχνείουΠρωτοφανές πλεόνασμα αστυνομικών δυνάμεων χθες στη μαζική και απολύτως ειρηνική πορεία -ελπίδας και μνήμης- στην κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ολοι οι διαδηλωτές συμφωνούν πως πρόκειται για τη μαζικότερη πορεία των τελευταίων ετών, στην οποία σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις συμμετείχαν πάνω από 35.000 διαδηλωτές.

 

Η βραδινή απρόκλητη επίδειξη αυταρχισμού με την έφοδο της αστυνομίας στα Εξάρχεια δεν κατάφερε να αλλοιώσει στο ελάχιστο την εικόνα της διαδήλωσης. Στις 3 το μεσημέρι έξω από το Πολυτεχνείο, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, η περιορισμένη συμμετοχή δεν προμήνυε τα όσα επακολούθησαν.

 

Οχι στη μουσειοποίηση

 

πορεία ΠολυτεχνείουΗ Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού υψώνει για άλλη μία φορά τη σημαία με τα διαχρονικά και αναβαπτισμένα κοινωνικά αιτήματα, τραγούδια ηχούν στη Στουρνάρη που έχει αδειάσει από αυτοκίνητα και κόσμο. Ακούγονται συνθήματα για την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου «που δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί». Ο κόσμος που μαζεύεται σιγά σιγά απορεί για την πρωτοφανή συμμετοχή αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε 5 διαδηλωτές, περίπου, αντιστοιχεί ένας αστυνομικός.

 

«Οι θεματοφύλακες της εξέγερσης είναι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι και όχι η αστυνομία», μας λέει ο Γιάννης, νεαρός διαδηλωτής στην πλατεία Κλαυθμώνος, αναμένοντας το ξεκίνημα της πορείας. «Τα περισσότερα ντοκουμέντα και αφιερώματα για το Πολυτεχνείο βρίσκονται κλειδωμένα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, που φυλάσσεται από τα ΜΑΤ. Δεν είναι ειρωνεία;» κρυφακούμε από διπλανό πηγαδάκι. «1973 Τανκς 2013 Banks» λέει πανό του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου.

 

«40 χρόνια μετά η φλόγα των αγώνων δεν σβήνει. Η νεολαία θα γίνει πάλι δύναμη ανατροπής της κυβέρνησης και της τρόικας», αναγράφει το πανό του προπορευόμενου μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου. Μπροστά του είναι μόνον ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων Αντιστασιακών – το μοναδικό μπλοκ που κατάφερε έπειτα από διαξιφισμούς να σπάσει τον κλοιό των ΜΑΤ, που είχαν κόψει την άνοδο της Βασ. Γεωργίου προς τη Βουλή.

 

Οι υπόλοιποι διαδηλωτές αναγκάζονται να κάνουν τον κύκλο της πλατείας Συντάγματος. Δύο Γάλλοι εκπλήσσουν τον κόσμο και μένουν γυμνοί μπροστά από τα ΜΑΤ. «Λαέ, θυμήσου, ο λόγος που πεινάς δεν είναι οι μετανάστες, είναι ο Σαμαράς» και «Αγώνας, Ρήξη, Ανατροπή, η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή» είναι δύο από τα συνθήματα που ακούγονται επανειλημμένα σε όλη την πορεία, όπως και η αναφορά στους Κουμή-Κανελλοπούλου-Καλτεζά αλλά και τον Παύλο Φύσσα. Συγκίνηση προκαλεί η συμμετοχή των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, την ώρα που οι σύντροφοί τους -απεργοί πείνας- αγωνίζονται να μην εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

 

Ο κόσμος επιλέγει να συσπειρωθεί αυτή τη φορά (συγκριτικά με τις τελευταίες πορείες) πολύ περισσότερο πίσω από τα πολυάριθμα μπλοκ πολιτικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ, Οικολόγοι Πράσινοι) και λιγότερο δίπλα σε πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις βάσης.

 

Στις 17.20 η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στο «Χίλτον» και η ουρά της φτάνει στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Την ίδια ώρα ξεκινά μια από τις μαζικότερες πορείες του ΠΑΜΕ τα τελευταία χρόνια, μέλη του οποίου καταλαμβάνουν όλο το μήκος της Πανεπιστημίου. Πάνω από 15.000 οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές, με τη Νεολαία της ΚΝΕ να δίνει δυναμικό «παρών».

 

Τραγούδια και συνθήματα

 

πορεία ΠολυτεχνείουΣτις 18.00 οι αστυνομικοί που νωρίτερα «στρατοπέδευσαν» στην πλατεία Συντάγματος ξεκινούν ασφυκτικό επιλεκτικό «μαρκάρισμα» των αναρχικών διαδηλωτών που ανεβαίνουν τη Βασ. Σοφίας (Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Ροσινάντε, Αναρχική Αρχειοθήκη και ανένταχτοι). Σποραδικές φραστικές προκλήσεις από την πλευρά των ΜΑΤ δεν έλαβαν απάντηση σε κανένα σημείο της πορείας. Στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας οι διαδηλωτές αψηφούν τις 3 σειρές αστυνομικών, τραγουδούν και φωνάζουν συνθήματα. Δυνατότερες όλων οι φωνές των εργαζομένων της ΕΡΤ και των καθηγητών της ΟΛΜΕ. Μια ομάδα συνεχίζει προς το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

 

Στις 19.30 στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Χαριλάου Τρικούπη, με την πορεία να είναι στο τέλος της, αστυνομικοί κάνουν χρήση χημικών και κροτίδων κρότου-λάμψης απομακρύνοντας νεαρούς προς την πλατεία Εξαρχείων όπου μεταφέρεται το σκηνικό. Λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί παρά διαδηλωτές. Ξεκινούν αναίτιες επιθέσεις σε όλα τα στενά γύρω από την πλατεία. Στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Τοσίτσα, 3 άνθρωποι τραυματίζονται ελαφρά στο κεφάλι έπειτα από επίθεση αστυνομικών και λίγη ώρα αργότερα μεταφέρονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με ελαφρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

 

Αψιμαχίες στα Εξάρχεια

 

Μέχρι τις 20.20 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 149 προσαγωγές. Στις 20.55 αστυνομικοί αιφνιδιαστικά εισβάλλουν σε γνωστό καφενείο πάνω στην πλατεία σπάζοντας την τζαμαρία. Τρεις άνθρωποι τραυματίζονται ελαφρά.

 

Μισή ώρα αργότερα η πλατεία Εξαρχείων είναι γεμάτη αστυνομικές διμοιρίες, χωρίς να υπάρχει καμία επιθετική κίνηση εναντίον τους. Κάποιοι κάτοικοι ανοίγουν διάλογο: «Σε μια τόσο μεγάλη πορεία δεν άνοιξε ρουθούνι. Αν δεν ήσασταν εδώ, τίποτα δεν θα γινόταν. Υπεύθυνη για όσα μας συμβαίνουν είναι η κυβέρνηση. Αντί να είστε με μας, είστε με αυτούς», τους φώναζαν.

 

Ολα δείχνουν λήξη, αλλά λίγα λεπτά μετά τις 22.30 πέτρες και κρότου λάμψης πέφτουν στην οδό Σολωμού. Ενα μέρος των ΜΑΤ εγκαταλείπει τη Στουρνάρη πηγαίνοντας προς την Πατησίων, όπου δέχονται επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από ομάδα αναρχικών. Στις 23.20 η κατάσταση δεν έχει ακόμα εκτονωθεί. Αργά το βράδυ είχαν μείνει η οσμή καμένων κάδων και οι σκέψεις για τη νέα αστυνομική καταστολή.

 

Βραδινός απολογισμός: 189 προσαγωγές και 14 συλλήψεις.

 

Scroll to top