BΡΕΤΑΝΙΑ Η απίστευτη αποκάλυψη του «Guardian» για την απόπειρα στρατολογίας χαφιέ από την αστυνομία προκειμένου να καρφώνει τα πάντα για τα πολιτικά τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
Λονδίνο Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη
Στις αρχές του Οκτώβρη το κινητό τηλέφωνο του Τζον Αμστρονγκ χτυπάει, ενώ κάνει αμέριμνος τη βόλτα του. Ο καλών είναι ο αστυνομικός Πίτερ Σμιθ του τμήματος του Κέιμπριτζ. Ο Σμιθ ευγενικότατα ζητάει από τον Αμστρονγκ, αν το επιθυμεί, να περάσει από το αστυνομικό τμήμα καθώς, όπως του λέει, θέλει να του αποκαλύψει κάτι σημαντικό. Οπερ και εγένετο.
Ο Αμστρονγκ είναι ένας νεαρός 20άρης ακτιβιστής που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Κέιμπριτζ. Καθημερινά συναναστρέφεται με τους φοιτητές του περίφημου πανεπιστημίου, η ιστορία του οποίου μετράει 800 χρόνια. Συχνά συμμετέχει σε διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των φοιτητών. Μάλιστα στο παρελθόν έχει συλληφθεί τρεις φορές, αλλά ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Ετσι, όταν του ζητήθηκε να περάσει από το αστυνομικό τμήμα, δεν παραξενεύτηκε ιδιαίτερα. Αυτό όμως που τον εξέπληξε ήταν όταν άκουσε τον Σμιθ να του προτείνει να δουλέψει ως πληροφοριοδότης για την αστυνομία.
«Δεν θέλουμε κάτι ιδιαίτερο από εσένα. Να εξακολουθείς να πηγαίνεις στις συγκεντρώσεις ακτιβιστών και άλλων ομάδων και να μας ενημερώνεις γι’ αυτές. Θέλουμε να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι συμμετέχουν. Ποιοι συμμετέχουν. Ποιος είναι ο βασικός ομιλητής. Ποιοι άλλοι παίρνουνε τον λόγο. Πού καταλήγουν οι ομιλίες. Τι συμφωνήθηκε κτλ. Με άλλα λόγια, τι λένε, τι προγραμματίζουν να κάνουν ώστε να έχουμε μια εικόνα από τα μέσα», φέρεται να είπε ο αστυνομικός στον νεαρό ακτιβιστή.
Η ιστορία δεν είναι βγαλμένη από κάποιο μυθιστόρημα. Εκτός από τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών, που για λόγους ασφαλείας έχουν αλλάξει, όλες οι άλλες λεπτομέρειες είναι πέρα για πέρα αληθινές. Πρόκειται για εκτενή ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», καθώς σε αυτήν απευθύνθηκε ο νεαρός Αμστρονγκ για να καταγγείλει το γεγονός. Στην εφημερίδα, μάλιστα, του πρότειναν να καλωδιωθεί, να χρησιμοποιήσει κρυφή κάμερα, να επιστρέψει στο αστυνομικό τμήμα και να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δουλειά.
Ο Αμστρονγκ έκανε όπως τον συμβούλεψαν και τώρα, στην ιστοσελίδα της, η «Guardian» δημοσιοποίησε μικρά βίντεο με σχετικές στιχομυθίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Σε αυτά, εκτός των άλλων, ο Σμιθ ζητάει από τον Αμστρονγκ να κατονομάσει φοιτητές που πηγαίνουν σε διαδηλώσεις. Να καταγράφει τους αριθμούς αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται ως μεταφορικά μέσα για τις διαδηλώσεις. Να υποδείξει στην Αστυνομία τούς διοργανωτές των διαδηλώσεων. Επίσης τον συμβουλεύει να ψάχνει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το Facebook και το twitter ώστε να ενημερώνεται για τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν σχετικές εκδηλώσεις.
Οταν ο ακτιβιστής ρωτάει τον Σμιθ γιατί δεν στέλνουν κάποιον αστυνομικό να κάνει αυτή τη δουλειά, ο Σμιθ τού απαντά πως «δεν μπορούμε κάνουμε κάτι τέτοιο. Είναι αδύνατο. Γι’ αυτό θα πρέπει να δουλεύουμε με πολίτες».
Με τη σειρά της, όταν η εφημερίδα ζήτησε εξηγήσεις από την αστυνομική διεύθυνση όπου υπάγεται το τμήμα του Κέιμπριτζ, η επίσημη απάντηση επισήμανε πως «οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν μυστικές τακτικές για να αποσπούν πληροφορίες, σύμφωνα με τον νόμο. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν στην πρόληψη και ανίχνευση εγκληματικών ενεργειών». Αρνήθηκαν όμως να δώσουν την παραμικρή πληροφορία για τη μονάδα που δουλεύει ο Σμιθ.
Ποιος είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες λειτουργούν μόνο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων μιας χώρας;