19/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ζούμε τις τελευταίες μέρες της κυβέρνησης»

Ως ένδειξη ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν ελέγχουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες εκλαμβάνουν στην Κουμουνδούρου τις κορόνες περί αποστασίας.
      Pin It

Ως ένδειξη ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν ελέγχουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες εκλαμβάνουν στην Κουμουνδούρου τις κορόνες περί αποστασίας

 

«Eμείς δεν ψάχνουμε για σύγχρονους Τσιριμώκους, ας τους αναζητήσουν αυτοί που τους έστησαν στο παρελθόν και ξέρουν και πού να τους ψάξουν», διαμηνύουν σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση από την Κουμουνδούρου και παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις διεργασίες που συντελούνται στα κόμματα της συμπολίτευσης.

 

Η συγχρονισμένη επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενο μάλιστα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όσο και από την εφημερίδα «Τα Νέα» δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. «Ηταν αναμενόμενη», υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πρόταση μομφής απελευθέρωσε εν μέρει δυνάμεις κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αλλά προκάλεσε και «τριγμούς» στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο»

 

Η πρόσκληση-πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της συνέντευξής του στην «Αυγή της Κυριακής», στην οποία επισήμαινε πως «όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας… θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο», προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

 

Με δήλωσή του χθες στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Ευάγγ. Βενιζέλος τόνιζε: «Η απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκφράζει βεβαίως τη θεσμική και πολιτική του ευτέλεια, αποδεικνύει την τραγική έλλειψη δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού ήθους. Ο κ. Τσίπρας… προσβάλλει ευθέως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκλαμβάνει ως ζήτουλες μιας βουλευτικής έδρας».

 

«Τουλάχιστον περίεργη» χαρακτήριζαν στελέχη του κόμματος τη σπουδή του Σ. Κεδίκογλου να λειτουργήσει σαν «back up» του Ευάγγ. Βενιζέλου ο οποίος με ανακοίνωσή του επισήμανε: «…φτάνει να υπόσχεται εκλογικές αγοραπωλησίες βουλευτών για να βρεθεί στην εξουσία… βάζει επίσημη αγγελία στο κομματικό του όργανο, αναζητώντας αποστάτες, πρόθυμα θύματα δεν θα βρει». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης απάντησε μέσω του ρ/σ «Στο Κόκκινο» τονίζοντας ότι «είναι κωμικοτραγικό να μιλούν για αποστασία στο πρωτοσέλιδό τους, όταν όλοι θυμούνται ότι τα «Νέα» ήταν η εφημερίδα που υποστήριζε τους αποστάτες του ’65».

 

Οπως τονίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη, «το κλίμα πανικού» που επικρατεί στην κυβέρνηση θα επιτείνεται, αφού μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, όπως το δημοσιονομικό έλλειμμα, τα νέα μέτρα, ο φόρος ακινήτων, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και η ψήφιση του προϋπολογισμού, που οδηγούν σε κατάσταση «πλήρους αταξίας» η οποία θα είναι πλέον το κύριο χαρακτηριστικό του πολιτικού σκηνικού. Η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι βασικά «κοιτάζει» προς το εσωτερικό του κόμματος και δείχνει την προσπάθεια του Ευάγγ. Βενιζέλου να συσπειρώσει ό,τι «ακόμα του έχει απομείνει». Και αυτό γιατί δεν διαφεύγουν την προσοχή των στελεχών οι κινήσεις που σημειώνονται στη Χ. Τρικούπη, όπως η επανεμφάνιση του Γ. Παπανδρέου, αλλά και το «τέλος της αντοχής που διακρίνει αρκετούς βουλευτές». Και ταυτόχρονα αποδεικνύει τη στενή σχέση του Ευάγγ. Βενιζέλου με τους εκφραστές της διαπλοκής, όπως είναι «συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα».

 

Σενάρια για κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου

 

Από την άλλη πλευρά, η σπουδή της Ν.Δ. να ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ, εκλαμβάνεται ως ένδειξη ότι «ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα και το κόμμα του, αλλά στηρίζει τον αντιπρόεδρό του». Οι κινήσεις των καραμανλικών, η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και η «απουσία» από την καθημερινότητα πρώτων ονομάτων της κυβέρνησης, ενισχύουν την άποψη που τείνει να γίνει βεβαιότητα στην Κουμουνδούρου ότι «ζούμε τις τελευταίες ημέρες της πλέον αποτυχημένης κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων».

 

Με δεδομένη την επαμφοτερίζουσα στάση που κρατάει η ΔΗΜΑΡ, τα σενάρια δημιουργίας «νέας κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου», αν και δεν αποκλείονται, εν τούτοις εκτιμάται ότι «θα είναι η τελευταία και μικρής διάρκειας πράξη πριν από τις εκλογές». Οσο δε για τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι «δύσκολα θα αντλήσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αναπληρωματικές ψήφους σε κρίσιμες ψηφοφορίες».

 

Στο εσωκομματικό πεδίο η πρόταση του Αλ. Τσίπρα δείχνει να «χωνεύτηκε» γρήγορα και χωρίς τριγμούς, με χαρακτηριστικότερη δήλωση εκείνη του Δ. Στρατούλη: «Την πρόσκληση δεν την απευθύνει ο κ. Τσίπρας, την απευθύνει ο λαός, ο οποίος δεν αντέχει άλλο… Θεωρούμε ότι πολλοί βουλευτές δεν πρέπει ηθικά και πολιτικά να ψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα αισθάνονται άνετα να στηρίζουν μια δεξιά κυβέρνηση…».

 

Και η απάντηση για τα περί αποστασίας δόθηκε από το γραφείο Τύπου: «Ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να απευθυνθεί στον πρόεδρό του».

 

Φ. Παπούλιας

 

Scroll to top