19/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Και η δικογραφία Ρουμελιώτη;

 

Εχει ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση στην υπόθεση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου για την «παραποίηση του στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας» και εκκρεμεί η πρόταση του εισαγγελέα στο Συμβούλιο Εφετών, όπως ενημερώνει τον βουλευτή της Ν.Δ. Δ. Τζαμτζή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου με γραπτή απάντησή του. Παρεμπιπτόντως, με εκείνη τη δικογραφία που περιλαμβάνει τις καταγγελίες Ρουμελιώτη σχετικά με την υπαγωγή της Ελλάδας στον έλεγχο ΔΝΤ και Ευρωπαίων, και αραχνιάζει έναν χρόνο τώρα στα συρτάρια της Βουλής, θα ασχοληθεί κανείς, έστω από την αντιπολίτευση;

 

Χ.ΙΩ.

 

„«Η κρίση των εκπαιδευτικών»

 

«Η κρίση των εκπαιδευτικών» είναι το θέμα του αποψινού Κρίση-μου Σεμιναρίου που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στις 19.00, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου. Ομιλητές είναι ο Κώστας Αγγελάκος, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διευθυντής του περιοδικού «Νέα Παιδεία», ο Κώστας Θεριανός, Δρ Επιστημών της Αγωγής, ο Χρήστος Μηλιώνης, μαθηματικός σχολικός σύμβουλος, ο Χάρης Παπαδόπουλος, σχολικός σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τον συντονισμό θα έχει η Βασιλική Σακκά, Δρ Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχολική σύμβουλος φιλολόγων.

 

Τ.Τ.

 

„Περί αποστασίας…

 

«Σαμαράς: Εγκαταλείψτε τον Μητσοτάκη. Εκλογές προ των πυλών». Αυτός ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 7 Σεπτεμβρίου 1993, δύο μέρες πριν από την «ανατροπή» της κυβέρνησης της Ν.Δ., υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από τον βουλευτή Κιλκίς Γ. Συμπιλίδη και μετέπειτα συνοδοιπόρο του κ. Σαμαρά στο εγχείρημα της Πολιτικής Ανοιξης. Οσο και να ψάξαμε το πρωτοσέλιδο αυτό, τη φράση «προσκλητήριο αποστασίας» δεν την βρήκαμε.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Η ελληνική προεδρία

 

Από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 έχει τεθεί σε λειτουργία ο επίσημος λογαριασμός twitter της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.: @gr2014eu. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, από χθες έχει τεθεί επίσης σε λειτουργία η προσωρινή ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στη διεύθυνση www.gr2014.eu. Η ιστοσελίδα θα λειτουργήσει σε αυτήν τη μορφή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

 

Τ.Τ.

 

Τελειώνει η «λίστα»

 

Οργιάζει το παρασκήνιο εντός και εκτός κομμάτων, με αιχμή την ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης ή/και πρωθυπουργού, τις εκλογές ή τις… μετεγγραφές βουλευτών μεταξύ κομμάτων. Οπως παρατηρεί έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας, «οι φυγόκεντρες τάσεις στο πολιτικό σύστημα θα πολλαπλασιάζονται όσο πλησιάζουμε στα μέσα Δεκεμβρίου, δηλαδή στη συμπλήρωση του 18μήνου, που απελευθερώνει τους βουλευτές από τον “βραχνά” της λίστας».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Για την Αγια-Σοφιά!

 

Απάντηση σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε., θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Κούτρας.

 

Τ.Τ.

 

„Θα υπάρξουν;

 

Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη Βουλή, με αφορμή τις βουλευτικές αποζημιώσεις: «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις. Αν όμως υπάρξουν, είμαι σίγουρος ότι όλα τα κόμματα έχουν την ευαισθησία και θα συμβάλουν όπως και στο παρελθόν με ομόφωνες αποφάσεις», εννοώντας ότι θα υπάρχουν αντίστοιχες μειώσεις στους βουλευτές.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Για τα ερευνητικά προγράμματα…

 

Πρωτοφανή συμμετοχή σημειώθηκε στην ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναφορές κάνουν λόγο για «στρατιά» μελών ΔΕΠ, υποστηρικτών των κομμάτων της πρώην τρικομματικής και νυν δικομματικής συγκυβέρνησης, οι οποίοι, αν και στο παρελθόν απείχαν από ανάλογες διαδικασίες, θέλησαν να «συμβάλουν» στο άνοιγμα του Πανεπιστημίου. Διακαής πόθος των συγκεκριμένων διδασκόντων, το «ξεπάγωμα» των ερευνητικών προγραμμάτων που είχαν αναλάβει, αλλά, βεβαίως, και των κονδυλίων που τα συνοδεύουν. Η απόφαση (κατά πλειοψηφία) του Συλλόγου μάλλον τους απογοήτευσε…

 

Στ.Ζ.

 

„Για τον Νίκο Γόδα

 

Αφιερωμένη στον Νίκο Γόδα θα είναι η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος». Αφορμή η εκτέλεση, από το μετεμφυλιακό καθεστώς, του κομμουνιστή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια, το 1948, στο νησάκι Λαζαρέτο, δίπλα στην Κέρκυρα. «Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού και να μη μου δέσετε τα μάτια για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή» είχε πει ο Γόδας στους εκτελεστές του, ενώ τα τελευταία του λόγια ήταν «ζήτω οι ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού». Ομιλητής στην εκδήλωση τιμής στον Νίκο Γόδα θα είναι ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Απάτη

 

Η παράδοση των κλειδιών της ανάπτυξης της χώρας στους εργολάβους αυτοκινητοδρόμων, με άκρως προνομιακές συμβάσεις, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της συναδέλφου, Χ. Τζαναβάρα, είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής αιχμαλωσίας στα συμφέροντα καταστροφής. Το σάπιο πολιτικό σύστημα που κατεδάφισε την παραγωγή και «έχτισε» υπηρεσίες, παραδίδοντας τη χώρα σε ντόπια και ξένα κοράκια, συνεχίζει απτόητο την πορεία καταστροφής της κοινωνίας. Ανάπτυξη χωρίς παραγωγή -και μάλιστα παραγωγή που να βασίζεται στην υψηλή επιστημονική έρευνα- είναι απάτη και μαζί αυτοκτονία της χώρας.

 

Π. Γεωργ.

 

„Ιδιωτικά ιατρεία για όλους

 

Εντός, εκτός και επί τα αυτά θα μπορούν πλέον όλοι οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας να κάνουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Μετά τις δηλώσεις του για νομοθέτηση των απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας παραχωρεί τώρα στους διευθυντές και συντονιστές διευθυντές του ΕΣΥ το δικαίωμα να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο -προνόμιο που μέχρι σήμερα είχαν οι πανεπιστημιακοί γιατροί. Πάλι οι πολίτες σε εποχή λιτότητας καλούνται να πληρώσουν τις επιλογές της μνημονιακής κυβέρνησης.

 

Ντα.Β.

 

„Λάθος επιχείρημα

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, είπε χθες πως η Βουλή έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και είναι μάλιστα πλεονασματική. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η Βουλή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εταιρεία, να υπενθυμίσουμε ότι και η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική, αλλά «με εντολή Σαμαρά» της έβαλαν λουκέτο.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Πυξίδα πορείας

 

Σύσσωμη η ελληνική και κυπριακή πολιτική ηγεσία αποχαιρετά σήμερα τον Γλαύκο Κληρίδη. Στον δικό του φόρο τιμής προς τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε τον Κληρίδη «ηγετική προσωπικότητα» και τη στάση του για την επίλυση του Κυπριακού «πυξίδα πορείας για το σήμερα». Ο Κώστας Σημίτης είχε συνεργαστεί στενά για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Γλαύκο Κληρίδη, ενώ και οι δύο είχαν ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν.

 

Δ.Κ.

 

Η βουλευτική αποζημίωση

 

Λόγω της «Διαύγειας» η Βουλή, αφού υπερψήφισε χθες τον προϋπολογισμό της για το 2014 με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ανάρτησε και έναν πίνακα με τις μεικτές αποδοχές των βουλευτών. Η βασική βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5.705€ μεικτά, το επίδομα οργάνωσης γραφείου σε 935€, η ταχυδρομική ατέλεια σε 909€ και τα έξοδα κίνησης, ανάλογα με την περιφέρεια, από 291-648€. Σε αυτά προστίθενται η αποζημίωση από τις επιτροπές (75€ ανά συνεδρίαση), το επίδομα ενοικίου για τους βουλευτές επαρχίας (1.000€), το κινητό έως ένα ποσό και τα σταθερά τηλέφωνα, το αυτοκίνητο κ.ά. Επί του πρακτέου, περίπου 5.000€ κατά μέσο όρο μπαίνουν καθαρά στην τσέπη των βουλευτών από τα περίπου 10.000€ που έπαιρναν τρία χρόνια πριν.

 

Χ.ΙΩ.

 

Scroll to top