19/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εκπρόσωποι από το κρύο

ΣΥΡΙΑ Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Δαμασκού, για να εξασφαλίσει τη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη 2», πέρασε πρώτα από τη Μόσχα, όπως άλλωστε κάνουν κι άλλοι παράγοντες αυτής της υπόθεσης.
      Pin It

ΣΥΡΙΑ Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Δαμασκού, για να εξασφαλίσει τη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη 2», πέρασε πρώτα από τη Μόσχα, όπως άλλωστε κάνουν κι άλλοι παράγοντες αυτής της υπόθεσης

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Υπουργός Εξωτερικών της συριακής κυβέρνησης Φαισάλ Μεκντάντ στη ΜόσχαΣτη Γενεύη μέσω Μόσχας πηγαίνει η Δαμασκός, καθώς χθες υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης έφτασε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για συνομιλίες με το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αρθούν τα τελευταία εμπόδια για τη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα θέσουν (;) τέλος στην αιματοχυσία. Η φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα «Αλ Ουατάν» ανέφερε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» θα συγκληθεί πιθανότατα στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χθες πως, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, «ελπίζει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του έτους».

 

Συναντήσεις

 

Η πολιτική σύμβουλος του προέδρου Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, συναντήθηκαν με τους υφυπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ (που έχει την αρμοδιότητα για τη Συρία) και Γενάντι Γκατίλοφ (αρμόδιος για τον ΟΗΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και την ανθρωπιστική βοήθεια), αλλά δεν έκαναν καμία δήλωση στους δημοσιογράφους. Την ίδια ημέρα, είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιρ Αμπντολαχιάν. Η Μόσχα επιμένει να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης και η Τεχεράνη, παρά την άρνηση της συριακής αντιπολίτευσης και τις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προσέγγισης του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει έδαφος να καμφθούν αυτές οι αντιρρήσεις. Οι Ρώσοι έχουν καλέσει και τη συριακή αντιπολίτευση για διαβουλεύσεις και αναμένεται στη Μόσχα ο ηγέτης του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», Αχμαντ Τζάμπρα, ο οποίος ζήτησε ωστόσο να μη συμπέσει η επίσκεψή του με εκείνη της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

 

Το βασικό θέμα που παραμένει άλυτο είναι η επιμονή της αντιπολίτευσης να θέτει ως βασικό όρο για τη συμμετοχή της στη Γενεύη την εκ των προτέρων δέσμευση της διάσκεψης ότι δεν θα υπάρχει ρόλος για τον Μπασάρ αλ Ασαντ στο πολιτικό σκηνικό της νέας εξουσίας στη Συρία. Αντιθέτως, στους άλλους όρους που τίθενται από την αντιπολίτευση -την απελευθέρωση των γυναικών και των ανηλίκων που κρατούνται σε συριακές φυλακές και την απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολιορκημένους από τα κυβερνητικά στρατεύματα αμάχους- είναι δυνατή η εκδήλωση μιας κίνησης καλής θέλησης από τη Δαμασκό. Ηδη, σε ορισμένες μικρές πόλεις και στα προάστια της Δαμασκού, ο στρατός επέτρεψε σε αμάχους να βγουν από τον κλοιό, ενώ εφαρμόζονται και τοπικές εκεχειρίες με αντάρτικες ομάδες που πρόσκεινται στη μετριοπαθή αντιπολίτευση. Αντιθέτως, ο πόλεμος εντείνεται στα μέτωπα που επικρατούν οι ακραίοι ισλαμιστές, με τον στρατό να βομβαρδίζει συνοικίες στο Χαλέπι και στα στρατηγικής σημασίας υψώματα του όρους Καλαμούν, που ελέγχει τα περάσματα προς και από τον Λίβανο. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν το Σαββατοκύριακο τα ορεινά χωριά τους στο Καλαμούν και κατέφυγαν μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες στον γειτονικό Λίβανο.

 

Η καταστροφή των χημικών

 

Ο κυβερνητικός στρατός εντείνει επίσης τις επιχειρήσεις για τον έλεγχο οδικών αρτηριών, μέσα από τις οποίες θα διακινηθούν τα χημικά όπλα, προκειμένου να συγκεντρωθούν κάτω από διεθνή έλεγχο και να εξαχθούν από τη χώρα προκειμένου να καταστραφούν. Το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων πήρε ωστόσο απρόσμενη τροπή τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων στερείται των απαραίτητων κονδυλίων για την ολοκλήρωση της επιχείρησης και, ταυτόχρονα, καμία χώρα δεν δέχεται να μεταφερθούν και να καταστραφούν τα χημικά στο έδαφός τους. Χθες, το Βέλγιο έδειξε απρόθυμο να αναλάβει αυτό τον ρόλο, ενώ ακόμη και η Αλβανία, που είχε αρχικά δεχτεί, απέρριψε το αμερικανικό αίτημα μετά τις ογκώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις και την κάθετη αντίρρηση της αντιπολίτευσης.

 

Scroll to top