Pin It

Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Γιάννη Μπασκάκη

Τρία χρόνια μετά την έναρξη των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας στην Ε.Ε., με αφετηρία την Ελλάδα, και την υπαγωγή της χώρας μας στο πρώτο Μνημόνιο της τρόικας, οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αντιδρούν συντονισμένα, με κοινό αίτημα να σταματήσει η δημοσιονομική μέγκενη. Από την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τη Βαλτική, τα συνδικάτα κινητοποιούνται αύριο, 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενικής απεργίας στην Ευρώπη, όπως έχει χαρακτηριστεί, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας που οδηγεί στην ύφεση και απογειώνει την ανεργία.

 

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα συνδικάτα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που έχουν αύριο 24ωρη γενική απεργία, συμπαρέσυρε τη Γαλλία επίσης με 24ωρη απεργία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Βρετανία με στάσεις εργασίας, ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έχουν ανακοινωθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, έως και τη Λετονία.

 

Είναι η πρώτη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση εργαζομένων των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια. Και από τις συνεντεύξεις στην «Εφημερίδα των Συντακτών» των συνδικαλιστών των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων και των Συνομοσπονδιών Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, της Μπερναντέτ Σεγκόλ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι για πρώτη φορά στον χώρο των συνδικάτων είναι εδραία η πεποίθηση πως αν δεν ανακοπεί τώρα η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε., οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν την καταδίκη τους.

 

Scroll to top