ΛΙΒΑΝΟΣ Η επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν από αδελφή οργάνωση της Αλ Κάιντα χρεώνεται στην υποστήριξη της Χεζμπολά στο Συριακό και αποσταθεροποιεί τη χώρα
Του Νικόλα Ζηργάνου
Δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν χθες το μεσημέρι έξω από την ιρανική πρεσβεία στη νότια Βηρυτό, στη συνοικία Μπιρ Χασάν, που θεωρείται προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολά.
Από την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν -σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας του Λιβάνου, Αλι Χασάν Καλίλ- 23 άνθρωποι και άλλοι 150 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων είναι ο πολιτιστικός ακόλουθος της ιρανικής πρεσβείας, Εμπραχίμ Ανσάρι, ο οποίος είχε μετατεθεί στη Βηρυτό μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ολα τα άλλα θύματα ήταν περαστικοί. Κάμερες ασφαλείας έδειξαν έναν μοτοσικλετιστή να σταματάει έξω από την πρεσβεία και στη συνέχεια να ανατινάζεται στην εξωτερική είσοδο. Αμέσως μετά ανατινάχτηκε αυτοκίνητο ένα τετράγωνο μακριά.
Ανάληψη ευθύνης
Την ευθύνη ανέλαβε με Tweet, ο πνευματικός ηγέτης της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ», σεΐχης Σιραζεντίν Ζρεϊκάτ. Η οργάνωση θεωρείται ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα στον Λίβανο και δύο από τους στρατιωτικούς της ηγέτες είναι Σαουδάραβες τζιχαντιστές. Τα μέλη της στρατολογούνται μέσα στα παλαιστινιακά στρατόπεδα του Λιβάνου και χρηματοδοτείται από χώρες του Κόλπου.
«Πρόκειται για μια διπλή επίθεση για την οποία, δύο ήρωες μας, σουνίτες του Λιβάνου, έγιναν μάρτυρες» έγραψε ο Ζρεϊκάτ, ο οποίος υποστήριξε πως «οι επιχειρήσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν, αν θέλει ο Θεός, έως ότου εισακουστούν δύο αιτήματά μας. Η αποχώρηση από τη Συρία του κόμματος του Ιράν» (της Χεζμπολά, συμμάχου του καθεστώτος Ασαντ) «και η απελευθέρωση των φυλακισμένων μας από τις φυλακές της αδικίας στον Λίβανο», αναφερόμενος στους εξτρεμιστές σαλαφιστές που κρατούνται στον Λίβανο για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, χαρακτήρισε την επίθεση «δειλή τρομοκρατική πράξη που στοχεύει να υποδαυλίσει (τη σταθερότητα) στη χώρα και να χρησιμοποιήσει το έδαφος του Λιβάνου για να μεταφέρει μηνύματα».
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού που αντιτίθεται στη Χεζμπολά, σουνίτης πρώην πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, δήλωσε πως «πρέπει να προστατέψουμε τον Λίβανο από τις φλόγες που τον τυλίγουν και τους Λιβανέζους από τις συνέπειες της στρατιωτικής ανάμιξης της Χεζμπολά στη συριακή τραγωδία».
Ολες οι κοινότητες της χώρας, σουνίτες, σιίτες και χριστιανοί, καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση και σε πολλές ανακοινώσεις εκφράζεται ο φόβος να μεταφερθεί η συριακή σύρραξη στο έδαφος του Λιβάνου. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τον λαό του Λιβάνου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την ασφάλεια και την σταθερότητα στον Λίβανο.
Δηλώσεις πολιτικών
Στην Τεχεράνη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφχάμ, δήλωσε ότι «αυτή η τρομοκρατική ενέργεια συνιστά ένα απάνθρωπο και ειδεχθές έγκλημα των σιωνιστών και των μισθοφόρων τους». Ο Ιρανός πρέσβης στη Βηρυτό, Γανταφάρ Ροκόν Αμπαντί, δήλωσε πως «όποιος έκανε αυτή την επίθεση, άμεσα ή έμμεσα, υπηρετεί τα συμφέροντα των σιωνιστών». Στο Τελ Αβίβ, ο βουλευτής Τζάχι Χανέγκμπι, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι το Ισραήλ «ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις».
Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια» και πρόσθεσε ότι «η οσμή των πετροδολαρίων αναδύεται από όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που πλήττουν τη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ».
Η τρομοκρατική επίθεση των εξτρεμιστών σουνιτών (η τρίτη από τις αρχές του χρόνου και η πλέον πολύνεκρη κατά σιιτικών στόχων στην Βηρυτό) σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από τον αγώνα για το κύπελλο ποδοσφαίρου της Ασίας, μεταξύ των εθνικών ομάδων του Ιράν και του Λιβάνου. Πέρα από τη σημειολογία, σε πολιτικό επίπεδο, η επίθεση εκδηλώθηκε σε μια χρονική στιγμή που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ (που στηρίζεται από την Τεχεράνη και από τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολά) κερδίζει σταθερά έδαφος στις μάχες κατά της σουνιτικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα, προχωρούν διεργασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία. Η Σαουδική Αραβία πρωτοστατεί στην ενίσχυση των ακραίων Σύρων ισλαμιστών αλλά και τρομοκρατικών ομάδων όπως η Αλ Νούσρα και δεν επιθυμεί να επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συριακό πρόβλημα.
Αντιδράσεις γειτόνων
Επίσης, το Ριάντ, όπως και το Τελ Αβίβ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την αμερικανο-ιρανική προσέγγιση και την αναζήτηση λύσης στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό ήρθε σε μια χρονική στιγμή που η Τεχεράνη ετοιμάζεται να συμφωνήσει με τη Δύση έναν συμβιβασμό, που θα ανοίξει τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων και θα επιτρέψει στο Ιράν να επιστρέψει στη διεθνή σκακιέρα ως μεγάλη δύναμη.